6 grčkih ostrva koja morate posetiti (ako već niste)

more-terasa-kuca

Grčka je slavna po svom suncu, obali, impresivnim pejzažima i ukusnoj gastronomiji. Ono što je posebno upečatljivo su žurke koje ova zemlja nudi.

Da li želite da se zabavljate u renomiranim klubovima uz obalu ili jednostavno da uživate u piću s prijateljima u jednom od mnogobrojnih antraktivnih barova i noćnih klubova? 

Ili možda želite da uživate u luksuznim vilama s pogledom na more ili pronađete prijatan apartman u blizini živopisnih gradova, Grčka smeštaj i njena ostrva pružaju sjajne opcije. 

Štaviše, većina ovih destinacija je lako dostupna putem kratkih letova ili slikovite vožnje trajektom iz Atine.

Ukoliko tražite ostrvo idealno za žurku, nećete biti razočarani nijednim od šest najboljih ostrva koje Grčka pruža onima koji traže uzbuđenje i sanjaju o girosu.

Zašto su grčka ostrva savršeno odredište za opuštanje i uživanje?

Verujte ili ne, Grčka se može pohvaliti sa preko 6.000 ostrva i ostrvaca, iako je samo oko 200 njih naseljeno. Zbog toga je Grčka sjajan izbor za one koji vole da posete različita ostrva, budući da uvek postoji novo mesto za istraživanje bez obzira na to kuda krenete.

Zahvaljujući svojoj blagoj klimi, prelepim plažama i uzbudljivom noćnom životu, retko koje mesto na svetu može da se uporedi s atmosferom za zabavu koju ova zemlja pruža.

Ljubitelji noćnog života često se usmeravaju ka ostrvima poput Mikonosa, Santorinija i Iosa zbog svojih čuvenih klubova kraj plaže i energičnih noćnih barova. Ovo ostrvsko carstvo pruža savršenu mešavinu prelepih pejzaža i uzbudljivosti noćnog života, stvarajući nezaboravno iskustvo.

  1. Mikonos

Mikonos nedvosmisleno predstavlja najprestižnije grčko ostrvo koje treba istražiti ako tražite dinamičnu noćnu scenu. Ipak, nemojte ni na trenutak misliti da se zabava zaustavlja kada sunce sija.

Mikonos je aktivan kako danju, tako i noću, sa brojnim barovima i klubovima, pri čemu nijedan nije poznatiji od Paradise Beach kluba. Plesačice u baru su stalna pojava u svako doba dana, čak i u jedan popodne.

Niste oduševljeni noćnim izlascima? Bez brige – Mikonos nudi i svoju mirniju, šarmantniju stranu. Samo krenite u opuštenu šetnju i sigurno ćete otkriti slikovite kaldrmisane uličice, susresti tople i gostoljubive meštane i probati ukusnu hranu u koju možete da uronite zube. 

  1. Santorini

Ništa, i stvarno ništa, ne može da nadmaši doživljaj zalaska sunca na Santoriniju. Ako želite da uživate u najlepšim pogledima i ispijate savršenu čašu vina, preporučuje se poseta selu Oia. Jeste li čuli za to mesto?

Da, upravo zato što svaka slika Santorinija koja postoji potiče iz ovog specifičnog područja. I to nije slučajno. To je apsolutna savršenost duž same stene.

Santorini je jedno od najizuzetnijih ostrva na svetu, a postoji razlog zbog kojeg bi trebalo da ga posetite. Njegove karakteristične plave kupole, beli arhitektonski objekti i crne stene vulkanskog porekla dočaravaju svaki san koji ste ikada imali gledajući film “Mamma Mia!”. Ako cenite lepotu i romantiku, Santorini je definitivno destinacija koja će vas očarati.

  1. Ios

Jeste li osoba koja voli opuštajući i smiren životni stil, ali postaje epicentar zabave kad god kročite napolje, dok vaši prijatelji ostaju zapanjeni i pitaju se: “Šta se dešava?” Ako jeste, Ios bi mogao biti idealan izbor za vas.

Ovaj raj na Zemlji je usredsređen na opuštajući dan, ali kada noć padne, Ios zaista procveta. Iako ga neki porede s Mikonosom, ovo ostrvo ima svoj jedinstveni šarm, s malo manje sjaja i glamura.

Ios je stvarno arhetip destinacije za odmor. To je mesto gde možete da uživate u suncu, krstarite brodom i plešete kroz noć. Od šest grčkih ostrva na našoj listi, Ios se ističe po najbistrijoj vodi i najzanimljivijoj obali.

  1. Paros

Paros, jedno od očaravajućih grčkih ostrva u Egejskom moru, izdvaja se kao vrhunska destinacija tokom cele godine. Sa besprekornim obalama, tirkiznim vodama i impresivnim pejzažima, Paros pruža savršeno okruženje za nezaboravan odmor.

Osim slikovitih obala, ostrvo se ističe klasičnim belim zgradama, bogatstvom butika za istraživanje i mogućnostima za vodene sportove, ako želite da doživite malo uzbuđenja.

Ostrvo je takođe poznato po vrhunskim barovima i klubovima, od prostora sa elektronskim ritmovima do taverni sa ukusnom mediteranskom hranom. Tu su i međunarodno priznati muzički festivali kao što je Paros Live!.

  1. Krit

Krit predstavlja izvanredno ostrvo za opuštanje, produženi boravak i doživljaj života u skladu s filozofijom “jednom se živi”. Ovo ostrvo nudi obilje istraživačkih mogućnosti, s dva najvažnija grada, Heraklion i Hania, nazvana po mitskom junaku Herkulu. Poseta ovim gradovima se preporuluje ako želite da doživite autentično iskustvo.

Za razliku od belih zgrada Parosa ili Santorinija, arhitektura Krita se Izdvaja pastelnim bojama i tirkiznim morem. Manje gužve omogućavaju susrete s mladima iz Atine koji leti rade na ostrvu.

A tu je još nešto fantastično! Ako želite da otkrjete minojsko naselje koje baca senku na drevnu Atinu, provedite popodne u Knosu. Neki istoričari ga čak smatraju najstarijim gradom u Evropi, sa istorijom starom preko 9.000 godina.

  1. Zakintos

Sada prelazimo u Jonsko more, zapadno od kopnenog dela Grčke. Ovde ima manje ostrva u poređenju s popularnijim Egejskim morem, ali ne bismo smeli da propustimo da uključimo omiljeno ostrvo među mladim turistima – Zakintos, koji je poput Parosa, raj za ljubitelje plaža.

Ipak, Zakintos poseduje jedinstvenu karakteristiku koju nećete pronaći na Parosu: napuštenu olupinu broda staru 40 godina smeštenu na plaži u najfotogeničnijem zalivu ikada, nazvanom Plaža olupine. 

Postoji neko verovanje da je grčka vlada postavila brod na ovo mesto s namerom da privuče veći broj turista, međutim, važno je reći da ova tvrdnja nije potvrđena putem zvaničnih izvora.