Posvetite vreme sebi – kako provesti dan kod kuće?

kupka-svece-caj-knjiga

Savremeni način života i brojne obaveze koje imamo u toku dana mogu doneti napetost i iscrpeti naš organizam. Na naše raspoloženje i mentalno stanje utiču stres, posao i briga o drugim ljudima. Iz tog razloga je važno ponekad usporiti i posvetiti vreme sebi. 

Bez obzira kako proveli to vreme, ono će nam dati energiju i motivaciju za period koji je pred nama.

Ukoliko i vi shvatate važnost brige o sebi, u nastavku teksta pročitajte predloge kako da provedete dan kod kuće koji je  potpunosti posvećen vama i vašim potrebama.

#1 Pročitajte knjigu ili pogledajte film – prepustite se imaginarnom svetu

Koliko puta ste određenu knjigu stavili na listu onih koje planirate da pročitate a to nikad niste uradili?

Sada je pravi trenutak da napokon barem jednu knjigu sa te liste čekirate. Bez obzira da li imate elektronski čitač ili tablet, ili ipak više uživate u okretanju papirnih stranica stare, dobre knjige, izbor literature je veliki. Možete izabrati klasik iz vaše biblioteke, a ukoliko vas interesuju popularni bestseleri u beogradskim knjižarama možete pronaći najnovije knjige na tržištu.

Ako ste pak više ljubitelj filmova i serija, priredite sebi filmski ili serijski maraton. Odaberite žanr koji najviše volite, romantiku, humor, triler, misteriju ili neki drugi i prepustite se imaginarnom svetu. Kako bi ceo doživljaj bio kompletan, upotpunite ga i opustite se uz šolju omiljenog čaja ili čašu dobrog vina.

#2 Spa dan kod kuće – opustite se uz toplu kupku

Ništa ne govori opuštanje i self care kao spa dan u sopstvenoj režiji. Umesto svakodnevnog tuširanja na brzinu, ugodite sebi i napravite toplu kupku koja će vas u potpunosti opustiti posle naporne nedelje. Priredite sebi potpun ugođaj koji zaslužujete, upalite mirisne sveće, pustite laganu muziku ili uzmite omiljenu knjigu i sipajte čašu omiljenog vina.

Nakon opuštajuće kupke, na redu je nega kose, kože i noktiju. Uradite piling celog tela na kome će vam vaša koža biti zahvalna  stavite masku za lice koja je idealan način da oporavite vaše lice. Možete koristiti masku vašeg omiljenog brenda ili napraviti masku u sopstvenoj režiji od prirodnih sastojaka. Kompletirajte spa dan i nalakirajte vaše nokte u omiljenu nijansu. 

Kompletan tretman vaše kose, kože i noktiju u samo par sati će učiniti da se osećate preporođeno. Praktikujte ovo jednom nedeljno i ubrzo čete videti promenu u vašem raspoloženju.

#3 Kuvanje – počastite sebe omiljenim jelom

Zašto ne bi počastili sebe i napravili sebi omiljeni obrok?

Sa obzirom na obaveze tokom radne nedelje, većina ljudi nema vremena da se posveti kuvanju. Ako uživate u samom procesu spremanja hrane odaberite neki recept i pripremite sebi zasluženi obrok. Možete odabrati da spremate svoje omiljeno jelo ili se ipak oprobati u pripremi potpuno novog jela koje do sada niste imali priliku da pravite.

Možete i otiči korak napred, i pored jela spremiti i ukusan dezert koji će vam ostati i za narednu nedelju. Ukoliko ipak niste ljubitelj kuvanja, vašu hranu možete poručiti iz vašeg omiljenog restorana i uzivati u njoj uz omiljenu seriju ili film.

kucni-trening-laptop-tegovi

#4 Vežbanje – trening za um i telo

Iako vežbanje i trening nije prvo na šta pomislite kada imate slobodno vreme za sebe, koristi koje samo pola sata vežbanja donosi su brojne. Osim što će prijati vašem telu, trening je veoma važan i za vaše mentalno zdravlje

Predstavlja idealan način da se oslobodite stresa i negativne energije nakupljene prethodne nedelje. Oni vam mogu remetiti san koji je jako bitan za normalno funkcionisanje organizma. Uđite u u novu nedelju sveži, odmorni i spremni za sve što vam ona donosi.  Na internetu možete pronaći brojne vođene treninge različite težine, koji su prilagođeni vežbanju kod kuće i izabrati neki po svojoj želji. Vaš um i telo će vam biti zahvalni.

#5 Hobi – razvijajte svoju kreativnost

Da li se sećate kada ste poslednji put posvetili vreme nekom svom hobiju? 

Ukoliko imate određeni hobi, ovo je pravi trenutak da se opustite i posvetite vreme svojoj kreativnosti. Bilo da volite da crtate, slikate ili svirate neki instrument, odvojite nekoliko sati samo za to i podsetite se zašto je baš ovo vaš omiljeni hobi.

Self care dan je posvećen isključivo vašim potrebama. Svako od nas ima drugačiju zamisao svog idealnog dana, pa ga zato možete isplanirati u skladu sa vašim željama. Sa obzirom na vreme koje imate na raspolaganju, možete se odlučiti za jednu ili više različitih aktivnosti. Nadamo se da smo vas ovim tekstom motivisali da baš sledeći vikend odaberete dan posvećen samo vama!