Kako organizovati jesenje putovanje?

devojka-kofer-aerodrom-ranac

Vreme godišnjih odmora se polako bliži kraju, a nakon povratka sa letovanja, većina ljudi razmišlja o prvoj sledećoj prilici za putovanje. Međutim, ova euforija vrlo brzo popusti i usled svakodnevnih obaveza planiranje putovanja ostaje zanemareno.

Da li ste znali da je sam kraj leta zapravo idealan momenat za planiranje jesenjeg putovanja? Zašto ga onda baš vi ne bi i organizovali?

Ukoliko želite da saznate kako organizvati jesenje putovanje, o čemu je neophodno misliti i kako proći najpovoljnije nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Destinacija – pronađite povoljne avio karte za popularne jesenje destinacije

Prvo o čemu treba razmišljati kada organizujete jesenje putovanje je destinacija. Nju možete birati na osnovu nekoliko kriterijuma.

Da li postoji određena lokacija koju ste oduvek hteli da posetite? Da li planirate da putujete automobilom ili avionom?

Popularne jesenje destinacije su veome često svetske prestonice ili drugi veliki evropski gradovi. Rim, Milano, Beč, Berlin ili ipak Pariz – izbor je samo na vama!

Pri odabiru destinacije vodite računa o vremenskim uslovima, i odaberite onu lokaciju koja nije poznata po padavinama u ovo doba godine, kako kiša ne bi remetila vaše putovanje.

Kada ste izabrali destinaciju, sada je na redu da krenete u pohod za avio kartama! Mnoge avio kompanije nude povoljne avio karte, a jedino što je potrebno je da znate za par trikova. Pritom, ukoliko do aerodroma idete sopstvenim automobilom, pronađite bezbedno mesto za parking na aerodromu Nikola Tesla i uštedite novac na prevoz do aerodroma.

Pojedine aplikacije za pronalazak jeftinih avio karata su postale najpopularniji vid traženja karata. Za samo nekoliko trenutaka možete pronaći avio karte za vašu destinaciju i videti različite ponude koje su pred vama. Cene karata variraju i zavisnosti od datuma putovanja, vremena leta i broja dana koji ostajete.

Povoljnije cene su radnim danima usled manje potražnje za njima, kao i za noćnim ili ranim jutarnjim letovima. Pa ukoliko niste tačno vezani za datum putovanja, kako bi uštedeli novac svoje putovanje možete prilagoditi ceni karata.

nebo-zgrade-ulica-automobili-saobracaj

Smeštaj – vrsta smeštaja i njegova lokacija

Pri odabiru smeštaja imate nekoliko opcija. Smeštaj možete pronaći preko turističke agencije zajedno sa avio kartama ili se odlučiti za samostalnu organizaciju putovanja. Organizacija preko turističke agencije je jednostavnija i brža opcija, međutim ukoliko sami organizujete svaku stvaku putovanja putovanje možete prilagoditi u potpunosti svojim potrebama i zahtevima.

Pri putovanju u neku od metropola, uglavnom je praktičnije za smeštaj odabrati apartman ili stan, a ne hotelski smeštaj. Na taj način nećete biti vezani za povratak u hotel na ručak ili večeru, već ćete to vreme moći samostalno da organizujete i maksimalno ga iskoristite za obilazak grada.

Pri odabiru smeštaja vodite računa i o njegovoj lokaciji. Kako ćete većinu vremena provesti u istraživanju grada, veoma je važno da vaš smeštaj bude na pogodnoj lokaciji kako biste što manje vremena potrošili u prevozu.

Odaberite smeštaj koji je u blizini autobuske stanice, metroa, taksi stanice ili na lokaciji koja je u blizini važnih delova grada i znamenitosti koje planirate da posetite. Ovo će vam značajno uštedeti vreme i omogućiti više slobodnog vremena.za aktivnosti po izboru.

Pojedini sajtovi kao što su Booking.com, Trivago i Airbnb nude veliku ponudu smeštaja, pa vam preporučujemo da izdvojite vreme za istraživanje i pronađete onaj smeštaj koji se nalazi na željenoj lokaciji po najpovoljnijoj ceni.

Plan putovanja – unapred istražite destinaciju na koju idete

Sada kada je definitivno da idete na vaš put jer ste obezbedili prevoz i smeštaj, sledi najzanimljiviji deo – plan aktivnosti na putovanju!

Kako bi za vreme putovanja imali dovoljno vremena da obiđete sve važne znamenitosti, ali i uživate u otkrivanju skrivenih lepota, lokalnih kafića i restorana i ostalih lokacija, važno je napraviti pravilan raspored aktivnosti i maksimalno iskroistiti raspoloživo vreme.

Na internetu možete istražiti sve važne znamenitosti koje treba da posetite. Napravite spisak i rasporedite po danima, tako da u jednom danu obiđete sva mesta koja su u blizini. Na taj način ćete maksimalno uštedeti vreme na putovanje od jedne do druge lokacije i bićete sigurni da ćete sve stići da obiđete bez žurbe.

Takođe, ukoliko volite da obilazite muzeje i galerije, veoma često ulaznice po povoljnijim cenama možete kupiti i online putem i na taj način izbeći čekanje redova na ulazu i istovremeno uštedeti novac.

Osim na internetu, savete možete potražiti od prijatelja i poznanika koji su već bili na destinaciji na koju putujete ili se možete osloniti i na društvene mreže i odgovore na sva pitanja pronaći na Instagram profilima travel blogera koji će vas informisati o svim mestima koje je potrebno da obiđete, popularnim kafićima i restoranima i ostalim aktivnostima kojima se možete baviti.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da ne gubite vreme i organizujete svoje jesenje putovanje u grad koji ste oduvek želeli da posetite. Poslušajte naše savete i počastite sebe putovanjem koje ćete zauvek pamtiti.