Neobične kombinacije sastojaka koje se stavljaju na picu

pica-breasola-pizza-bar

Iako je jedan od najpoznatijih specijaliteta italijanske kuhinje, pica je danas omiljeno jelo mnogih ljudi.

Pica je jelo koje je zastupljeno u ishrani velikog broja ljudi i možemo je naći na brojnim lokacijama u gradu. Restorani imaju sjajan izbor pica na meniju, a ukoliko želite možete je i “pojesti s nogu” u nekim od restorana brze hrane.

Iako je ovo italijansko jelo, u svoj jelovnik su je uvrstili mnogi narodi, a svaki od njih prilagodio je sastojke svom ukusu, pa je danas sasvim normalno pojesti picu sa sastojcima koji su nekad bili nezamislivi.

U nastavku teksta pročitajte koje su to najneobičnije kombinacije sastojaka koje možemo videti na pici širom sveta.

Japanska pica – Mayo Jagu

Sa obzirom da Japanci veoma vole majonez, nije ni čudo da je upravo on glavni sastojak pica napravljenih na japanski način. Posebna vrsta majoneza, koji se proizvodi u Japanu je kewpie, a od klasičnog se razlikuje što u njegov sastav ulaze samo belanca, dok se žumanca ne koriste.

Ova vrsta pice, koja je napravljena od krompira i majoneza naziva se Mayo Jagu, važan je deo japanske kuhinje i jedna je od omiljenih pica u Tokiju.

U Japanu se takođe služi i pica koja je 10. najskuplja pica, zove se Kobe Beef Steak, i napravljena je od posebne Kobe govedine – krave koje konzumiraju pivo i dobijaju redovne masaže kako bi meso bilo sočno i imalo specifičan ukus.

Korejska pica – mešavina pice i tradicionalnog korejskog jela

Ukoliko ikada budete posetili Koreju, u njoj možete probati picu na potpuno drugi način. Glavni sastojak je buglogija – tradicionalno korejsko jelo koje se pravi od grilovane i marinirane govedine. 

Ostale namirnice su: paradajz, pečurke i paprika, a sastojak koji je takođe neuobičajen je kimči – dodatak napravljen od različitog sezonskog povrća.

Pica na argentinski način – Fugazza

Sa obzirom da je u ishrani slatki crveni luk zastupljen u svakom jelu, ovaj sastojak se stavlja i na picu. Fugazza je naziv pice koja ne sadrži sos od paradajza i  pravi se od crvenog luka, sira koji je glavni sastojak i različitog bilja.

Sama kora pice je veoma debela oko 1 santimetar, za razliku od tradicionalne italijanske pice, koja ima tanko testo. Verzija ove pice poznata je pod nazivom Fugazzeta i ima dvostruko testo koje je punjeno mocarelom i posuto crnim lukom.

Fugazzeta de verdura ima sve iste sastojke kao i Fugazzeta, a na njoj se još nalaze i kuvani spanać i povrće.

Kostarika – pica sa kokosom

Stanovnici Kostarike poznati su po tome da uživaju u slatkim ukusima. Kako se ovo odnosi i na picu, najpopularnija pica u Kostarici je upravo pica sa kokosom. U zavisnosti od mesta na kojim se služi, ova pica ima nekoliko varijanti.

Kokos i testo pice se mogu služiti odvojeno, mogu se u testo mešati veći komadi kokosa, dok se negde kokos potpuno usitni i stavi preko testa. Pored pice sa kokosom u Kostariki se takođe veoma često jede i pica sa škampima.

Švedska pica – Kebab pizza

Ova nordijska zemlja uvela je značajne izmene u tradicionalnom mediteranskom specijalitetu, a postoji više različitih varijanti.

Omiljeni recept za picu Šveđana je Kebab pizza koja je nastala 1970 godine. Iako je jagnjetina tradicionalno meso kebaba, na švedskoj kebab pici možete naći i drugo meso – govedinu, svinjetinu ili piletinu.

Takođe, pica koju razumeju samo stanovnici Švedske napravljena je od 3 nespojiva sastojka. Na testu pice nalaze se banana i začin kari, koji su posuti kikirikijem.

Ruska pica – pizza Moskva

Rusi su veliki ljubitelji ribe, pa veoma često pored standardnih i svetski poznatih vrsta pica, možete pronaći picu sa ribom i morskim plodovima. Ova pica se zove pizza Moskva i na njos se nalaze losos, tuna, skuša, luk i razni začini, pa ukoliko posetite Moskvu i poželite da probate neki neobičan specijalitet, u piceriji naručite picu sa imenom glavnog grada.

pica-bianka-pizza-bar

Da li znate kako se pravilno jede pica?

Ljubitelji pice jako dugo vode polemiku koji je pravilan način za jelo pice. Dok neki jedu tako što veliku picu iseku na trougliće, neki je seku na sitne delove, dok neki smatraju da se pica pravilno jede rukama, savijena na pola.

Međutim, poznati pica majstori kažu da se pica pravilno jede na sasvim drugi način. Presavijte picu na pola, pa zatim još na pola – na taj način nijedan sastojak koji se nalazi na pici neće iscureti. Ovo je tradicionalni način za jelo pice, koji možete videti u Napulju, gde je prva pica i nastala.

Nadamo se da smo vas informisali o čudnim i nespojivim sastojcima za picu koje možete pronaći u različitim zemljama sveta. Ukoliko planirate da posetite neku od njih, obavezno probajte ove nesvakidašnje specijalitete!