Kako prirodno regulisati nivo šećera u krvi

dijabetes

Bilo koja bolest da je u pitanju, ukoliko je moguće sprečiti na neki način ili ubrzati njeno lečenje definitivno najbolja metoda jeste – priroda. Prirodno regulisanje šećera u krvi je najbolji i najmanje škodljiv način za ovaj proces kod pacijenata koji imaju pomenute probleme.

Važno je na vreme krenuti sa terapijom, jer ukoliko se dijabetes ne leči na vreme on može doneti mnogobrojne probleme. Mislimo pre svega na zdravstvene, tako da su posledice nemerljive, ali i oštećenja organa pa i ozbiljni poremećaji u organizmu su neminovni.

Sindrom poremećenog metabolizma jeste dijabetes i to sa povećanim nivoom šećera u krvi. Sve se dešava usled smanjene sekrecije insulina odnosno hormona pankreasa koji reguliše nivo šećera u krvi. Takođe, pacijenti koji imaju dijabetes imaju i smanjeno biološko dejstvo insulina – što je i logično zar ne?

Koji dijabetes je najgori po zdravlje?

U zavisnosti od starosne dobi, možemo reći da se dijabetes Tip 1 uglavnom javlja kod pacijenata do 30. godine života. Uzroci za oboljevanja jesu uglavnom ćelije pankreasa koje imaju ulogu da luče insulin. Kada one bivaju uništene, gotovo da osoba i nema lučenje insulina odnosno regulatora koji je zadužen za koncentraciju šećera u krvi.

Drugi oblik jeste Dijabetes Tip II koji se javlja uglavnom kao posledica života koji živimo. Istraživanja su pokazala da su to uglavnom gojazne osobe i one koje nemaju redovnu fizičku aktivnost, ali su i konstantno izložene stresnim situacijama.

Čak 90% pacijenata ima ovaj tip dijabetesa, što i ne čudi. Naravno, bitno je da se i ovaj oblik leči, ali i da se spreči na vreme kako ne bi nastale dodatne komplikacije. Prirodna regulacija šećera u krvi je najbezbednija metoda, a jedan od načina jeste da osoba redovno koristi čaj za dijabetes.

Da li gojazne osobe imaju visok nivo šećera?

Složićemo se svi sa činjenicom da svetom vlada ne epidemija kovida već gojaznosti, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije prednjače zemlje sa razvijenom industrijom kao i one koje su u razvoju kao što je i Srbija. Upravo problem gojaznosti u velikoj meri utiče na pojavu dijabetesa, te je potrebno da se građani Srbije dodatno pozabave ovom temom jer smo bukvalno svi ugroženi.

Trenutne brojke pokazuju da u svetu od dijabetesa boluje preko 170 miliona ljudi, dok uz konstantan rast se očekuje da će 2030. godine broj biti duplo veći.

Podaci za Srbiju pokazuju da najviše ima obolelih u Vojvodini, dok je kod 3% naše populacije zastupljena ova bolest.

Jedan od glavnih uzročnika jeste takozvani „zapadnjački način života“ a on podrazumeva unos ogromnog broja kalorija na dnevnom i nedeljnom nivou, sve manje fizičke aktivnosti kao i stresan život i konzumiranje alkohola i cigareta.

S obzirom na to da je sve više među obolelima dece i to od Dijabetesa tipa II – potrebno je upaliti crvenu alarm lampicu u svim slojevima društva.

Kako uspešno kontrolisati šećer?

Ukoliko želite prevenciju je moguće uraditi i kod kuće. Naš je predlog da, ukoliko ste u mogućnosti, redovno merite nivo šećera krvi. Sama koncentracija ne bi trebalo da iznosi više od 7,0 mmol/L, dok u toku dana (bez obzira na vrstu unesene hrane) ne bi trebalo da pređe granicu od 11,1 mmol/l.

Ukoliko uvidite da vam nivo šećera prelazi ove granice, potrebno je da se pre svega obratite lekaru koji će detaljno ispita uzroke, ali vam i preporučiti naredne korake.
Sve je više pacijenata koji i u toku prevencije ali i lečenja nivoa šećera u krvi koriste prirodne čajeve za dijabetes, dok je sama prirodna metoda najefikasnija u celom ovom postupku.

Prirodno kontrolišite i smanjite nivo šećera u krvi i sprečite druge brojne posledice

Bitno je da se na vreme krene i da, ukoliko vam je otkriven visok nivo šećera u krvi, odmah krenete sa uzimanjem terapije. Preporučujemo vam da pažljivo pročitate sve kako da na najprirodniji način kontrolišete i smanjite koncentraciju šećera u krvi. Na taj način ćete biti sigurni da ste i sprečili druge brojne posledice.

Dakle, ukoliko ste nekada imali probleme sa koncentracijom šećera u krvi obavezno redovno proveravajte i pratite svoje stanje.

Takođe, pokušajte da izbacite sve loše odnosno štetne navike. Ukoliko volite da konzumirate alkohol, cigarete ili opijate – što pre je moguće izbacite iz upotrebe, pa čak i po cenu da tražite stručnu pomoć za to.

S obzirom na to da stres generalno utiče na kvalitet života, ali i druga oboljenja koja nisu samo mentalna potrebno je da izbegavate stresne situacije. Ukoliko je nemoguće zbog posla ili porodice izbegavati stresne situacije, vi naučite već danas kako da se nosite sa njima.

Fizička aktivnost je jako bitna, ne samo da će uticati na vaše zdravlje, već i izgled kao i više samopouzdanja.

Dobar oslonac u lečenju šećerne bolesti jeste čaj za dijabetes koji ukoliko redovno upotrebljavate vam može rešiti svakodnevne probleme i održavati nivo šećera u granicama normale.