O čemu voditi računa prilikom kupovine motorne testere?

motorna-testera

Kada biramo motornu testeru potrebno je uzeti više faktora u obzir, kako bi rukovanje istom pre svega bilo potpuno bezbedno, a naravno i što funkcionalnije i bolje, po mogućstvu prilagođeno našim potrebama i očekivanjima od testere.

Pre svega sebi treba odgovoriti na pitanja kao što su: koliko sam iskusan u rukovanju ovim alatom, zbog čega ću ga koristiti, koje su karakteristike kvalitetne testere i da li važno ko je proizvođač koji je potpisuje.

Zato ćemo u nastavku navesti o čemu voditi računa prilikom kupovine motorne testere, kako bismo na samom početku izabrali odgovarajući alat za nas.

Pronađite proizvođača koji je fokusiran na kvalitet i garanciju

Zlatna formula bi glasila – povoljne motorne testere sa pouzdanim performansama kvalitetnih proizvođača.

Proizvođači koji nude garanciju na svoje proizvode su uglavnom bolji izbor, zato što pružaju određenu sigurnost od habanja i trošenja na određeni vremenski period. Samim tim što garantuje da će vas motorna testera bez greške služiti određeni period znači i da je ona pažljivo testirana i kvalitetno izrađena.

Ipak, to nije jedino merilo kvaliteta.

Da biste procenili kvalitet, suštinski je potrebno da pronađete odgovor na pitanja kako biste pronašli idealan odnos cene i kvaliteta adekvatan za vas i vaše potrebe, pa i da li vam je uopšte potrebna testera na benzin ili je bolje nabaviti električnu testeru.

Razlika između motorne i električne testere se ogleda u svrsi. Ukoliko ste amater ili hobista i potreban vam je alat za održavanje bašte, kao pomoćni alat u kući ili radionici, testera na struju je sasvim dovoljna za vas.

Može biti sa kablom ili bez njega, a jeftinija je za održavanje jer nema problem sa taloženjem ulja u karburatoru. Zbog nedostatka rezervoara goriva, električna testera je znatno lakša i samim time je olakšano rukovanje.

Ipak, za profesionalne poslove i pri seči velikih stabala motorna testera je nezamenljiv alat.

Izaberite motornu testeru sa adekvatnim motorom i snagom

Kada znate tačnu namenu za koju ćete koristiti svoju motornu testeru, vreme je da se odlučite za jačinu alata. Preporuka je da uvek uzmete motornu testeru sa performansama koje su za nijansu bolje od onih koji vam trenutno trebaju, jer nikada ne znate za šta će vam sve zatrebati ovaj alat u nekom budućem periodu.

Snaga motorne testere je izražena u konjskoj snazi (KS) ili kilovatima (KW). Za obavljanje profesionalnih poslova optimalna snaga koja vam je potrebna treba da iznosi preko 3 KS.

Obratite pažnju na dužinu vodilice motorne testere

Pogrešno je misliti da je duža vodilica iliti mač motorne testere uvek bolje rešenje. Ovaj deo alata takođe treba biti prilagođen potrebama, pa tako dužina za obavljanje kućnih i baštenski poslova treba iznositi između 35 cm i 37 cm.

Za teže poslove i rad u šumi optimalna dužina vodilice iznosi 45 cm, dok profesionalci koriste motorne testere sa vodilicama dugačkim i do 70 cm.

Tehničko pravilo za primenu lančanih testera u šumarstvu, jasno propisuje da vodilica ne sme dodirivati podlogu kada motorna testera leži slobodno na podlozi.

Pogrešan izbor vodilice može dovesti do problema pri obavljanju poslova, odnosno da motorna testera ne radi na način na koji bi trebala.

Savet je da izaberete model motorne testere koji je lakši i ima kraću vodilicu, a napomenućemo da se ne vodite samo snagom motora, već ukupnim karakteristikama koje trebaju biti odgovarajuće za vas i vaše potrebe.

Proverite težinu kućišta motorne testere

Testere za hobi poslove, poput električnih testera, su uobičajeno lakše zbog materijala od kojih je sačinjeno kućište testere, a komponente koje se u nju ugrađuju su znatno lakše od materijala koji čine kućište jedne motorne testere.

Kućište motora testere za profesionalne korisnike je najčešće izrađeno od legure magnezijuma, i osiguravaju bolje hlađenje mašine i veću robusnost prilikom korišćenja.

Raspitajte se o intezitetu vibracija motorne testere

Ovaj parametar prestižno zabrinjava profesionalce, jer oni neprestano rade sa ovim alatom. Motorna testera treba da ima nizak nivo vibracije kako bi se smanjio pritisak i eventualna oštećenja vaših ruku.

Posebna su merila jačine vibracije za stražnju i prednju dršku, kao i za odstupanje zato se raspitajte kod vašeg dobavlača oko antivibracionog sistema motorne testere.

Imajte u vidu bezbednosne i sigurnosne karakteristike motorne testere

Motorna testera prvenstveno služi za seču stabala, i može se reći da prilikom korišćenja ovog kompleksnog alata treba biti maksimalno oprezan.

Prvo se uverite da je testera dobro izbalansirana i da dobro leži u ruci. Trebalo bi da vam bude lako da prebacite testeru iz jedne ruke u drugu, bez gubljenja ravnoteže da biste sebi olakšali posao.

Balans motorne testere možete proveriti i na licu mesta prilikom kupovine.

Iako je čitanje uputstava za rad izuzetno nepopularno na našim prostorima, savet je da ipak detaljno iščitate instrukcije ljudi koji su i učestvovali u izradi ovog kompleksnog motornog alata, kako biste maksimalno zaštitili sebe tokom rada.

Kada govorimo o sigurnosti prilikom upravljanja motornom testerom, ne možemo da izostavimo njene same karakteristike koje trebate imati u vidu pre kupovine.

Model treba biti opremljen barem osnovnim sigurnosnim sistemima kao što su – sigurnosna kočnica, hvatač lanca i adekvatna ručka.

Sigurnosna kočnica služi za povratni udar i aktivira se u slučaju da dođe do udara prilikom seče, odnosno povratni udarac može da se javi ako pokrenuti lanac testere udari u nešto tvrdo kao što je klin i bude naglo usporen.

Hvatač lanca je mehanizam koji je dizajniran da štiti rukovaoca motornom testerom, zaustavljajući lanac u deliću sekunde ukoliko se prekine ili sklizne sa vodilice. Sa druge strane, ručka treba da pruža maksimalnu zaštitu za šake prilikom pucanja lanca.

Rukovanje motornom testerom zahteva veliki oprez i neophodno znanje. Budite uvereni da izabrani model ima odgovarajuće bezbednosne standarde, da vam dobro leži u ruci i da ne gubite balans. Pročitajte uputstvo, i znaćete da ste uradili sve da bezbednost tokom vašeg rukovanja sa njom podignete na najviši nivo.