Koje su prednosti digitalne štampe?

digitalna-stampa

Razvoj štampe započeo je još jako davno, korišćenjem drvenih ploča, a zatim preko prese za štampanje i graviranja, došao do moderne litografije i pojave ofset štampe. Digitalna štampa spada među najmlađe tehnike štampanja čiji je cilj pojednostavljenje procesa štampe u što većoj meri. 

S obzirom na činjenicu da se materijal koji se štampa nalazi ili na računaru ili na nekom drugom uređaju, pa se sa njega prenosi na mašinu za štampanje, nikakav kontakt ne postoji. Digitalna štampa definitivno predstavlja vrhunac u istoriji štampanja.

Veliki kvalitet otiska i vrlo efikasna štampa doveli su digitalno štampanje do zavidne popularnosti. U današnje vreme ona se najviše koristi, te smo odlučili da vam predstavimo koje su to sve prednosti digitalne štampe i zašto je toliko popularna.

Ukoliko vas zanima šta smo sve to zanimljivo izdvojili i koje prednosti karakterišu ovaj tip štampe, pročitajte nasatavak našeg teksta.

#1 Izrada koja je brza i efikasna – usluge štampe se sad mogu izrađivati na mnogo brži način

Digitalna štampa omogućava veoma brzu izradu. Razne usluge, kao što su profesionalno plotovanje linijskih crteža, izrada postera, plakata i foto tapeta, kao i mnoge druge, sada može biti mnogo efikasnije odrađeno.

Obim posla se dosta povećao kada je na red došao ovaj tip štampe. S njim su došli i mnogi klijenti koji od radnika očekuju zaista veliku količinu brzine, te isplativosti. Izrada flajera, vizit karti, kataloga, knjiga, memoranduma, brošura i ostalo može da se odradi u veoma kratkom vremenskom roku. 

Iz tog razloga klijenti biraju digitalnu štampu kada im je potrebna veoma brza izrada usled tesnih rokova na poslu ili u školi.

Ukoliko je upoređujemo sa ofset štampom kada su u pitanju manji ili srednji tiraži, digitalna štampa ima dosta veću prednost jer nudi mogućnost personalizacije. Personalizacija obuhvata efikasnu doradu radova usled potreba za menjanjem određenih informacija ili podataka proizvoda, kao što su, na primer, karte za bioskop, muzički festival ili neki drugi događaj.

#2 Kvalitet štampe – pruža veoma realistične, intenzivne i vibrantne boje

Uz pojavu sve modernijih štamparskih mašina povećavao se i kvalitet štampe. Sve zahtevniji dizajnerski problemi bivali lakše rešavani uz razvoj ovih uređaja. Veoma kvalitetan otisak i bolja vidljivost detalja na raznim materijalima je omogućena visokom rezolucijom.

Sada je moguće s kompjutera, laptopova, pametnih telefona i slično slati na štampanje veoma kvalitetne fotografije ili crteže, te dobiti skoro maksimalno realno prenesenu sliku na željenom materijalu.

Ukoliko želite dobru reklamu za svoj biznis, izrada štampe na zastavama, štandovima, folijama za kola i drugo će vam u tome veoma pomoći. Naravno, sva ta kvalitetna izrada za bredniranje vaše firme ili lokala, kao i za sve reklamne proizvode, omogućena je digitalnom štampom koja se iz dana u dan sve više razvija. 

Takođe, proizvodi štampanja mogu biti veoma kreativni pokloni za vaše najbliže. Možete im uz najkvalitetniju izradu štampe napraviti albume sa vašim zajedničkim slikama ili ručno rađene kolaže, te ispisati sve najbitnije uspomene.

#3 Povoljnost cene na većem nivou – svaki klijent može da priušti 

Za usluge digitalne štampe zaista nije potrebno mnogo novca. Većina klijenata izabere upravo ovaj tip štampe jer na taj način uspevaju zaista mnogo da uštede. Za ofset štampu je potrebno mnogo više pripreme, koja iziskuje spremanje fajlova za štampanje, prenos same štampe i na kraju svega toga, naravno, štampanje.

Za razliku od jeftinije varinajte – digitalne štampe, ofset štampa poseduje ploče za boje, kojih ima četiri za sve četiri boje. Ovo je jedan od razloga iz kojih je ofset štampa dosta skuplja od digitalne. Troškovi same pripreme su u ovom slučaju znatno veći.

Suprotno, digitalna štampa ima identičnu cenu za svaki otisak, što će, razumljivo, privući veći broj klijenata s obzirom na mogućnost veće ekonomičnosti izrade. Pored toga, ako neki od klijenata želi da doradi nešto, tj. doštampa, u digitalnoj štampi se to neće računati kao dodatni trošak novca. 

U ovom slučaju onaj fajl koj je pripremljen za štampu neće zahtevati dodatni rashod i rasipanje novčanih sredstava. Neće biti pripreme nove ploče, što se kod ofset štampe redovno dešava. Fajl je prosto sačuvan u računaru i može se štampati u koliko god primeraka želite. 

Ovo je bi naš spisak razloga zbog kojih smatramo da digitalna štampa ima veliku prednost nad ofset štampom, te se nadamo da vam je tekst bio dovoljno informativan i da ste iz njega uspeli da izvučete neke bitne zaključke.

Zaključujemo da, s obzirom na činjenicu da digitalna štampa ima za zadatak da pojednostavi i dodatno olakša čitav proces, željeni proizvod će nam biti odrađen za vrlo kratko vreme.

Želimo vam srećan rad!