Saveti za idealno putovanje sa decom

deca-voda-camac

Od trenutka kada postanete roditelj, u vašem životu nastaju brojne promene, i to korenite. Ona koja vas nikako svakako ne može zaobići jeste i organizacija putovanja u novom društvu.

 

Ako ste barem jednom oganizovali putovanje sa najmlađim putnicima, jasno vam je kakve sve poteškoće mogu da ometaju dobru organizaciju puta. Nudimo vam nekoliko praktičnih saveta kako da te izazove prebrodite.

Prva nedoumica – koju garderobu i obuću spakovati?

Potpuno je jasno da, kada se spremate za put sa decom, spisak stvari koje treba poneti raste. Deca se, ako ništa drugo, mnogo češće isprljaju, pa ih je potrebno preobući.  Pored toga, roditelji najčešće razmišljaju i o promeni vremena, tj. žele da se obezbede u slučaju da naglo otopli ili zahladni. 

 

Sve ovo potencijalni su razlozi da ipak krenete na svoje odredište sa nepotrebno velikim prtljagom, koji ni do polovine nećete iskoristiti. Svako ko je iskren prema sebi može sigurno da se seti barem jedne, a neretko i više takvih situacija.

 

Podrazumeva se da ćete na putovanje poneti nekoliko dnevnih varijanti za vaše malene putnike. Pored toga, ono što će mališanima dobro doći na putovanju, svakako su pidžame ili spavaćice za devojčice, pidžame za dečake i dečiji bademantili.

 

Kako biste izbegli da nosite i ono što vam ne treba, treba da imate u vidu da putovanje nije preseljenje, te da nije istinski neophodno da sa sobom nosite većinu onoga što imate, pa čak ni kada su deca u pitanju. Setite se, takođe, da se u slučaju nužde možete snaći tako što ćete oprati nešto od ponetih stvari i time rešiti problem.

Još jedan savet roditelja koji imaju iskustva u pakovanju dece jeste da, nakon što napravite odabir garderobe koju biste poneli, sednete i revidirate svoju odluku, postavivši pitanje da li je to ono što je zaista potrebno. Ti isti roditelji tvrde kako najčešće odbace barem trećinu odabrane odeće i obuće.

Dečji zdravsteni problemi na putu i kako ih prevazići

Normalno je da i roditelji i deca žele da putovanje provedu spokojno i da izbegnu dečje bolesti, verne pratioce porodičnih putovanja. Pa ipak, prava su retkost putovanja na kojima se deca ipak ne suoče barem sa nekim od najučestalijih zdravstvenih tegoba.

Ovakve situacije briga su i stres za roditelje čak i kada se nalaze u sopstvenom gradu, a kamoli u nekom ne tako poznatom mestu. Međutim, treba biti trezven i razmisliti o najlogičnijim rešenjima.

Ono bez čega se verovatno niko ne oseća sigurno na putu jeste kućna apoteka, u koji svakako spadaju lekovi za bolove, zatim lekovi protiv mučnine, dijareje… Neizostavne su i kreme za sunčanje, zatim kreme protiv uboda insekata, a nije suvišno ni poneti i flastere ili zavoje u slučaju povrede.

Pored svega navedenog, ono što će vam olakšati lečenje deteta ukoliko do toga dođe jeste i putno osiguranje, koje danas skoro svaka agencija nudi već u momentu kada se odlučujete za putovanje. Naravno da nijedan roditelj ne žali novac kada je u pitanju zdravlje deteta, ali osiguranje će olakšati i neke proceduralne poteškoće sa kojima se možete suočiti.

Treba misliti i na dečju (z)animaciju

Ukoliko na put vodite samo jedno dete, verovatno ćete morati malo više da se angažujete da ga animirate. To će biti slučaj dok ne upozna neko novo društvo na putu, što se, kad su deca u pitanju, uglavnom desi u kratkom roku. 

 

Takođe, što su deca mlađa, više su zavisna od vašeg prisustva, na šta ste verovatno već pripremljeni. Zato je poželjno da vam se u prtljagu nađu igračke i knjige sa kojima dete najviše voli da se igra. Naravno, verovatno ne treba napominjati da su sadržaji koje mogu pratiti sa tableta i telefona ono čemu se deca svih uzrasta najviše obraduju.

Vođenje više dece bilo kog uzrasta verovatno će vas dovesti u situaciju da morate više da povedete računa o njihovim nestašlucima. Iako stalno opominjanje i utišavanje može da bude umarajuće, nema nikakve sumnje da je društvo većeg broja mališana izvor neslućenih anegdota i smešnih situacija iz smeštaja ili sa plaže, koje će vas dugo zasmejavati.

Ne zaboravite da uživate u društvu svojih najmlađih

U moru raznih obaveza koje treba obaviti da biste proveli divan put sa svojom decom, nemojte izgubiti iz vida da je pred vama pre svega jedna nova avantura koju treba maksimalno iskoristiti za uživanje.

 

Potrudite se da se opustite i da sa svojim mališanima napravite uspomene koje ćete rado prepričavati drugima.

Srećan put!