Kako “preživeti” retrogradni Merkur?

zena-zatvorila-oci

Da li verujete u uticaj retrogradnog Merkura?

Zvanično je počeo 17. Februara, a od svih planetarnih kretanja tokom godine, čini se da je retrogradni Merkur najpopularniji poslednjih godina.

Šta to može da znači za vas?

Ako neka planeta postaje retrogradna, ona se kreće unazad u Sunčevom sistemu i to može stvoriti neke turbulencije, posebno ako je planeta komunikacije. Merkur vlada govorom, umom i komunikacijom sa drugima. Takođe utiče na putovanja na kratke relacije.

Zbog toga se za vreme njegove vladavine neki polasci vozova mogu odložiti, sastanci se prekinuti i može doći do mnogih nesporazuma. Ali to ne znači da moramo izbegavati komunikaciju i rad u njegovom periodu.

Mnogi veruju da planete u kosmosu utiču na nas, ali oni ne upravljaju čitavim našim životom, pogotovo ne samo jedna planeta.

O uticaju Merkurovog kretanja unazad se toliko priča, da je postao opravdanje za sve neuspehe koji se u njegovom period naprave.

Poslovi se odlažu, otvaranja firmi se pomeraju za druge datume, ne kupuju se nekretnine i putovanja se ne planiraju. Pa čak se i medicinski tretmani kao što je biorezonantna terapija pomeraju.

Ono što je manje poznato u ovom zloslutnom astrološkom vremenskom periodu je da nudi i mnoštvo mogućnosti za usavršavanje i preusmeravanje kreativnih projekata, odnosa i zajedničkog razumevanja.

A kako pregurati ovaj period, ukoliko ste preduzetnik?

Ako ste od onih koji veruju u uticaj planeta ili ste primetili da vam se na poslu nešto čudno događa, a od okoline ste čuli da je u pitanju retrogradni Merkur, poslušajte kako da ga “preživite” i okrenete u korist svog biznisa.

Počnite od komunikacije…

Budite marljivi i dosledni u komunikaciji. Ako nije 100% jasno šta je klijent ili kolega tražio od vas, zatražite pojašnjenje. Ovo je period u kojem je potrebno biti strpljiviji nego inače, jer su nerazumevanja među kolegama češća nego inače. Nemojte da vas iznenadi ako nemate dovoljno koncentracije i pravite greške. Iako su vam potrebne usluge obe firme, niste sigurni da li ste pozvali kurirsku službu iz Šapca ili knjigovodstvenu agenciju u Beogradu? Ne brinite. Čak i ljudi u poslovnom svetu imaju sve više razumevanja za period retrogradnog Merkura.

Oprezno sa tehnologijom

Ako je vaše  poslovanje uglavnom osuđeno na rad za računarom ili radite na važnom projektu…polako! Budite (mentalno) spremni za bilo šta i sve što se dešava, ili se može desiti, sa svim vašim tehnološkim uređajima. Ovo je period kada su kvarovi češći nego inače, kada se nekako desi da ne sačuvate baš taj važan ugovor koji ste kucali ili štampaču baš sada ponestane boje. Isto tako, u ovom periodu ne bi trebalo ulagati u tehniku, pa ako je kupovina laptopa neophodna – sačekajte još koji dan.

Krećite na vreme

U periodu do 10. marta planirajte da krećete svuda ranije nego što se od vas očekuje. Ako imate važan sastanak tog dana, ne čekajte do poslednje sekunde da odete. Sa neočekivanim događajima koji se mogu desiti u ovom periodu, budite sigurni i ostavite dovoljno vremena da se nosite sa tim. Na primer, ako se vaš automobil pokvari – imaćete dovoljno vremena da ga popravite ili da pozovete taksi. Imate rokove da nešto odradite? Počnite ranije. Vaša agencija za knjigovodstvo vam je javila rokove do kada morate da dostavite važnu dokumentaciju? Počnite da je pripremate dan ranije.

Sredite prostor i misli

Uradite „prolećno čišćenje“ bez obzira na godišnje doba u kojem se nalazimo. Pošto su naše sposobnosti da preispitujemo, preispitujemo i ponovo preispitamo tokom retrogradnog Merkura znatno izraženije, vreme je da očistimo naše ormare, fioke, sisteme za arhiviranje i tako ih zadovoljimo.

Sve stvari koje treba srediti sada možemo videti iz drugačije perspektive, što nam može pomoći da ih organizujemo na način koji nam služi svrsi. Ovaj period je povoljan za planiranje i razmišljanje, kao i za kreativnost kao i za “biofiliju” odnosno unošenje biljaka u radni proctor..

Možda zvuči kao kliše, ali unošenjem biljaka u radni prostor dajete svežinu vašoj kancelariji i osećate se mnogo lepše.

Posmatranje prirodnog zelenila pojačava moždanu funkciju, poboljšava raspoloženje i čini zaposlene pažljivijim.

Takođe, period retrogradnog Merkura je i povoljan trenutak i za planiranje poslovnih planova, rokova i klasifikaciju papirologije koju morate dostaviti, kao što su poreske obaveze, ugovori, finansije, izveštaji o tranfernim cenama, analize. Zato, dopro pospremite vaš poslovni prostor, namestite se ugodno i postavite temelje za naredni period koji sledi.

Novi poslovni partneri?

Nikako nemojte inicirati nova poslovna partnerstva! Neko bi vam sada mogao izgledati kao savršen poslovni partner ili klijent, ali za tri nedelje može izgledati dosta drugačije. Pogrešno shvatanje, pogrešno komuniciranje i nesporazumi su sada u visokom prioritetu – zato ne gubite vreme pokušavajući da stvorite nova partnerstva. Umesto toga, potražite stare poslovne kontakte i klijente i povežite se sa bivšim kolegama. Preispitivanje radnih odnosa iz prošlosti može vam pomoći da sagledate svoju trenutnu situacijui da vam otvori nove vidike. Ako postoje neki dugotrajni problemi između vas i prošlih ili sadašnjih saradnika, razgovarajte o tome tako da možete krenuti dalje.

Zaključak

Bilo da ste student, poslodavac ili zaposleni, na vama je da učinite sve što je u vašoj moći da ovo vreme pred nama – vreme retrogradnog Merkura – iskoristite što bolje jer poruka retrogradnog Merkura bi mogla da bude – samo polako i promišljeno.

I znamo da to po nekad, kada smo u ritmu konstantne “jurnjave” za obavezama, usporavanje može predstavljati izazov, ali imajte na umu da je retrogradni Merkur ove godine izuzetno snažan i da to ne biste trebali da zanemarite.

P.S Kako biste bili pripremljeni za sledeće faze, znajte da dolaze od 17. juna – 12. jula i 13. oktobra – 3. novembra. Krenite sa pripremama sad i sačekajte nove faze spremni.