,

Kapsula ormar – „izum“ koji će vam spasiti svakodnevicu

kapsula-ormar-sivo

Svaki dan započinjete nervozno, jer ne znate šta da obučete? S druge strane, vaš garderober je pun odeće i čini vam se kako vam ništa ne pristaje ili vam se više ne dopada? Mnoge žene (a i muškarci) dođu jednom u ovu stresnu situaciju uprkos sezonskom sređivanju ormara.

Ipak postoji efikasan način da sredite garderober tako da u njemu bude samo kvalitetna odeća koju volite – kapsula ormar. Šta je to kaspula garderober i kako da ga u nekoliko jednostavnih koraka napravite? Pročitajte.

Kapsula ormar – za jednostavniju svakodnevicu

Kapsula ormar je  kolekcija odabranih osnovnih odevnih predmeta koji su bezvremenski i ne izlaze iz mode. Verovali ili ne, već imate kapsula ormar – samo je skriven iza gomile odeće koju ne nosite. To su sve one stvari koje volite da nosite svakog dana u šetnji, firmi, za neobavezna druženja.

Prema tome, kada želite da svoj haotičan garderober pretvorite u kapsula ormar treba samo da se zapitate koja odeća vas čini zadovoljnim i prati vaše životne navike. Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da kreirate sopstveni stil i tako učinite da svakodnevno oblačenje bude lako i nimalo stresno.

#1 Analizirajte svoj stil i način života

Najvažniji korak da napravite garderobu koju ćete voleti je poznavanje stila života. Postavite sebi sledeća pitanja:

  • Koja je moja primarna aktivnost?
  • Šta volim da radim u slobodno vreme?
  • Koje osnovne stvari preovlađuju u mom ormaru?

Uz ova osnovna pitanja lakše ćete moći da počnete sa organizovanjem svog prvog kapsula ormara. Kada ste svesni svega što imate bolje ćete razumeti kako strateški da kupujete od sada. Možda imate previše štikli i patika, ali mnogo više volite da nosite baletanke  (imate samo jedan par). Neke haljine stoje u ormaru mesecima nenošene i samo zauzimaju mesto.

S druge strane, možda treba da obnovite fioku s donjim vešom i spavaćicama. U tom slučaju, birajte samo kvalitetno rublje i u onim bojama koje volite (i nemate). Postoje mnogi brendovi koji neguju i promovišu minimalistički stil i nude praktičnu i višenamensku odeću od prirodnih materijala. Neke od takvih modnih kolekcija možete pronaći na https://rs.extremeintimo.com/.

#2 Pratite šta volite da nosite mesec dana

Možda vam deluje kao naporan i izlišan zadatak, ali ako svakog dana budete zapisivali ša ste oblačili, mnogo lakše ćete moći da dođete do svog ormara-kapsule. Postaće vam mnogo jasnije koju odeću zaista često nosite, šta ste razmatrali da obučete (a niste) i na kraju – koje odevne komade niste ni primetili. Zapravo, praćenje odevnih navika i afiniteta četiri sedmice u velikoj meri će olakšati sledeći korak.

kapsula-ormar-crno-bela-odeća

#3 Čišćenje ormara

Jednom kad bacite pogled na svoju beležnicu i shvatite šta ste najčešće i s lakoćom oblačili mesec dana, biće vam jasno koja to odeća predstavlja bazu vašeg kaspula garderobera. Ne postoji “magični broj”, niti treba da svedete ormar na 5 majci ili četiri para pantalona. Naprotiv, iako je kapsula odabir stvari koje volite da nosite podrazumeva se da ćete i dalje imati slatke svečane haljine koje nosite jednom godišnje na venčanju, svoju sportsku odeću za trening i odeću za spavanje. Ovi predmeti nisu deo vaše kapsule.

Zamislite svoju kapsulu kao izlog stvari koje volite da nosite svakodnevno na osnovu vašeg životnog stila i počnite sa račišćavanjem ormara.

  • Napravite gomilu svega što volite da nosite i čini da se osećate srećno i sa stilom (ova gomila će postati vaša početna tačka za kompletiranje vaše kapsule garderobe)
  • Napravite gomilu svega za šta tražite izgovor da ostane u ormaru (uključujući sve što niste nosili u poslednjih 30 dana)

Veliki posao imaćete upravo sa ovom drugom gomilom odeće, jer je potrebno da je razvrstate u različite kategorije – šta biste mogli nositi tokom cele godine (kao što su farmerice, patike ili bluze), šta u prolećno/letnjoj sezoni, a šta u jesenjoj/zimskoj. Potom napravite gomilu odeće koju ćete pokloniti prijateljici, sestri ili možda prodati.

#4 Odredite svoje boje

Ne morate se striktno držati određenih tonova, paleta boja je nešto opciono, ali veoma korisno kada se pravi kapsula ormar jer je to referentni vodič za buduću kupovinu. Nakon eksperimenta nošenja određene odeće tokom 30 dana, saznaćete koje boje želite da nosite češće. Na ovaj način, kad sledeći put budete kupovali bilo koji odevni predmet, možete imati smernice da li su to boje koje se uklapaju sa onim što volite da nosite i već imate u garderoberu.

#5 “Mapirajte” svoju kapsulu i napravite listu želja za odeću koja nedostaje

Kada izaberete svoje osnovne stvari i donirate ono što vam se ne sviđa, vreme je da napravite vizuelnu ili mentalnu mapu svoje kapsule, odnosno kapsule koja će vam pomoći da manje kupujete.

Recimo da kada ste svoju odeću podelili u kategorije, otkrili ste da mnoge od vaših „celogodišnjih osnova“ mogu da se koriste tokom jesenje sezone, tako da sada nemate izgovor da kupite novi džemper.

Možda ste takođe otkrili u čišćenju svog ormara da nemate dovoljno svežih majica za proleće, tako da možete da napravite listu želja koliko dodatnih bluza kratkih rukava mislite da će vam trebati da završite svoju prolećnu kapsulu.

#6 Kupujte kvalitetnu odeću

Kako kapsula ormar podrazumeva da ćete istu odeću nositi često, postarajte se da ona bude od kvalitetnih materijala, te od prirodnih i organskih tkanina. Postanite kupac odeće “sa namerom” – umesto da vas ponese talas i euforija zbog rasprodaje, razmislite dobro – da li vam istinski treba taj džemper na popustu? Da li volite boju pantalona na akciji i da li se slažu uz ono što je već u vašem ormanu? Ako je odgovor negativan, onda ne kupujte.

Trendovi će doći i otići, ali odeća u kojoj se osećate dobro je već u vašem ormanu, a ako nije, napravite plan da je kupite, uštedite na kvalitetnoj odeći, imajte stratešku ideju šta tačno tražite. Sledeći put kada uđete u prodavnicu potražite šta je na vašoj listi želja, ne dozvolite prodavnicama da definišu vaš stil i šta bi trebalo da nosite. Vi imate moć da donesete odluku da ponesete nešto kući ili ne!

Ako pratite sve ove osnovne korake, svakodnevno oblačenje će postati lako, a ne stresno.