Kako odabrati najbolji aranžman za letovanje?

leto-sunce-putovanje

U današnjem užurbanom svetu tokom cele godine svi jedva čekamo odmor od posla i svakodnevnih obaveza. U nekim porodicama se o tome priča mesecima unapred, isto toliko se prikuplja i novac, a na svakom koraku se oseća uzbuđenje ukućanih kada se pomene ta čarobna reč – odmor

Međutim, kada dođe vreme za izbor destinacije, često se nađemo u nedoumici – šta sad? Pitamo se gde otići, koliko novca možemo izdvojiti, koji prevoz bi bio najbolji… U takvoj situaciji je najteži zadatak uskladiti svoje želje sa trenutnim mogućnostima.

Ukoliko niste ljubitelj samostalnog organizovanja putovanja, onda je najbolje da se za pomoć obratite nekoj od turističkih agencija koja će vam u skladu sa vašim željama, mogućnostima i interesovanjima ponuditi idealan aranžman. Štaviše, upravo je sada idealno vreme da ugrabite first minute za leto 2020. i obezbedite sebi najnižu cenu letovanja koju agencije mogu da ponude!

Kod izbora aranžmana jako je važno da posvetite pažnju nekolicini kriterijuma od kojih će zavisiti kvalitet vašeg odmora, a mi vam u nastavku navodimo one najbitnije.

#1 Gde želite da otputujete?

Pre svega, važno je da znate šta želite. U ovom slučaju gde želite. Da li je to grčko primorje? Neka egzotična destinacija? Ili možda ništa od navedenog, već želite da svoje leto provedete u nekoj od evropskih prestonica? Izbor je svakako na vama i zavisi od vaših ličnih preferencija.

Savet: Prilikom izbora turističke agencije, obavezno proverite da li ona poseduje sve neophodne licence za poslovanje, kako ne bi došlo do neprilika prilikom putovanja. Podatke takve vrste možete pronaći ili na njenom zvaničnom portalu ili na sajtu Nacionalne organizacije turističkih agencija Srbije

#2 Uzmite u obzir finansijsku situaciju

Ponekad nije dovoljno da samo nešto želite. Kako biste mogli želju i da ostvarite, neophodno je da imate dovoljno finansijskih sredstava. Ukoliko vam se prvobitno učini da ne možete da priuštite sebi neko putovanje, ne očajavajte. Ne odustajte od željene destinacije. Razmotrite koliko vremena imate, ponude koje su vam na raspolaganju i da li stižete da prikupite novac.

Ukoliko baš nikako ne možete da pronađete ono što vam odgovara, onda redovno pratite ponude različitih agencija. Možda se dogodi da agencija ponudi neku novu destinaciju koja će vam odgovarati u svakom smislu. Nikad se ne zna.

Savet: Kako biste izbegli nepotrebne troškove, putovanje organizujte mesecima unapred. Isto važi i u slučaju da znate da vam je neophodna veća količina novca – ne odlažite štednju!

#3 Odaberite odgovarajuće prevozno sredstvo

Dobro razmislite kojim prevoznim sredstvom biste želeli da se otisnete na putovanje jer je jako bitno da stignete na odredište odmorni. Jedino tako ćete moći u potpunosti da uživate u čarima svog odmora.

Probajte da izbegnete duža putovanja autobusom ili automobilom zato što ona često znaju da umore ukoliko niste naviknuti na njih. Oni su pogodni za kraće destinacije,a ujedno su i jeftinija varijanta.

Što se aviona tiče, on je izuzetno praktičan za veće razdaljine, s tim što je istovremeno i skuplji u odnosu na prethodne opcije. Srećom, danas postoje low cost avio kompanije koje ponekad nude ekstremno jeftine cene avionskih karata. Najčešće, turističke agencije imaju saradnju sa aviokompanijama, te preko njih možete kupiti kartu po znatno nižoj ceni.

Savet: Mnoge agencije nude mogućnost kupovine aranžmana bez prevoza. U tom slučaju ćete platiti agenciji nižu cenu putovanja, ali morate uzeti u obzir troškove koji nastaju usled upotrebe sopstvenog prevoza. 

#4 Obratite pažnju na vrste hotelskih aranžmana

Ukoliko putujete sa turističkom agencijom, obratite pažnju na vrste hotelskih aranžmana koji stoje u ponudi. U zavisnosti od toga šta želite da imate obezbeđeno na putovanju, izaberite pravi aranžman za sebe.

U slučaju da želite da imate uključena tri obroka dnevno, a na nekim mestima i SPA centar i sve prateće usluge, možete uplatiti tzv. all inclusive ponudu. Na taj način ćete moći u potpunosti da se opustite i uživate u odmoru.

Polupansion je nešto jeftinija ponuda u koju su uključena dva obroka dnevno (najčešće doručak i večera). 

Ukoliko ste ograničeni sa budžetom, smeštaj sa doručkom je prava stvar za vas. Ima najnižu cenu (što mu je svakako prednost), ali i jednu manu: za ručak i večeru morate se nekako samostalno snaći. 

Savet: Pre putovanja ne zaboravite da se osigurate. Osiguranje vam mogu ponuditi u agenciji ili ga možete uzeti samostalno u nekoj od osiguravajućih agencija. Ovo je jako bitno u situacijama kada može doći do neke nezgode na putovanjima, u slučaju bolesti i sl.

Bez obzira na to gde otputujete, kojim prevozom i koji aranžman odaberete, najvažnije od svega je da sa sobom uvek ponesete dobro raspoloženje koje će vaš odmor sigurno učiniti nezaboravnim.