Šta sve može da utiče na cenu stanova?

pogled-iz stana

Cena je često jedan od najvažnijih faktora koji zanima ljude prilikom potrage za odgovarajućim stanom. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto se cene stanova toliko razlikuju? 

Na tržištu nekretnina, cene se oblikuju i kreću zbog različitih uslova, kao što su lokacija, veličina, stanje i kvalitet stana. Ali pored toga, na cenu mogu uticati pregovaračke veštine tokom kupovine, ekonomska situacija i inflacija, kao i promene na tržištu nekretnina.

Kroz ovaj članak ćemo detaljnije istražiti najvažnije faktore koji mogu da utiču na cene stanova i dati vam praktične savete kako da bolje procenite vrednost nekretnine koju razmatrate.

Činjenica da li je stan uknjižen

Uknjiženost stana je jedna od najvažnijih stvari, jer ona ima direktan uticaj na tržišnu vrednost nekretnine.

Kada se neki objekat upiše u katastar i stekne status uknjiženosti, to znači da je vlasništvo nad njim pravno potvrđeno i da su sve pravne obaveze i eventualne terete nad tom nekretninom rešeni. Ovo uključuje i potvrdu da nema duga ili tereta koji bi mogli uticati na vlasništvo, što dodatno doprinosi vrednosti nekretnine.

U praktičnom smislu, kada je neki stan uknjižen, to pruža prodavcu mogućnost da potencijalnim kupcima pruži sigurnost i uverenje da je vlasništvo nad stambenim prostorom legalno, da ne postoje skriveni pravni problemi i da se vlasništvo može preneti na kupca bez komplikacija ili nesporazuma.

U kom stanju se nalazi zgrada i stan

Kada razmišljate o tome da li je isplatljivije kupiti novogradnju ili starogranju, činjenica je da su stanovi u izgradnji u Novom Sadu obično nešto skuplji u poređenju sa starijim stambenim objektima. Međutim, nije retkost da starije zgrade, ako su dobro projektovane i smeštene na popularnoj lokaciji, imaju cene kvadrata koje su konkurentne novogradnji.

Svakako, prilikom razmatranja kupovine stana, treba uzeti u obzir godinu izgradnje same zgrade, kao i opšte stanje zgrade, dvorišta, prilaza i liftova. Stanovi na nižim spratovima, do petog sprata, često su traženiji u odnosu na one na višim nivoima. 

Takođe, stanovi u zgradama sa manjim brojem spratova i bez lifta obično se prodaju po nižoj ceni. Stanovi u suterenu, prizemlju, visokom prizemlju i potkrovlju često imaju nižu tržišnu vrednost u poređenju sa stanovima na višim spratovima.

Važno je da prilikom izbora stana razmislite o vašim preferencijama i potrebama, kao i o finansijskim aspektima, kako biste napravili najbolji izbor za svoj budući dom.

Veličina stana i kvadratura 

Kada pogledate cene stanova, videćete da je kvadratura jako važna i da će se cene znatno razlikovati. Iako se često može činiti da manji stanovi imaju višu cenu po kvadratnom metru, važno je napomenuti da se cena obično formira na osnovu korisnog prostora. To znači da se površine poput potkrovlja, terasa i drugih dodatnih prostorija obično ne računaju u cenu, ali mogu uticati na privlačnost nekretnine za potencijalne kupce.

Osim kvadrature, funkcionalnost i organizacija prostora takođe igraju važnu ulogu u određivanju cene stana. Dobro organizovan prostor i praktičan raspored obično više koštaju, jer ne zahtevaju dodatne radove. Takođe, stanovi koji su okrenuti prema jugu su često traženiji zbog obilja prirodne svetlosti tokom dana, pa su samim tim i skuplji.

Lokacija na kojoj se stan nalazi

Stanovi u samom centru grada će uvek biti skuplji od onih u perifernim delovima. Jer ako se nekretnina nalazi u blizini različitih atrakcija i važnih objekata, može se očekivati da će vremenom njena cena rasti. Naročito ako se nalazi u blizini škola, vrtića, domova zdravlja i tržnih centara.

Pored toga, blizina poslovnih i komercijalnih zona može takođe uticati na cenu stana. Dobra povezanost sa drugim delovima grada takođe se smatra velikim plusom. Pristup javnom prevozu, autobuskim i železničkim stanicama, kao i dobar protok saobraćaja za one koji koriste automobile, sve to utiče da cena stana bude viša u odnosu na druge delove grada.