Kako da se bezbedno vratite kući nakon noćnog provoda u Beogradu?

taksi-znak

Draga dame, sigurno ste se barem jednom našle u neprijatnoj situaciji kada ste se noću šetale gradom ili se vraćale sa žurke. Ako se to nije lično vama dogodilo, sigurno poznajete barem jednu prijateljicu koja je imala negativno iskustvo.

Svet u kojem živimo nije nimalo naklonjen ženama, pa se morate prilagoditi i biti spremne za svaku situaciju. U nastavku teksta dajemo vam par saveta koji će vam olakšati povratak kući kasno noću.

Pozovite taksi

Kada je reč o povratku iz noćnog provoda, bezbednost i sigurnost su od suštinske važnosti, posebno za dame. Da biste se osećale sigurno i bezbrižno tokom povratka kući, pozovite najbolji taxi u Beogradu koji će vas odvesti na željenu lokaciju. Taksi u Beogradu pruža visokokvalitetne usluge prevoza već dugi niz godina u koji ne treba da sumnjate.

Jedna od prednosti korišćenja taksija je ta što mnogi imaju aplikaciju koja pokazuje da li se držite rute. Putem ove aplikacije, možete pratiti gde se nalazite u svakom trenutku tokom vožnje. Na taj način ćete se osećati sigurno tokom celog putovanja. Aplikacija takođe omogućava jednostavno naručivanje taksi vozila sa samo nekoliko klikova.

Izbegavajte takozvane “divlje taksiste”, jer nikada ne možete biti sigurni u njihovu pouzdanost i uslugu. Birajte da pozovete taksi stanice koje su prijavljene i rade legalno, jer je većini bezbednost putnika važna, pa se redovno vrše provere vozila kako bi se osiguralo da su uvek u ispravnom stanju. Pored toga, većina vozača je pažljivo odabrana i obučena da pruži vrhunsku uslugu.

Kada se odlučite da pozovete taksi, možete biti sigurni da ćete dobiti bezbedan i siguran povratak kući. Bez obzira da li se vraćate iz noćnog provoda, iz restorana ili sa poslovnog sastanka, taksi je tu da vam pruži udobnu i sigurnu vožnju.

Ne rizikujte svoju bezbednost i sigurnost, uvek odvojite novac za taxi ako je potrebno i ako niste drugačije organizovali svoj povratak kući.

Idite u društvu

Bezbednost je na prvom mestu i zato je najbolje da kao žena uveče uvek idete sa barem još jednom osobom ili u većem društvu, ako je to moguće.

Ukoliko vas je više, manja je verovatnoća da će doći do neke neprijatne situacije, jer kriminalci često biraju lakše mete – pojedince koji su sami i koji se lako mogu napasti ili opljačkati. Kada ste u grupi, postajete manje primamljiva meta i smanjujete rizik od potencijalnih napada.

Možete se vraćati noćnim ili jutarnjim gradskim prevozom, ali i tada bi bilo dabro da neko sa vama na stanici sačeka autobus, ako već ne idete u istom pravcu. Pogotovo je dobro da niste sami ako treba da čekate duži period pre nego što treba da se pojavi autobus.

Postoje različite situacije koje mogu biti opasne, kao što su nepoznati ljudi koji se približavaju ili sumnjive situacije koje možete primetiti. Kada ste u društvu, imate dodatne oči i uši koje mogu primetiti potencijalnu opasnost i upozoriti vas na nju.

Naravno, uvek je dobro da budete svesne svoje okoline i budete pažljivi. Obratite pažnju na ljude oko sebe i na sumnjive situacije. Ako primetite nešto što vam izgleda sumnjivo, ne ustručavajte se da se obratite nekome za pomoć.

zena-odbrana

Budite na vezi sa nekim tokom puta

Ukoliko se vraćate kući kasno uveče noćnim prevozom ili pešaka, dobro je da budete na vezi sa nekim tokom puta.

Kada ste u kontaktu sa nekim putem telefona, možete brzo i lako javiti da je sve u redu ili nije. Ovo će umiriti vaše najmilije i smanjiti njihovu brigu za vas, ali i umanjiti vaš strah. Takođe, ako se nešto neočekivano desi, možete brzo obavestiti osobu sa kojom ste na vezi i zatražiti pomoć ili podršku.

Kada znate da neko zna gde se nalazite i da je u kontaktu sa vama, osećaćete se manje izolovano i ranjivo. Imajući nekoga na vezi, možete se osećati sigurnije jer znate da postoji neko ko je svestan vaše situacije i spreman da vam pomogne ako bude potrebno.

Možete redovno slati poruke ili razgovarati sa osobom kako biste je obavestili o svom trenutnom položaju i da je sve u redu. Takođe, možete koristiti aplikaciju za praćenje lokacije koja vam omogućava da delite svoju lokaciju sa odabranim kontaktima. Ovo je posebno korisno ako se krećete kroz područje koje nije dobro osvetljeno.

Možete pozvati neko člana svoje porodice, prijatelja, ili nekog drugog kome verujete. Važno je da ta osoba bude pouzdana i da će biti dostupna kada joj zatrebate. Takođe, trebali biste biti u mogućnosti da se oslonite na tu osobu ako se nešto nepredviđeno desi.

Nosite nešto za samoodbranu

Uvek je dobro da imate odgovarajuća sredstva za samoodbranu pri ruci, kako bismo se osećale sigurno i zaštićeno u svakom trenutku.

  • Sprej za samoodbranu (biber sprej) – Ovo je popularan izbor među mnogim ženama kada je u pitanju lična bezbednost. Sprej za samoodbranu je mali i prenosivi uređaj. Kada se pravilno koristi, ova supstanca može privremeno onesposobiti napadača, dajući vam dovoljno vremena da pobegnete ili zatražite pomoć. Važno je da se upoznate sa zakonima i propisima koji regulišu upotrebu spreja za samoodbranu u vašoj zemlji.
  • Dezodorans kao alternativa – Ako nemate sprej za samoodbranu pri ruci, dezodorans može biti korisna alternativa. Iako nije tako snažan kao biber sprej, dezodorans može privremeno zaslepeti napadača ili mu otežati disanje, dajući vam dragoceno vreme da se zaštitite ili pobegnete.
  • Ključevi kao improvizovano oružjeKljučevi su predmet koji sigurno imate uvek kod sebe. U slučaju napada, držanje ključeva između prstiju može vam pružiti dodatnu sigurnost. Zanimljivo je da na ovaj način možete sebi da obezbedite odgovarajuće zaštitno sredstvo. Ovaj mali, ali oštar predmet može biti koristan u samoodbrani, omogućavajući vam da se odbranite i pobegnete.
  • Samoodbrambene veštine – Pored fizičkih alata, ulaganje u kurs samoodbrane može biti od velike koristi. Pohađanje kursa samoobrane ili borilačkih veština može vam pružiti samopouzdanje, veštine i strategije za suočavanje sa potencijalnim opasnostima. Ove veštine ne samo da će vam pomoći da se osećate sigurnije, već će vam pružiti i znanje o tome kako se zaštititi i reagovati u različitim situacijama.

Nadamo se da su vam ovi saveti korisni, ali i da se nećete nikada naći u nekoj neprijatnoj situaciji. Drage dame, važno je da budete pažljive i preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti kako biste se zaštitile i osećale sigurno.