Evo šta treba da znate ukoliko izdajete kuću ili vikendicu

kuca-zelenilo-drvece

Izdavanje kuće ili vikendice može biti unosan način za zaradu dodatnog novca.

Međutim, pre nego što se upustite u ovu avanturu, važno je da se dobro informišete i pripremite. U ovom članku ćemo vam pružiti 8 korisnih saveta koji će vam pomoći da uspešno izdate svoju nekretninu. Bez obzira da li ste novi u svetu iznajmljivanja ili već iskusni, ovi saveti će vam biti od velike pomoći kako biste maksimalno iskoristili svoju nekretninu i obezbedili zadovoljstvo gostima!

#1 Pripremite nekretninu

Kada govorimo o opremanju nekretnine, važno je uzeti u obzir sve aspekte kako bi se prostor maksimalno iskoristio i prilagodio potrebama korisnika.

Profesionalno čišćenje je ključno kako bi se osigurala higijena i čistoća prostora. Firma za održavanje zgrada vam može biti od velike pomoći, jer će stručnjaci temeljno očistiti prostor spolja i iznutra koristeći odgovarajuća sredstva i tehnike. Takođe, agencije vam mogu ponuditi i druge usluge kao što su pranje prozora, čišćenje tepiha ili dubinsko čišćenje.

Kada je reč o opremanju nekretnine važno je izabrati odgovarajući nameštaj, dekoraciju, rasvetu i druge elemente koji će prostor učiniti funkcionalnim, udobnim i estetski privlačnim.

Birajte izdržljive i udobne ležajeve koji će dugo trajati, kao i kvalitetnu stolariju.

#2 Istražite tržište

Pre nego što postavite oglas za izdavanje, važno je da se upoznate sa trenutnom situacijom na tržištu nekretnina.

Proverite cene iznajmljivanja sličnih objekata u vašem području kako biste mogli da odredite adekvatnu cenu za svoju nekretninu. Takođe, obratite pažnju na tražnju i sezonalnost – da li je potražnja veća tokom leta ili zime.

Da biste privukli potencijalne zakupce, važno je da vaša nekretnina bude dobro opremljena i održavana. Osigurajte da sve funkcioniše kako treba – od električnih aparata do vodovodnih instalacija. Takođe, razmislite o dodatnim pogodnostima koje možete ponuditi, poput bežičnog interneta ili bazena.

#3 Sastavite ugovor

Pre nego što izdate nekretninu, obavezno sastavite ugovor koji će jasno definisati prava i obaveze obe strane.

U ugovoru treba navesti trajanje zakupa, visinu kirije, uslove održavanja nekretnine i eventualne sankcije u slučaju nepoštovanja ugovora. Potrebno je da u ugovoru budu navedeni i podaci o obe strane – vlasniku i zakupcu.

#4 Proverite zakonske obaveze

Pre nego što počnete sa izdavanjem, proverite da li postoje posebni zakoni ili propisi koji regulišu izdavanje nekretnina u vašem području.

Informišite se o tome ko plaća porez i koliko on iznosi, o registraciji nekretnine i eventualnim dozvolama koje su vam potrebne. Poštovanje zakonskih obaveza je ključno kako biste izbegli neželjene probleme u budućnosti.

kuhinja-sto-roze-stolice

#5 Obezbedite depozit

Kako biste se zaštitili od eventualne štete ili neplaćanja kirije, preporučuje se da od zakupca zatražite depozit.

Depozit treba biti dovoljno visok da pokrije eventualne troškove popravki ili izgubljene kirije. Ovaj novac treba čuvati na posebnom računu i vratiti ga zakupcu po završetku zakupa, ukoliko ne postoje nikakvi problemi.

#6 Budite dostupni

Kada kažemo “budite dostupni”, mislimo na to da treba da budete otvoreni i pristupačni za svoje stanare.

To znači da morate biti spremni da saslušate svoje stanare i da im budete dostupni tokom trajanja zakupa. Obezbedite kontakt broj i ostavite ga na vidljivom mestu u kući, kako bi zakupci mogli da dođu do vas u slučaju bilo kakvih problema ili hitnih situacija. Takođe, redovno proveravajte elektronsku poštu kako biste mogli da odgovorite na pitanja ili zahteve zakupaca.

#7 Osigurajte nekretninu

Osiguravanje nekretnine je važan korak u zaštiti imovine od različitih rizika i nepredviđenih događaja.

Osiguranje nekretnine pruža zaštitu od požara, poplava, krađe i drugih štetnih događaja koji mogu uzrokovati materijalnu štetu. Kroz osiguranje, vlasnici nekretnina mogu dobiti nadoknadu za gubitke i obnoviti oštećenu imovinu.

Bez obzira jeste li vlasnik kuće, stana ili poslovnog prostora, savet je da osigurate svoju nekretninu kako biste bili mirnog uma.

Pre nego što izdate nekretninu, obavezno je osigurajte kako biste se zaštitili od eventualnih šteta. Osiguranje će vam pomoći da pokrijete troškove popravki u slučaju nezgoda ili oštećenja koje su prouzrokovane od strane zakupaca. Proverite sa svojim osiguravajućim društvom koje vrste pokrića su vam potrebne.

#8 Budite transparentni

Kako biste izgradili dobar odnos sa zakupcima i stekli njihovo poverenje, važno je da budete transparentni u vezi sa svim informacijama o nekretnini.

Navodite sve bitne detalje u oglasima za izdavanje, kao što su broj spavaćih soba, opremljenost kuhinje, udaljenost od centra, plaža ili prodavnica, i slično. Takođe, budite na početku jasni i iskreni u vezi sa pravilima koja važe za vašu nekretninu, poput zabrane pušenja ili kućnih ljubimaca.

Izdavanje kuće ili vikendice može biti profitabilno iskustvo, ali samo ako se dobro pripremite i vodite računa o svim detaljima. Prateći ove savete, povećaćete šanse za uspeh i zadovoljne zakupce.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv, koliko i koristan, nastavite da čitate naš blog za još saveta i zanimljivosti. Srećno sa izdavanjem!