Saveti i trikovi za negu i održavanje cveća

nega-kucnog-cveca

Ako ste ljubitelj cveća, sigurno znate da njegovo održavanje ume da bude i te kako zahtevno. Pa ipak, među brojnim ljudima često vlada mišljenje da je sasvim dovoljno zalivati cveće redovno i da nikakva dodatna briga nije neohodna.

Ukoliko ste se odlučili da poručite cveće dragoj osobi ili sebi, pročitajte redove koji slede i saznajte kako da od samog početka vašoj novoj sobnoj biljki priuštite uslove za najbolje napredovanje i uživate u njenoj lepoti!

Kako zalivati sobno bilje?

Kada je reč o sobnim biljkama, istina je da je među najvažnijim faktorima za uspevanje biljke učestalost zalivanja i količina vode kojom se cveće zaliva. Najčešće je slučaj da imamo više različitih vrsta cveća, te se treba uputiti koja količina vode je optimalna za svaku od tih vrsta. Pa ipak, tu su i neka opšta pravila.

Naime, cveće treba zalivati uglavnom jednom do dva puta nedeljno – bolje je činiti to ređe a temeljnije, nego obrnuto. Takođe, poželjno je da nakon zalivanja listovi ostanu suvi, odnosno da je samo zemlja natopljena vodom. Ako mislite da je svejedno u koje doba dana ćete zalivati cveće – prevarili ste se! I te kako je važno – preporučuje se da to činite ili rano ujutru ili kasno uveče, a najnepoželjnija opcija jeste zalivanje cveća u periodu najveće vrućine.

Ono na šta još treba obratiti pažnju jeste da zemlja treba da bude potopljena ravnomerno, sa svih strana, a ne na samo jednom mestu. Dobro bi bilo da nekoliko puta sipate vodu u saksiju, umesto da odjednom sipate svu količinu vode koju ste namenili za jednu saksiju.

Rastvori koji prijaju sobnim biljama 

Pored svega navedenog, važno je da biljkama obezbedimo i optimalnu prihranu, kako bi što više napredovale i bile lepše. Postoji nekoliko načina da to učinite, a mi ćemo ovde navesti nekoliko najčešćih.

Možda će Vas iznenaditi, ali biljke su uglavnom veliki ljubitelji šećera. Jednom mesečno možete u saksiju sa cvećem sipati kašičicu šećera ili šećer najpre rastopiti pa njime zaliti biljku. To će doprineti njenom sjaju i lepoti.

Ricinusovo ulje je takođe blagotvorno za biljke. Potrebno je jednu kašičicu ulja sipati u litar odstajale vode, a zatim dobro promućkati pre upotrebe. Ricinusovo ulje može biti veoma jako ukoliko se ne razblaži i oštetiti koren biljke, što svakako treba izbeći. Kada su u pitanju biljke koje cele godine cvetavaju, preporučuje se da ih jednom mesečno tretirate ricinusom, a ukoliko je cvetanje sezonski, onda je sasvim dovoljno i jednom godišnje.

Brojna iskustva pokazuju da je za biljke korisna i sledeća receptura: stavite ljuske od jaja da odstoje u vodi 5-7 dana, a potom tom vodom zalijte cveće. Rastvor aspirina koristan je za podizanje imuniteta biljaka, a sve što treba uraditi jeste da rastvorite 300mg aspirina u litru vode i potom time isprskate cveće. U istu svrhu možete koristiti i rastvor dobijen potapanjem korica nara ili bilo kojih citrusa u vodi. Dovoljno je da ostavite jednu noć da prenoći i već sutradan rastvor je spreman za upotrebu. 

orezivanje-sobne-biljke

Kako zaustaviti štetočine?

Ako Vaše cveće ne napreduje najbolje ili ste čak primetili jasne simptome da je čak i ugroženo, tačnije da se suši ili dobija neke promene u boji listova i stabla, neophodno je da što pre reagujete i sprečite dalje propadanje. Najčešći uzročnici toga su sitne štetočine poput mušica, koje je čak i veoma teško videti golim okom.

Preporučuje se da uzmete šibice, a potom tamniji deo zabodete u zemlju. Najbolje bi bilo da šibice budu pobodene nekoliko centimetara od ruba saksije (na primer 5cm), a potom biljku treba zaliti. Posle dva dana treba staviti nove šibice, a stare izvaditi. Ovakav tretman može zameniti insekticide jer šibica sadrži fosfor i sumpor, koji su najvažniji za uništavanje štetočina.

Pored mušica, pretnja biljkama su gljivice, koje mogu biti veoma uporne i naneti veliku štetu biljkama. Preporuka je da se stavi nekoliko novčića u zemljište, oko biljke, bakar je veoma delotvoran kad je reč o uništavanju gljivičnih spora.

Protiv sušenja cveća korisno je korisititi kore od pomorandže, koje ćete staviti na zemlju u saksiji. Hladan čaj od orahovog lišća ili divljeg kestena efikasan je u borbi protiv crva u saksijama, a truljenje u korenu možete sprečiti stavljanjem tankog sloja isitnjenog ćumura između dna saksije i zemlje.

Kako ne uskratiti biljkama negu kada ste na putovanju?

Puno je trikova kako da vaše biljke ne ostanu bez vode u momentima kada nema ko da ih zalije. Jedan savet je da na poslužavnik poređate sitno kamenje, prelijete vodom skoro do vrha kamenja i na kamenje onda stavite saksije, koje će kroz rupe na dnu upijati vodu.

Druga opcija je da uzmete nekoliko peškira, natopite ih vodom i stavite u kadu, a potom saksije sa biljkama stavite na peškire. Biljke će crpeti potrebnu količnu vode iz mokrih peškira. Ukoliko niste raspoloženi da žrtvujete peškire, možete koristi stare novine, efekat će biti isti.

Ne zaboravite da svu pažnju koju uložite u svoje biljke one i te kako umeju da Vam uzvrate svojom lepotom i raskoši. Primenite bar neke od navedenih saveta i sigurno je da rezultati neće izostati!