,

Pravila o prtljagu koji možete nositi na krstarenje

brod-krstarenje

Krstarenje predstavlja jedinstven način putovanja koji kombinuje udobnost, luksuz i istraživanje različitih destinacija. I upravo sve ovo ga čini uzbudljivim i nezaboravnim iskustvom. Međutim, kao i za svako drugo putovanje i za krstarenje je potrebno sve isplanirati unapred i dobro se pripremiti.

Kada planirate prvi put da krenete na krstarenje, verovatno ćete imati puno nedoumica i dilema. Jedna od njih je svakako i pitanje prtljaga. Potrebno je znati kakva su pravila i šta smete odnosno ne smete uneti na kruzer. Olakšavajuća okolnost je to da su pravila kada je u pitanju prtljag daleko jednostavnija i manje strožija od onih koja se primenjuju kada letite avionom.

Ako se još uvek niste odlučili kuda ćete ploviti, ponude za krstarenje pogledajte ovde, a ako jeste, onda je pravi trenutak da počnete da pakujete kofere i pripremate se za jedno novi iskustvo i putovanje koje ćete pamtiti čitavog života. Evo kako stoje stvari što se tiče prtljaga za krstarenja.

Koliko prtljaga se može maksimalno uneti na kruzer?

Nažalost, na ovo pitanje jedinstven odgovor ne postoji. Postoje kompanije koje ne ograničavaju količinu prtljaga na njihovim kruzerima, ali i kompanije koja primenjuju neka posebna pravila.

Ako ograničenja postoje, obično su to dva kofera sa po 22,5 kg  prtljaga po putniku, za krstarenje duže od 5 noći. Za kraće plovidbe, od 3 -5 noći, putnici su najčešće ograničeni na jedan kofer težine oko 22 kg. Treba napomenuti da u ovu brojku ne ulazi ručni prtljag koji nosite sa sobom. Imajte na umu da kofere koje nosite na putovanje morate staviti u vašu kabinu.

U svakom slučaju, potrudite se da spakujete sve što vam je neophodno, posebno ako putujete sa decom, ali pre nego što krenete na krstarenje svakako proverite sa odabranom kompanijom koliko stvar možete uneti na brod.

žena-prtljag-brod-krstarenje

Postoji li naknada za prtljag koja se plaća?

Za razliku od avio kompanija, kruzerske kompanije ne naplaćuju dodatno prtljag koji nosite sa sobom. Kao što smo rekli, postoje ograničenja u količini ličnih stvari koje možete poneti na kruzer, ali ako ipak želite poneti više, onda morate kontaktirati kompaniju. Raspitajte se da li je to moguće i koliko bi vas to eventualno koštalo, a ukoliko imate još nekih nedoumica možete od osoblja potražiti i neki savet.

U slučaju da u luku odakle isplovljavate kruzerom dolazite avionom, nemojte zaboraviti da se raspitate o tome koliko stvari i kofera možete nositi u avionu a da ne platite dodatno. Zato je preporuka da pakovanje dobro isplanirate.

Da li će moji koferi i torbe biti pregledani nakon ulaska na kruzer?

Da. Sav prtljag koji unosite na brod biće rendgenski pregledan. Kada prođete obezbeđenje vaš ručni prtljag će morati da prođe rendgen. Koferi takođe idu na isti pregled, samo što njih predajete na terminalu za ukrcavanje pri ulasku na kruzer. Dalja inspekcija obično nije potrebna, osim ako osoblje ne posumnja da se unutra nalazi nešto opasno ili zabranjeno.

Nakon što koferi prođu inspekciju oni se utovaruju na brod. Odatle, osoblje kruzera dostavlja vaš prtljag direktno ispred vaše kabine ili u nju pre prvog noćenja. Čitav postupak obično ne traje dugo i već par sati nakon ukrcavanja možete očekivati da će vam prtljag biti dostavljen.

