,

Da kuća uvek blista: Ovo su jednostavni koraci za održavanje urednog doma svakog dana u nedelji

čišćenje-rukavica-ribanje

Prosečan Srbin provede minimum jedan sat dnevno sređujući svoju kuću, prema nekim statistikama. Između posla, obaveza, roditeljstva i ritma svakodnevnog života, žongliranje kako da održavamo i kuću čistom može biti jedna od najtežih lekcija. Ponekad nam se čini da je nemoguće izbalansirati sve što su dnevne obaveze modernog čoveka, ali postoje neki brzi i laki koraci koji vam mogu pomoći da svoju kuću (a samim tim i svoj život) dovedete u red.

Ako vam je dosadilo da provodite vikende čisteći kuću, da biste u ponedeljak shvatili da izgleda kao da ništa niste uradili prethodnih dana, evo jednostavnih saveta kako da vaš dom izgleda uredno svih sedam dana u nedelji.

nameštanje-kreveta-jastuk-posteljina

Da li nameštate krevet svako jutro?

Znamo da neki ljudi misle da je nameštanje kreveta gubljenje vremena (jer će uveče svakako opet da ga razmeste), ali zaista igra veliku ulogu u tome koliko će vam soba izgledati uredno, a traje samo nekoliko minuta. Osim toga, tako vam kvalitetnije počinje dan i dobar je osećaj kada se na kraju dana „spakujete“ u namešteni krevet.

Da biste olakšali stvari, pojednostavite raspored posteljine što je više moguće. Možete da smanjite broj jastuka na krevetu ili koristite veliku jorgansku navlaku koja će pokriti sve. Svakako, izgled nameštenog kreveta menja sliku kompletne sobe, a potrebno vam je samo nekoliko dana da vam to pređe u naviku.

sunđeri-sredstva-za-čišćenje

Odložite sve nakon korišćenja

Ovo može izgledati kao očigledan savet, ali izostanak navike da odložite svoje stvari glavni je krivac neurednosti kuće. Dok se krećete iz jedne sobe u drugu, napravite brzo skeniranje prostora kako biste videli da li postoji nešto što možete poneti sa sobom. Potrudite se da sve što nosite, koristite ili pomerate završi tamo gde mu je mesto. To može biti nekoliko prljavih sudova koje stavite u mašinu za pranje sudova, ostaci hrane koju samo treba brzinski sačuvati za sutra (neka vam saveznici u tome budu bosch frižideri) ili neki veš koji treba da se skloni na sprat.

Lako je ostaviti par cipela blizu ulaznih vrata, nekoliko košulja na krevetu i prljave sudove u sudoperi samo do sutra. Zapamtite, te male gomile mogu brzo da se pretvore u veliki nered. Potrebno je mnogo manje vremena da odložite svoje stvari na mesto svaki put, nego da mahnito trčite okolo tražeći ih kada vam ponovo zatrebaju!

Perite veš i u toku nedelje

U zavisnosti od toga koliko obično perete veša nedeljno, možda nećete morati da to radite svaki dan, ali za veće porodice vikend bude period kada se opere i do 7 tura veša. Pokušajte da steknete naviku da prvo ujutru napunite jednu mašinu veša. Ako radite van kuće i nećete imati priliku da stvari osušite pre odlaska, stavite mašinu na odlaganje (ako imate ovu funkciju) kako bi bila spremna da odmah prebacite veš u mašinu za sušenje kada dođete kući.

Alternativno, ubacite veš u mašinu ujutro i samo je uključite kada dođete kući sa posla. Pokušajte da uštedite malo vremena u toku dana kako biste završili ovu obavezu koja će vam produžiti vreme vikenda. Ako radite od kuće, ovo je i te kako izvodljivo.

Uključite celu porodicu

Ukoliko živite u većoj porodici ili imate decu, često je zapravo lakše da sami obavite određeni posao, ali ako naučite svoju decu da rade kućne poslove koji odgovaraju njihovom uzrastu, biće bolje za sve. Počnite tako što ćete ih učiti da pokupe za sobom, da odlože jaknu i cipele kada uđu u kuću, stavljaju sudove u mašinu za pranje sudova, čiste svoju sobu, itd. Neverovatno je koliku ćete razliku primetiti ako ste delegirali samo ovih par jednostavih stvari. Prvih nekoliko nedelja ćete verovatno morati da ponavljate i podsećate, ali vremenom će to postati navika i za njih koju će obavljati sa minimalnim podsetnicima.

Budite zadovoljni „dovoljno čistim“

Perfekcionistima ova stavka verovatno najteže pada, ali ako želite da vaša kuća bude relativno čista i uredna svakodnevno, to ne znači da svaka mala stvar mora biti savršena. Uvek se trudite da pratite pravilo 80/20 – što znači da budete zadovoljni sa 80% očišćenog. Svi sitni detalji koje čine drugih 20% , kao što je ribanje sitnih flekica sa poda ili teško dostupnih mesta za prašinu, je potrošač vremena i energije i verovatno su detalji koje niko zaista ne bi primetio. To ne znači da ih nikada ne treba čistiti, ali neka budu deo rutine generalnog sređivanja, a ne redovnog nedeljnog održavanja urednosti.

Pronalaženje načina da se kuća održava čistom nekada može izgledati kao jedna od ključnih životnih misterija, ali uz malo vremena, truda i promena navika, lako možete svoje gnezdo održavati urednim tokom cele godine. Koji su vaši saveti?