Benefiti koje pruža moderan dubak za bebe – argumenti koji rešavaju svaku dilemu

beba-devojcica

Opremanje doma za dolazak bebe na svet obuhvata spektar emocija, neodlučnosti, razmišljanja, upoređivanja i donošenja odluka sa osmehom na licu. Nekada se oprema za bebe nabavlja i tokom trećeg tromesečja trudnoće, a još češće nakon porođaja, kada protekne sve u najboljem redu. Kada je u pitanju dubak za bebe, može se reći da se radi o opremi koja je izazvala dosta nedoumica i dilema modernih roditelja, s obzirom da se mogu pročitati različita mišljenja o prednostima i nedostacima za korišćenje.

Ipak, radi se o opremi koja ne samo da obezbeđuje razvoj prvih koraka u cipelicama za dete, već je i veoma koristan za stvaranje orijentacije u prostoru, kao i olakšavanje roditeljima svakodnevnice sa bebom uzrasta od 8 meseci pa do prohodavanja. Generalno, nižu se prednosti koje ima dubak za bebe u modernom dobu, a mogu se povezati i sa tim da su ih koristile i generacije decenijama unazad bez problema, što govori u prilog činjenici da daje dosta benefita.

Šta predstavlja dubak i koje sve varijante postoje?

Dubak za bebe predstavlja tradicionalno poznatu bebi opremu, koja omogućava jednostavnije prohodavanje deteta, tačnije samostalno stajanje, kretanje ili sedenje. Sastoji se iz sedišta i ogradice uz točkiće, sa nizom zanimacija i igračaka. Pored toga, postoje i varijante koje imaju dodatak delova za pretvaranje u guralicu, kao i njihalicu. Klasične guralice takođe predstavljaju kategoriju dubka, samo se sastoje od naslona za ruke, točkova i čvrstog dela ispunjenog igračkama, kao i muzičkim elementima.

Sve navedeno, koristi se u cilju razvijanja samostalnosti kod deteta, od uzrasta od 4 do 16 meseci starosti. To pokazuje da je segment uzrasta veoma veliki, pa tako dubak za bebe može biti namenjen za uzrast od 8 meseci, što je uglavnom prosek za korišćenje ove vrste opreme danas. Svakako, ne postoji precizno definisan trenutak za korišćenje dubka, ali se mogu pratiti preporuke proizvođača na deklaraciji.

Prednosti zahvaljujući kojima je dubak vrlo koristan za bebe

Mnogo je dobrih strana koje donosi korišćenje dubka u modernom vremenu, a neke se zasnivaju i na davnoj tradiciji i razvoju pravilnih navika. Konkretno, dubak za bebe predstavlja idealnu zaštitu deteta dok stoji od pada, klizanja i naglih pokreta, obezbeđujući razvoj prvih samostalnih koraka. Pored toga, pruža kvalitetan trening za mišićno-skeletni i vestibularni sistem deteta, što je veoma važno u ranom periodu razvoja.

U zavisnosti od varijante, dubak može da se pretvori u guralicu, hranilicu, stočić za igranje i obezbediti sjajne mogućnosti za zabavu i razonodu mališana. Takođe, dubak za bebe izrađuje se od kvalitetnih materijala koji omogućavaju maksimalan stepen sigurnosti mališana, sprečavanje prevrtanja i uvek je prednost odabrati model koji je najpouzdaniji za svaki uzrast. Dodatno, nemoguće je da se ne pomene i benefit za roditelje, a to je malo slobodnog vremena i mira dok je beba dubku mirna, zabavljena i zadovoljna.

Pravila za aktivno korišćenje dubka je važno ispoštovati

Da bi dubak za bebe bio korisno i praktično rešenje za uspešno savladavanje prvih koraka, čak i prohodavanje, bitno je voditi računa o pravilima bezbedne i sigurne upotrebe. Naime, najvažnije je da beba pre stavljanja u dubak savlada samostalno puzanje po podu, sedenje sa 6 meseci starosti, kao i podizanje uz komade nameštaja. Pored toga, prednost je ukoliko se samostalno kreće uz nameštaj ili druge stabilne predmete, kao i da pokazuje znake sigurnosti u pokretima.

Neophodno je i nabaviti cipelice koje će imati dubinu iznad zgloba, kako bi stopalo bilo stabilno i čvrsto pozicionirano uz anatomski uložak. Podrazumeva se i obezbeđivanje dovoljno slobodnog prostora za neometano kretanje mališana u dubku, kako ne bi nailazili na prepreke poput igračaka, uglova, vrata i drugih predmeta. U zavisnosti od uzrasta, bitno je obratiti pažnju na visinu i odnos prema podu, s obzirom da inovativni modeli obezbeđuju više položaja za udoban boravak i odgovarajući položaj deteta u svakom trenutku.

Iako korišćenje dubka donosi mnogo dilema za roditelje, radi se o kvalitetnoj opremi koja olakšava osamostaljivanje deteta za prve korake, pokrete i razvoj orijentacije u prostoru. Neophodno je informisati se o tome za koji uzrast je određeni model namenjen, koji su benefiti upotrebe, kao i na koji način prepoznati kvalitetno rešenje. Dubak za bebe koji je kvalitetan izrađen je od čvrstih materijala – ojačane plastike, gume i pruža čitav spektar zanimacija za igru bez granica.

Pružajući detetu stabilnost zahvaljujući kvalitetnom sistemu točkova i ogradice, sigurnost je zagarantovana, a koraci lako savladani bez napetosti i nervoze. Bitno je da mališani uživaju u oazi zabave i razonode koja je istovremeno vrlo praktična i korisna za njihov razvoj, zbog čega se i savetuje korišćenje klasične varijante kada napune okvirno 8 meseci starosti.