Kako treba da izgleda šminka za različite događaje?

ogeldalo-devojka-karmin

Šminka je umetnost koja omogućava da istaknete svoju lepotu, izrazite svoj stil i stvorite odgovarajući utisak za različite događaje. Svaka prilika zahteva različit pristup šminkanju kako bi se postigao savršen izgled koji će se uklopiti u atmosferu i “dress code” tog događaja.

U ovom tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta kako da izaberete odgovarajuću šminku za različite prilike, bilo da se radi o posebnim svečanostima, večernjem izlasku, poslovnom sastanku ili pak najobičnijim dnevnim aktivnostima.

Šminka za posebne prilike

Posebne prilike, kao što su venčanja, maturske večeri ili gala događaji, zahtevaju poseban pristup šminkanju. Ovo je prilika da se zaista istaknete i kreirate sofisticiran izgled. Evo kako to postići:

 • Priprema kože – temeljna priprema kože je ključna u procesu šminkanja. Upotrebite visokokvalitetni prajmer za lice kako biste osigurali da šminka ostane besprekorna tokom cele noći.
 • Šminkanje očiju – za ovakve događaje koristite tamnije senke i dodatne detalje kako biste stvorili dramatičan izgled. Biće vam neophodne i najbolje veštačke trepavice kako biste osigurali da ostanu na mestu u toku celog dana.
 • Usne – birajte jarke boje ruža za usne kako biste stvorili kontrast sa ostatkom šminke i istakli crte lica, ali vodite računa o tome da se nijanse karmina, ostatka šminke i odeće koju nosite slažu.
 • Konturisanje – konturisanje i hajlajtovanje su ključni za postizanje glamuroznog izgleda te se pri šminkanje za svečane prilike ovom koraku maksimalno posvetite.
 • Fiksiranje – koristite sprej za fiksiranje kako biste osigurali da šminka ostane besprekorna tokom cele noći.

sminka-cetkica-senka

Večernja šminka

Večernja šminka je prilika da se eksperimentiše i da se koriste jače boje i naglašene karakteristike. Idealan je tip šminkanja za izlaske gde uvek ima mesta za kreativnost. Evo kako da postignete glamurozan večernji izgled:

 • Priprema kože – priprema kože je ključna za večernju šminku, jer će vam omogućiti da šminka duže traje. Upotrebite prajmer pre nego što nanesete tečni puder.
 • Šminkanje očiju – ovo je prilika da istaknete oči. Koristite tamnije senke i upotrebljavajte ajlajner kako biste istakli oči. Takođe, razmislite o primeni veštačkih trepavica za dramatičan izgled, mada je u ovoj situaciji i maskara dovoljna.
 • Usne – večernja šminka često dozvoljava upotrebu jarke boje ruža za usne. Izaberite boju koja se slaže sa ostatkom vaše šminke.
 • Konturisanje – konturisanje i hajlajtovanje mogu dodati definiciju i dodatnu dimenziju vašem licu, ali pravite nežnije linije nego kada je u pitanju šminka za svečane prilike.
 • Fiksiranje – koristite sprej za fiksiranje kako biste osigurali da šminka ostane sveža tokom večeri.

Poslovna šminka

Šminka za poslovne prezentacije, sastanke ili svakodnevne poslovne aktivnosti treba da bude profesionalna i suptilna. Cilj je izgledati ozbiljno i kompetentno, bez preterivanja sa šminkom i naglasiti prirodne atribute na skroman način. Evo nekoliko koraka za postizanje poslovne šminke:

 • Priprema kože – počnite čišćenjem lica i hidratacijom kako biste osigurali da je vaša koža glatka i hidrirana. Koristite blagi tonik i hidratantnu kremu pre nanošenja šminke.
 • Puder – koristite matirajući puder kako biste kontrolisali sjaj kože i produžili trajanje šminke.
 • Šminkanje očiju – za poslovnu šminku, izbegavajte svetlucave senke i upotrebite neutralne, zemljane boje. Ajlajner i maskara terbalo bi da budu suptilni i nenametljivi.
 • Usne – odaberite neutralne nijanse ruža ili sjaja za usne. Izbegavajte previše jarke boje.
 • Kontrola – ponovno nanesite puder tokom dana kako biste održali svež izgled.

Dnevna šminka

Dnevna šminka je obično najosnovnija i diskretna. Cilj je da postignete prirodan izgled koji će vam omogućiti da izgledate sveže i blistavo tokom celog dana. Evo nekoliko koraka za postizanje savršene dnevne šminke:

 • Priprema kože – počnite rutinom čišćenja i hidratacije kao u slučaju poslovne šminke.
 • Tečni puder – za dnevnu šminku, birajte lakši tečni puder ili BB kremu kako biste postigli prirodan izgled. Nanesite ga ravnomerno i blago ga utapkajte prstima ili sunđerom (beauty blenderom).
 • Korektor – ukoliko imate tamne podočnjake ili neke nepravilnosti na koži, koristite korektor da ih prekrijete.
 • Rumenilo – dodajte malo rumenila na jagodice obraza kako biste stvorili prirodno rumeni ten i napravili blagi kontrast na licu.
 • Oči – koristite neutralne nijanse senki za oči i blago istaknite oči. Maskara i olovka za oči takođe mogu dati dodatnu definiciju.
 • Usne – za dnevnu šminku, birajte neutralne nijanse ruža ili sjaja za usne kako biste stvorili prirodni izgled. Za ovu varijantu šminkanja čak i providni sjajevi ili labela mogu biti idealan izbor.

U zaključku, šminka treba da se prilagodi prilici, vašem stilu života i “dress codu”. Dnevna šminka treba da bude prirodna i diskretna, poslovna šminka treba da bude profesionalna, večernja šminka može biti dramatičnija, a šminka za posebne prilike može biti izražajna i glamurozna. Ključ je u pripremi kože, odabiru odgovarajućih boja i tehnika, i fiksiranju šminke kako bi ostala na mestu tokom celog događaja. Pametan pristup šminkanju će vam pomoći da izgledate i osećate se sjajno bez obzira na priliku, kao i u tome da vas drugi percipiraju tačno onako kako ste zamislili u odnosu na situaciju.