8 saveta kako da olakšate sebi selidbu

decko-i-devojka-se-sele

Selidbe su jedna od najstresnijih situacija u životu što potvrđuju i istraživanja. Osim što menjate životnu sredinu i prostor, morate isplanirati čitav proces do najsitnijih detalja jer to niko drugi neće uraditi za vas. A takvih detalja ima mnogo! 

Na koji način spakovati stvari, kako preneti robusne predmete kao što su krevet ili orman, koje prevozno sredstvo je neophodno, da li će sve stati u jedno vozilo i još pregršt pitanja koja postavljate sebi u danima pred iseljenje.

Znajući koliko seljenje može da izazove nervozu i zamor, pripremili smo za vas 8 saveta kako da olakšate sebi selidbu.

Angažujte agenciju za selidbe

Možda vam se na prvi pogled učini da nema toliko stvari koje moraju da se prenesu, ali verujte da ih ima mnogo više nego što mislite čak iako živite sami, što će potvrditi svako ko se makar jedanput u životu selio. 

Umesto da vašim vozilom prevozite turu po turu do novog stana ili kuće, mnogo će vam biti lakše ako za vas to odjednom uradi agencija koja vrši usluge selidbe u Beogradu i širom Srbije

Osim što ovakve specijalizovane agencije poseduju adekvatno prevozno sredstvo predviđeno za tu priliku, imaju i ljudske resurse koji će za nekoliko sati uraditi ono što bi ste vi sami radili čitav dan, spakovati i otpakovati stvari, izneti ih i uneti, kao i druge elemente neophodne za selidbu. 

Otarasite se suvišnih stvari

Selidba je prava prilika da se otarasite suvišnih stvari za koje nikako da pronađete vremena da ih odvojite. To mogu biti stari komadi garderobe koje više ne nosite, nameštaj, igračke, predmeti ili bilo šta što vam samo skuplja prašinu i zauzima dragoceni prostor. 

Možete ih prodati na nekim od sajtova za prodaju polovnih stvari, a možete iskoristite ovu šansu da budete humani i donirate višak stvari onima kojima su potrebnije. 

Učinićete dobro delo, osećaćete se srećnije i ujedno ćete sebi obezebediti prostor za nove stvari u vašem životu. 

Izmerite gabaritne stvari 

Da li vam se ikada desilo da naručite nameštaj koji potom ne može stati na predviđeno mesto? 

U tom slučaju zaista malo šta možete da uradite osim da zamenite za drugi komad nameštaja, međutim kada je selidba u pitanju nemate mogućnost nikakve zamene.  

Da bi ste izbegli tu problematičnu situaciju, pažljivo izmerite gabaritne stvari koje prenosite u novi životni prostor kao i ćoškove i uglove među kojima one moraju stati. Osim toga potrebno je izmeriti i okvir vrata, jer će sve biti uzalud ukoliko ne možete da unesete nameštaj unutra. 

Obeležite specifične torbe različitim bojama

Kada ubacite sve torbe u novi dom oko vas će nastati prava gužva. Koliko god da ste pažljivo pakovali kofere budite sigurni da nećete sa sigurnošću znati gde vam se šta nalazi u tom metežu, stoga je savet da obeležite vaše torbe bojama

Garderobi odredite jednu boju i označite torbe gde su spakovane stvari uvijanjem trake u toj boji oko ručke kofera. Prema vašim potrebama možete na ovaj način podeliti garderobu na donji veš, majice, dukserice, jakne ili na bilo koji drugi način koji vama najviše odgovara.

Uštedećete vreme koje će vam biti potrebno da se raspakujete i tačno ćete znati gde vam se šta nalazi, zbog čega ćete biti znatno brži.

Pažljivo spakujte oštre i lomljive stvari 

Prilikom otpakivanja može doći do povrede ako niste adekvatno spakovali noževe i druge oštre predmete, ali i do lomljave vrednih stvari poput televizora, monitora, ogledala ili onih manje vrednih poput šolja, čaša i slično. 

Zato se pripremite na vreme i nabavite popularnu pucketavu foliju sa vazdušnim mehurićima.

Alternativno, možete iskoristiti peškire i ćebad kako biste zaštitili predmete. Ne samo da ćete osigurati vaše stvari za transport, već ćete uštedeti dosta mesta jer nećete pakovati peškire i ćebad kojih uobičajeno ima puno. 

Na kutijama ili torbama gde se nalaze lomljivi predmeti staviti oznaku “lomljivo”, kako ne biste slučajno zaboravili šta se nalazi unutra.

Iskoristite šerpe i lonce kao improvizovane fiokice 

Šerpe i lonci vam mogu poslužiti kao kutija u kojoj ćete držati kesice sa začinima, tube kečapa, majoneza ili senfa i sitne kuhinjske stvari jer time štedite na prostoru. 

Pre toga dobro zatvorite kesice kako se začin ne bi prosuo tokom transporta, a dovoljno je presaviti gornji deo koji je otvoren i osigurati ga štipaljkom

Zaštite folijom sve što može da se prospe 

Zamislite situaciju da je transport završen, laknulo vam je i konačno ste počeli sa otpakivanjem samo da bi ste uvideli da vam je jedna od torbi puna šampona.

Ovakve situacije su veoma česte, stoga pripremite tube tako što ćete otvoriti poklopac, prekriti otvor šampona folijom i vratiti poklopac. Na taj način ćete umanjiti potencijalnu štetu čak i ako se šampon otvori tokom transporta. 

Vredne stvari prenesite sami 

Ukoliko se bojite da drugima prepustite prenošenje laptopa, računara ili bilo čega drugog vrednog uradite to sami. Najbolje je ne mešati dragocenosti sa ostalim stvarima jer neretko mogu da se izgube negde u samom procesu selidbe.

Neka sve kutije i torbe budu spakovane jedan dan pre selidbe, pa u samom startu odvojite stvari koje su vama vredne i prenesite ih vašim automobilom ili vozilom koje angažujete da vam pomogne, dok profesionalcima prepustite da odnesu preostale stvari. 

Selidba je proces koji neminovano sa sobom donosi nervozu i stres, ali može da bude i radostan period u kojem započinjete novo poglavlje u vašem životu.

Olakšajte sebi time što ćete angažovati odgovarajuće ljude, prevozno sredstvo, i pripremiti svoje kofere, kutije i sve što vam je potrebno barem dan ranije, kako ne bi ste gubili vreme na dan selidbe i sami sebi otežavali posao.