,

Imate hladnu kancelariju – evo kako da se zagrejete

Sistemi za grejanje u kancelarijama igraju važnu ulogu kada je u pitanju udobnost zaposlenih. Neprijatno hladan prostor je jedan od sigurnih načina za smanjivanje morala zaposlenih, a takođe i njihove produktivnosti. Još ako pritom uzmemo u obzir da se ljudi koji rade u kancelarijama malo kreću tokom radnog vremena, stvar postaje još gora.

Zato je od velike važnosti da prostorija u kojoj zaposleni rade bude zagrejana do optimalne temperature od 210C do 220C.  Evo nekoliko predloga šta možete preduzeti ako smatrate da vam je u kancelariji tokom zime hladno.

#1 Investirajte u sistem grejanja ili grejno telo

Najlakši način da podignete temperaturu u vašoj kancelariji  je da investirate u grejno telo. Kada razmatrate sistem grejanja koji biste instalirali u kancelarijskom prostoru, pre svega uzmite u obzir dimenzije kancelarije. Da li se ona sastoji od jedne prostorije ili više njih, koja je kvadratura odnosno zapremina.

U tu svrhu možete koristiti različita grejna tela, od uljnih radijatora, ako vam je kancelarija mala i potrebno vam je dogrevanje, pa sve do inverter klima uređaja i sistema sa toplotnim pumpama za velike kancelarijske prostore. U suštini, najbolje je investirati u inverter klima uređaje jer ćete dobiti u isto vreme i grejnu i rashladnu jedinicu. Pritom, dokazano je da su prilično energetski efikasne pa će i računi za struju biti manji.

Inverterske klime mogu da greju čak i kada su napolju jako niske temperature. Tako na primer, Midea inverter klima uredjaji, mogu uspešno grejati vašu kancelariju i kada spoljašnja temperatura padne na -250C, što konvencionalnom klimom ne možete postići.

#2 Obucite se slojevito

Zima je doba godine kada se inače toplije oblačimo. Međutim, kada se ne krećemo dovoljno i telo ne radi i ne oslobađa energiju, osećaj hladnoće se pojačava. Zato je potrebno da se slojevito obučemo i prilagodimo temperaturnim uslovima koji nas čekaju u kancelariji.

Najbolje je da to budu odevni predmeti koje lako možete skinuti ako vam postane toplo. Na primer, obucite džemper na rajsfešlus, deblju košulju ili duksericu na zakopčavanje ukoliko vam posao i pravila oblačenja u firmi to dozvoljavaju.

devojka-pije-kafu-čaj

#3 Pijte tople napitke

Jedan od efikasnih načina da se zagrejete u hladnoj prostoriji je da popijete kafu, čaj ili neki drugi topli napitak. Ako ste vlasnik firme i imate zaposlene, možete investirati u neki od automata za kafu i druge tople napitke. Osim što ćete vi moći da popijete kafu ili čaj, to može biti odličan način da pokažete brigu o svojim zaposlenima. Definitivno ćete na taj način bar malo podići moral među ljudima koji rade za vas  i poboljšati njihovu produktivnost.

#4 Pustite zimsko sunce kroz prozor i udaljite nameštaj od radijatora

Iskoristite sunčeve zrake tokom dana kao besplatan izvor toplote za svoju kancelariju. Udarajući u stakla na prozorima sunčevi zraci će ih zagrevati i na taj način stvarati novo grejno telo koje će emitovati toplotu, nešto poput efekta staklene bašte. I ne samo staklo, grejaće se i nameštaj i pod vaše kancelarije.

Na kraju radnog dana, kada završite sve poslove, obavezno spustite roletne i navucite zavese. One će delovati kao još jedan sloj izolacije tokom hladnih noći i pomoći će da se toplota što je moguće duže zadrži u kancelariji.

Pored toga, radni stolovi, sofe i drugi nameštaj koji je postavljen blizu radijatora, može onemogućiti toploti da se ravnomerno širi kancelarijom. Štaviše, on će upijati toplotu i nepotrebno se zagrevati, a vaša kancelarija će ostati hladna. Zato od radijatora pomerite sve predmete koji mogu sprečavati cirkulaciju toplote.

#5 Proverite izolaciju i zatvarajte vrata za sobom

Nijedna lista rešenja za hladnu kancelariju ne bi bila potpuna kada bi izostavili zatvaranje vrata i sprečavanje ulaska hladnog vazduha u prostoriju. Pre svega, proverite izolaciju oko prozora i vrata. Ukoliko ne dihtuju dobro možete postaviti gumene zaptivke koji su relativno jeftini a uradiće puno toga kada je u pitanju zadržavanje toplog vazduha i propuštanje hladnog u prostoriju.

Kreiranje fizički prijatnog radnog okruženja je ključno za održanje i podizanje morala i produktivnosti na poslu. Nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći da se ugrejete ako je i vaša kancelarija jedna od onih hladnijih koje se tokom zime teško zagrevaju a brzo hlade.