Šta se ne sme uneti na brod?

Kada su u pitanju lične stvari, postoje neka ograničenja šta sve možete uneti na kruzer. Pored bilo kakve vrste vatrenog oružja neće moći da unesete ni nož, čak ni makaze (osim malih makazica za nokte).

Takođe, nije dozvoljeno ni unošenje upaljača, kao i bilo kojeg drugog predmeta koji može izazvati otvoreni plamen. Požar je jedan od najvećih rizika na bilo kojem plovilu, pa je iz tog razloga sasvim opravdan ovaj vid zabrane. Takođe, ni pegle za odeću nisu dozvoljene kao deo prtljaga upravo zato što mogu izazvati požar na brodu. Uostalom, na kruzerima postoje perionice veša pa vaše komade odeće koji su prljavi i izgužvani možete tamo dati na pranje i peglanje.

U slučaju da ste nešto od onoga što je zabranjeno na kruzeru spakovali u vaš kofer ili prtljag, očekujte da će ga kontrola zapleniti. U zavisnosti od toga koji je predmet u pitanju, on može biti trajno zaplenjen od strane kontrolora ili vraćen po završetku krstarenja. U nekim situacijama obezbeđenje može pozvati i lokalnu policiju da se pozabavi vašim prekršajem.

Koje predmete možete uneti?

Iako pegle nisu dozvoljene, ostali predmeti koji služe za ličnu upotrebu i higijenu, poput fena ili pegle za kosu, mogu biti deo vašeg prtljaga na kruzeru. Svakako trebate biti pažljivi i voditi računa o tome da ih nakon korišćenja uvek isključite iz struje.

Što se tiče fena za kosu, možete ga poneti, ali treba da znate da na skoro svim kruzerima već postoji fen  u svakoj od kabina. Ti fenovi su slični onima koje možete pronaći u kupatilima hotelskih soba. Jesu manji, ali će vam sigurno biti od koristi i ne postoji zaista nijedan razlog da nosite svoj fen i zauzimate mesto u koferu.

kofer-pakovanje

Da li je dozvoljeno poneti hranu i piće?

Ako imate zdravstvene probleme koji podrazumevaju poseban režim ishrane, onda hranu možete poneti na kruzer, ali pre toga morate kontaktirati kompaniju za krstarenje kako biste saznali sve detalje o unosu. Treba napomenuti da su kruzeri jako dobro snabdeveni u svojim brodski prodavnicama, tako da je velika verovatnoća da sve što vam treba za ishranu lako možete pronaći na brodu.

Vitamine i lekove koje redovno koristite u zdravstvene svrhe bez problema možete poneti na krstarenje. Međutim, postoji i lista zabranjenih lekova, pa je uvek dobra opcija da se konsultujete sa operaterom i utvrdite da li su neki od lekova koje koristite na toj listi.

Što se tiče normalne hrane, stvari se razlikuju u zavisnosti od kompanije koju ste izabrali. Ukoliko je dozvoljeno unošenje, to mora biti obrađena, upakovana i neotvorena hrana. Ako već morate, najbolje je da ponesete konzerviranu hranu. Voće i povrće izbegavajte.

Kada su bezalkoholna pića u pitanju, kod pojedinih kompanija možete ih uneti na kruzer. Ako je dozvoljeno, ograničenje je obično na  maksimalno 12 limenki pića po osobi.

Ukoliko želite da unesete alkohol i tu postoji ograničenje. Količina varira u zavisnosti od kompanije za krstarenje, ali najčešće je dozvoljena jedna boca od 750ml po odrasloj osobi.

Krstarenje je definitivno jedno od najuzbudljivijih iskustava za većinu turista. Ipak, krstarenja sa sobom nose i posebne zahteve kada je reč o prtljagu. Mi se nadamo da smo vam barem donekle pomogli i otklonili osnovne nedoumice koje se tiču pakovanja kofera za krstarenje.