Kako da sebi obezbedite zdrav i bezbrižan san

beba-tata-spavanje

Spavanje, zajedno sa snovima, predstavlja misterije uma koje nikada do kraja nisu istražene. 

Dokazano je da pomažu mozgu da uskladišti ogroman broj informacija koje svesno ili nesvesno upija iz najrazličitijih izvora tokom dana – učenja, gledanja televizije, bilborda, novina, interneta, socijalnog druženja i generalne svakodnevnice. 

U biološkom smislu, ovo stanje umanjenog reagovanja na spoljašnje nadražaje reguliše otkucaje srca, disanje i lučenje hormona, a u takvom stanju provodimo gotovo trećinu svog života. 

Zato ne treba da čudi da je veoma značajno posvetiti vašem spavanju zasluženu pažnju, jer nedostatak zdravog sna se manifestuje gubitkom koncetracije, motivacije, produktivnosti kao i slabim pamćenjem, promenom raspoloženja a u težim slučajevima i kardiovaskularne probleme. 

U nastavku teksta predložićemo vam 4 saveta kako da sebi obezbedite zdrav i bezbrižan san, koji je preduslov da nesmetano radite i napredujete.

#1 Ušuškajte se prijatnom garderobom za spavanje

Ako se često budite obliveni znojem ili ne možete da zaspite od vrućine ma koliko hladno bilo napolju, možda je pravo vreme da poklonite sebi kvalitetnu pidžamu. Iako možda deluje bezazleno, zapravo nije svejedno u čemu spavate. 

Pidžama ili majica za spavanje treba biti napravljena od kvalitetnih i prirodnih vlakana kako bi ste sprečili prekomerno znojenje i nagomilavanje bakterija. Fini prirodni pamuk nežno prianja uz kožu i omogućava joj da komforno diše, pa će vaše telo tokom noći održavati optimalnu temperaturu. 

Pidžama može i da nas ubaci u svojevrsni režim za spavanje. Stvarajući sebi rutinu koju bi činili topla kupka, pranje zuba i oblačenje pidžame, vremenom će početi da vam se spava sa prvim korakom tih ustajalih navika, pa je mnogo manja verovatnoća da ćete mučiti muku sa nesanicom kada ležete. 

U Srbiji najfiniji pamučni veš dolazi iz Arilja. Poznati brend Jasmil potekao je iz ove opštine u Zlatiborskom okrugu još 1992. godine i važi za jedan od omiljenih brendova donjeg veša i pidžama, čije kvalitetne majice, pidžame i veš su pokupile jake simpatije na našim prostorima, te predstavlja pravi izbor za odabir stvari koje će vam obezbediti zdrav i bezbrižan san.

#2 Odvojite se od veštačkog svetla

Sa pojavom pametnih telefona pojavili su se i problemi koje ljudi kao rasa nikada ranije kroz istoriju nisu imali, a vezani su za zavisnost od interneta i tehnologije kao moderne bolesti. Današnji život je nezamisliv bez modernih tehnologija u svim sferama društva i neminovano je da su sada naši životi usko vezani za nju, hteli mi to ili ne. 

Ono što mi možemo da uradimo je da ograničimo sebi vreme provedeno na internetu onda kada to nije neophodno, odnosno van poslovnih aktivnosti.

Plava svetla koja emituju ekrani mobilnih telefona, tableta i laptop računara veoma vešto umeju da “prevare” um u pomisli da je dan i izrazito negativno utiču na san. Surfovanje na internetu pred spavanje će vas samo razdražiti u trenucima kada trebate biti opušteni pa nećete samo teže zaspati, već ćete i ustati umorni. 

Stoga udaljite vaš pametni uređaj od vas kada legnete i uzmite neku knjigu da čitate. Uz čitanje ćete opustiti mozak koji će početi da luči melatonin, prirodni regulator za nesanicu i spavanje, dok vam se kapci sami ne sklope i ujutru ćete ustati orni i puni novih ideja.

#3  Legnite u dogledno vreme

Što kasnije odete na spavanje teže ćete zaspati, pa se tako “noćne ptice” često probude umornije nego kada su legle jer preskaču prirodni ritam i zamenjuju dan za noć. Ukoliko niste dete, preporuka je i izbegavati “dnevne dremke” jer ćete se tada naspavati pa noću nećete biti umorni niti pospani. 

#4 Umarajte se pažljivo

Preduslov dobrog sna je svakako umor. Kada ste odmorni mozak pokušava da preusmeri energiju koju ima na produktivnost, što remeti vaš mir koji vam je neophodan da biste zaspali. Međutim, ako ste premoreni takođe ćete imati problem da zaspite. Bilo da ste na poslu, u školi, igrate igrice ili učite za vozačku dozvolu, veoma je značajno praviti pauze. 

Razlog leži u tome da naš um interpretira naporan rad kao dobro ulaganje u vreme, ali zapravo postoji čitav neurološki proces koji zahteva pauze u radu kako bi mogao nesmetano da nastavi da funkcioniše.

Kada nemate pauzu dolazi do “preopterećanja” i luči se adrenalin kao prirodna reakcija na potrebu za dodatnom energijom.

Zdrave navike sa sobom povlače i zdrav san. Iako se današnji život odvija brže nego što čovek na to može da se navikne, krucijalno je da održavamo zdrave navike ma koliko nam se to činilo teškim zbog posla, škole ili dece. Produktivan dan počinje odmornim jutrom, stoga se pridžavajte ovih pravila i sasvim sigurno – organizam će vam biti zahvalan.