Šta sve možete uraditi sa starim automobilom?

old-tajmer-put

Često je ljudima teško da se reše svojih prvih automobila jer oni predstavljaju neku uspomenu na prve uspehe i prve korake ka odraslom i slobodnom životu. Prvi automobil je često svedok mnogih važnih trenutaka u našim životima, a često je i uspomena na neke ljude koji su nam ga ostavili u amanet.

Međutim, još su češće situacije kada održavanje postaje nepraktično, te ih zapustimo i ostavimo da trule u nekom ćošku našeg dvorišta.

Ukoliko i vama ovo zvuči poznato, nastavite da čitate kako biste saznali šta sve možete uraditi sa svojim starim automobilom.

Prodajte stari auto i uložite u novi

Najisplativija opcija, ukoliko je još uvek u korektnom stanju, jeste prodati automobil i uložiti u novi. Ukoliko vaš stari automobil više nije u voznom stanju, zahteva previše skupe popravke, te ga već neko vreme niste registrovali, možda je otkup neregistrovanih automobila opcija za vas.

Agencije za otkup automobila često nude fer cenu za vozila u svim stanjima, što može biti brz i efikasan način da se rešite starog automobila i oslobodite prostor u dvorištu ili garaži.

Druga isplativa opcija koju savetujemo jeste preprodaja auto-delova. Na ovaj način ćete imati neku korist i zaradu od vozila koje vam zauzima mesto. Možete prodati delove kao što su motor, menjač, farovi, ili čak sedišta i enterijer ukoliko su dobro očuvani.

Nakon što prodate svoj stari automobil, možete uložiti dobijeni novac u kupovinu novog vozila. Razmotrite svoje potrebe i preferencije kako biste odabrali automobil koji najbolje odgovara vašem životnom stilu i budžetu.

Neka vam to bude novi projekat

Svom starom automobilu možete lako promeniti namenu. Vaš stari automobil može postati inspiracija za novi projekat koji će probuditi vašu kreativnost i veštine.

Delove enterijera možete iskoristiti u nekim novim projektima za opremanje svoje bašte ili mesta za sedenje, a karoseriju automobila možete iskoristiti za  kućicu za ljubimce ili baštenski ukras.

Takođe, ukoliko je u pitanju jako stari automobil koji se estetski uklapa u izgled vašeg dvorišta, uklonite motor i druge mehaničke delove, ne dirajući šasiju, a potom ga napunite zemljom, te zasadite cveće i na taj način mu dajte novi život. Štaviše, možete ga ofarbati u neku jarku boju i učiniti ga još zanimljivijim.

Osim ovoga, auto možete pretvoriti i u mesto za igranje za svoje mališane. Uklonite vrata i prozore, dodajte konopce, tobogane i pretvorite ga u uzbudljivu avanturu.

Svoje staro vozilo možete pretvoriti i u neku vrstu sopstvenog kutka u bašti, tako što ćete očistiti unutrašnjost automobila i postaviti udobne stolice, police i sto i tako ga transformisati u biblioteku na otvorenom.

Ukoliko se razumete u mehaniku i vični ste kada su u pitanju popravke, možete iskoristiti svoj auto kao primer i organizovati kurseve na kojima ćete decu podučavati o osnovama koje treba da znaju.

Još jedno interesantno rešenje jeste da ga pretvorite u mini bar koji ćete napuniti hladnim pićem i grickalicama i tako biti spremni da uživate sa svojim prijateljima tokom vrućih letnjih dana.

Možete postaviti bar stolove i stolice oko automobila i stvoriti prijatnu atmosferu za druženje i razgovor. Ovaj originalni mini bar će sigurno privući pažnju i postati omiljeno mesto okupljanja vas i vaših prijatelja.

auto-livada

Dajte mu novu šansu

Restauracija automobila može biti izuzetno zadovoljavajući proces koji vraća starom automobilu njegovu nekadašnju slavu. Ovo podrazumeva detaljno čišćenje, popravku i obnovu svih komponenti vozila, uključujući karoseriju, motor, enterijer i električne sisteme.

Restauracija može biti obimna i zahtevna, ali i skupa, međutim rezultat može biti vozilo koje sija novim sjajem i privlači pažnju gde god da se pojavi. Mnogi entuzijasti automobila uživaju u restauraciji starih modela i ozbiljno su posvećeni svom hobiju.

Ukoliko je vozilo starije od 30 godina, to znači da se radi o old tajmeru. Old tajmeri svedoče o evoluciji industrije i postali su predmet kolekcionarstva koji je vrlo cenjen, ali i skup.

Stoga, davanje starom automobilu nove šanse kroz restauraciju nije samo ulaganje u vozilo, već i čuvanje živopisne istorije automobilske industrije i tradicije koja inspiriše ljubitelje automobila širom sveta.

Bez obzira da li se odlučite za prodaju, restauraciju, ili transformaciju u nešto potpuno novo, važno je prepoznati vrednost koju on može imati. Upravo ta vrednost, bilo u obliku uspomena, nasleđa ili nečeg drugog, čini vaš stari automobil posebnim.