Šta sve podrazumeva posao zavarivača?

zavarivac-maska-varnice

Zavarivač (varilac) je stručnjak za spajanje metalnih materijala korišćenjem toplotne energije.

Ovaj posao koristan je pri izgradnji i popravci različitih struktura, uključujući mostove, brodove, zgrade i mnoge druge objekte. Kako bi se postiglo kvalitetno zavarivanje, zavarivači moraju imati odlično razumevanje materijala, kao i veštine korišćenja opreme i tehnika zavarivanja.

Bezbednost je veoma bitan faktor na ovom poslu, a maska za varenje samo jedan od obaveznih delova zaštitne opreme varilaca.

Istorija zavarivanja

Zavarivanje  je zanat koji postoji hiljadama godina.

Arheolozi su pronašli dokaze o zavarivanju metalnih materijala iz perioda od pre 5000 godina u Egiptu, gde su zavarivanjem napravljeni različiti predmeti od bronze i gvožđa.

U srednjem veku, zavarivanje se koristilo za izradu oružja i oklopa, a u industrijskom dobu, zavarivanje je postalo ključno za proizvodnju brojnih proizvoda, uključujući automobile, brodove i mostove.

Bezbednost na radnom mestu

Bezbednost na radnom mestu je od najveće važnosti za zavarivače. Zbog toga što su u opasnosti od električne struje i toplote tokom svog rada, zavarivači moraju koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući zaštitne maske, rukavice, odeću i obuću.

Ova oprema će ih zaštititi od povreda i zdravstvenih problema koji su povezani sa ovim poslom.

zavarivac-varnice-oprema

Industrije u kojima zavarivači najčešće rade

Zavarivači su neophodni u mnogim industrijama, uključujući građevinarstvo, energetiku, proizvodnju mašina, brodogradnju i mnoge druge.

Osim toga, zavarivači takođe rade na remontu i održavanju postojećih struktura i projekata. U većini industrijama zavarivači su od ključne važnosti za kvalitetno funkcionisanje i sigurnost.

Veštine i osobine neophodne za posao zavarivača

Zavarivači moraju posedovati sledeće veštine i osobine.

 • Preciznost i tačnost – Zavarivanje zahteva preciznost i tačnost kako bi se postiglo kvalitetno spajanje metalnih materijala.
 • Fizička snaga – Ovaj posao zahteva fizičku snagu i izdržljivost, kako bi se obavljali poslovi koji su često teški i fizički zahtevni.
 • Razumevanje tehnologije i materijala – Zavarivači moraju imati dobro razumevanje različitih tehnika i materijala koji se koriste u ovom poslu.
 • Timski rad – Zavarivanje često zahteva saradnju sa kolegama i timsku sposobnost.
 • Sposobnost donošenja odluka – Zavarivači moraju brzo i precizno donositi odluke, posebno u situacijama kada su pod pritiskom i u hitnim situacijama.
 • Sposobnost korišćenja opreme – Zavarivači moraju imati dobre veštine korišćenja različite opreme koja se koristi u ovom poslu.

Oprema potrebna za zavarivanje

Zavarivači moraju imati pristup sledećoj opremi.

 • Zavarivačka mašina – Ova mašina generiše toplotu i električnu energiju koja se koristi za zavarivanje metalnih materijala.
 • Elektrode – Ove žice se koriste za zavarivanje, a njihov izbor zavisi od vrste zavarivanja i materijala koji se koriste. Danas postoje različite tehnike zavarivanja, uključujući zavarivanje sa elektrodama, MIG/MAG, TIG i mnoge druge.
 • Zaštitna oprema – Ova oprema uključuje zaštitne maske, rukavice, odeću i obuću, kako bi se zavarivači zaštitili od štetnih uticaja toplote i električne struje.

Prednosti i mane posla zavarivača

Prednosti posla zavarivača uključuju:

 • Visoke plate – Zavarivači često zarađuju visoke plate zbog svojih specifičnih veština i zahtevnog posla.
 • Mogućnost za putovanje – Zavarivači često putuju na razne lokacije radi obavljanja poslova, što može biti zabavno i zanimljivo iskustvo.
 • Razne industrije – Zavarivači se mogu zaposliti u mnogim različitim industrijama, što omogućava fleksibilnost i raznolikost u poslovima.
 • Mogućnost stalnog usavršavanja – Zavarivanje koristi napredne tehnologije, pa zavarivači imaju priliku da se stalno usavršavaju i razvijaju nove veštine.

Međutim, i ovaj posao ima i neke mane, uključujući:

 • Fizički napor – Zavarivanje može biti teško i zahteva fizičku snagu i izdržljivost.
 • Štetnost po zdravlje – Dugotrajna izloženost toploti i električnoj energiji može imati negativan uticaj na zdravlje zavarivača.
 • Stres i pritisak – Zavarivanje može biti stresno i pod pritiskom, posebno u situacijama kada se traži brzo i precizno rešenje.

Srpski zavarivači u Evropi

I dok je u Srbiji ovo zanimanje deficitarno, mnogi srpski zavarivači traže poslove u Evropi, gde postoji velika potražnja za kvalifikovanim radnicima u ovom zanatu. Oni se prilagođavaju različitim uslovima i industrijama, pokazujući svoje veštine i sposobnosti u različitim projektima.

Zavarivači su cenjeni za svoju preciznost, tačnost i kvalitet rada, te su u skladu sa tim i veoma dobro plaćeni.

U nekim zemljama kao što su Švedska, Norveška i Švajcarska, prosečne plate zavarivača su i do 3500 eura mesečno, a oni su traženiji od mnogih drugih popularnih online profesija. U drugim zemljama poput Poljske, Češke i Mađarske, prosečne plate su između 1000 i 1500 eura mesečno.

Zaključak

Posao zavarivača je veoma zahtevan i izazovan, ali istovremeno i vrlo isplativ.

Potrebne su određene veštine i sposobnosti da bi se uspešno obavljao ovaj posao, uključujući preciznost, brzinu, fizičku izdržljivost i znanje o različitim tehnologijama zavarivanja.

Bezbednost je ključna pri ovom poslu, jer zavarivanje podrazumeva korišćenje visokih temperatura i električne energije, pa je potrebno nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, kao što su zaštitne maske i rukavice.

Ukupno, posao zavarivača je vrlo dinamičan i ispunjavaće sve one koji su spremni da ulože trud i nauče sve potrebne veštine.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, nastavite da nas pratite za još zanimljivosti!