Uparite slatkiše sa omiljenim pićem ili hranom. Evo kako!

uparivanje-slatkisa

Kikiriki ide uz pivo, belo vino ide uz ribu… a slatkiši? Kako ih upariti tako da se savršeno slažu sa svojim parom? Imamo izazov za vas. Kada sledeći put budete jeli slatkiše, probajte ove kombinacije. Ostaviće vas bez teksta.

1.   korak: Izaberite parove

Jako je bitno da pri ovakvim kombinacijama pravite jednostavne izbore. Primera radi, iskombinovati belgijske praline sa mlečnom čokoladom i konjakom  sa  koktelom od đumbira, rakije i mentola  je mnogo teže nego iskombinovati  nego ,recimo, samo ukus čokolade i vina.

Dakle, birajte pažljivo parove.

 • Sa jedne strane imate piće ili hranu kojim raspolažete. Pivo,kafa, vino, mleko, krompir, meso… šta god.
 • Sa druge strane, tome treba dodati adekvatan slatkiš – bilo da su u pitanju dražeje od čokolade , tvrde ili gumene bombone. To je najmanji problem. Mesto na kom možete pronaći najrazličitije ukuse i varijacije slatkiša je Candy universe online shop.

Zbog svoje ukusne zavodljivosti , slatkiši se rado jedu pa i kombinuju. To  ih ujedno čini idealnim poklonom koji možete upariti sa još nečim. Da li će to biti piće, hrana, neka stvar za uspomenu… nije bitno. Idu sjajno iz uz cveće.

uparivanje-slatkisa9

No, ovde ćemo se držati samo onoga što naše čulo ukusa prima.

Sada kada smo to pojasnili, da damo i neke konkretne primere i savete za kombinovanje ukusa.

Slatkiši i pivo

Možete li da jedete slatkiše uz pivo? Iako se uz ovo piće gotovo nameću neke slane grickalice poput kikirikija i čipsa, nije na odmet da znate da su i pojedini slatkiši dobar izbor. Pri izboru slatkiša treba da vodite računa o teksturi, ali i o ukusu. Cilj je da kontrastima ili sličnostima istaknete ono najbolje – što od piva, što od slatkiša.

Neko nepisano pravilo kaže da svetlije varijante čokolade idu bolje uz svetla piva, dok se tamnije i crne bolje kombinuju sa tamnim pivom.

Takođe, treba voditi računa i o teksturi.

Naime jače gazirana piva se bolje kombinuju sa kiselim ukusima i kiselkastijim slatkišima. Prosto, sličniji su.  Recimo, kiseli gumenjaci ovde dolaze u obzir.

Uz manje gazirana piva bolje idu kremastije opcije ili one koje se tokom konzumacije pretvore u nešto kremasto. Recimo, kvalitetna mlečna čokolada – obična, bez nekih dodatnih ukusa.

Vino i čokolada

Vino i čokolada su idealan spoj koji pravim hedonistima nije nepoznat. No, ne može bilo koje vino uz bilo koju čokoladu .Verovali ili ne – postoje neke preporuke šta se najbolje kombinuje. Postoje cele karte ukusa, ali mi ćemo ovde pojednostaiviti:

 • belo vino najbolje idu uz kisele slatkiše
 • crno vino najbolje ide uz kremaste mlečne čokolade
 • rose najbolje ide uz neke voćne ukuse slatkiša
 • uz penušava bela vina ide najbolje bela čokolada
 • porto ide najbolje uz karamele

Slatkiši i kafa

Nije tajna da kafa i slatkiši idu zajedno. I kad sednete u kafić i naručite kafu, dobićete je posluženu uz brendiranu čokoladicu, keksić ili pak ratluk.

uparivanje-slatkisa2

Kafe, kao i vina, ima različitih sorti. Čokolada je najbolji izbor uz ovaj napitak, idealno kada se polako rastapa u vrućoj kafi, pa onda tako polurastpoljena pojede.

Ovde se uparivanje radi po suprotnostima. Sladak ukus čokolade tu je da istakne gorkastu aromu kafe i obrnuto. Ako ne želite takav šok za vaša čula ukusa, onda možete da idete i na gorkije kombinacije: crna čokolada i kafa bez šećera. Ili na one slatkaste: kafa sa aromom vanile i mlečna čokolada.

Da su kafa i čokolada odličan par, govori i činjenica da se ove dve namirnice često kombinuju u dražejama i pralinama, kao punjena za čokoladu.

Čaj i slatkiši

Čajni keksići nisu jedino što može da se posluži uz čaj. I čokoladni delikatesi odlično idu uz njega. No, već pretpostavljate da i ovde ima nekih varijacija koje se slažu bolje i onih koje se slažu malo lošije.

Evo nekih primera:

 • bogata kvalitetna mlečna čokolada odlično ide sa grubim ukusom crnog čaja. Kontrasti će izvući maksimum iz obe ove namirnice.
 • Kiseli gumenjaci mahom su voćnog ukusa. Pošto su sami po sebi dosta intenzivni, onda bi intenzivan ukus čaja bio previše. Birajte neke neutralnije varijante ili pak voćne arome čaja.
 • Karamele odlično idu uz vanilaste arome čaja, kao i uz čaj ili kompot od jabuke.
 • bela čokolada, koja je isključivo slatka, jer nema kakao i ne može da gorči od njega, najbolje se slaže sa čajem koji je dosta jak adstrigent (skuplja usta, što bi se narodski reklo). U ovoj kombinaciji, jedno neutrališe drugo.

Slatkiši i voće

Nutricionisti bi vam rekli da je najbolje da slatkiše zamenite voćem. Hedonisti i gurmani rekli bi vam da ih iskombinujete.

uparivanje-slatkisa3

Kako i šta se sa čim kombinuje ?

 • Crna čokolada je pomalo gorka, pa slatkasto voće može biti odičan dodatak i super način da napravite zdravu poslasticu. Uz nju odlično idu maline, a ako ćemo o prerađenom voću, onda suvo grožđe, suve šljive i kandirana pomorandža moraju biti na vašem spisku za probanje.
 • Mlečna čokolada kombinuje se sjajno sa svim voćem. Nema greške. Banane i jagode su prve na listi, a njoj možete dodati i sve ostale vrste koje su malo slatkaste. Orašasto voće, bademi, orasi, lešnici, pistaći… stvoreni su za kombinovanje sa mlečnom čokoladom.
 • Želite da kombinujete citruse sa čokoladom? Onda je pravi izbor za to bela čokolada, idealno neka koja je umereno slatka. Naravno, suvo voće i orašasti plodovi sjajno se uklapaju i uz nju. Takođe,bobičasto voće kao što su maline i borovnice sjajno pašu beloj čokoladi. Breskve, kivi i sveže šljive idu odlično uz ovu čokoladu, dok se uz ove tamnije varijante slabije slažu. Ono što bolje idu uz tamniju, nego uz belu jeste suvo grožđe i suve brusnice.

Naravno,  ovo nisu pravila kojih se treba slepo držati, jer ukusi su različiti i ono što je nekome vrhunski desert nekome je potpuni promašaj.

Ono što smo hteli ovim tekstom, jeste da vas animiramo da se pozabavite sami testiranjem svojih čula ukusa.

Probajte!

Zalogaj ovoga, gutljaj onoga… kako vam se čini?

Ako je dobro – nastavite. Ako vam se ne sviđa, istražujte dalje.

Verujemo da će iz toga na kraju izaći neka sjajna poslastica.