Zašto je LED rasveta bolja od običnih sijalica?

led-svetlo

Da li ste primetili kako različita svetla drugačije utiču na vaše raspoloženje?

Osvetljenje može preoblikovati ljudske emocije i učiniti da se osećamo veselo, kreativno, opušteno ili pak uznemireno i umorno. Različiti faktori osvetljenja doprinose promeni raspoloženja – koliki je intezitet i vrsta svetla, kako je postavljeno u ambijentu, koja je temperatura boje koju svetlo emituje…

Iz tog razloga u našem je interesu da podesimo svetlo kako nama odgovara, kako za boravišni i radni prostor u kojem provodimo veći deo svakodevnice, tako i za javnu rasvetu koja svake noći osvetljava našu okolinu.

Ali kako izabrati adekvatno svetlo za sebe i zašto je LED rasveta bolje rešenje od klasičnog osvetljanja?

LED rasveta ne uzrokuje svetlosno zagađenje

Danas, značaj javne rasvete je gotovo nemerljiv – omogućava nam da vidimo noću, povećava bezbednost u saobraćaju, smanjuje stopu kriminala i produžava radni dan. 

Međutim, pored svih prednosti koje nam veštački izvor svetla pruža, javili su se i određeni problemi kao posledica tehnološkog napretka, a to je svetlosno zagađenje.

Ono nastaje usled prekomernog i neadekvatno usmerenog svetla, stvarajući svetlosnu izmaglicu koja okružuje uglavnom urbane sredine. Konvencionalno svetlo se ne emituje samo tamo gde je usmereno, već i svuda naokolo rasipajući molekule prašina i gasa u okruženje.

Uzmimo za primer Los Anđeles, jednu od najvećih svetskih metropola. Svetlosno zagađenje je toliko izraženo da se grad može videti sa 450 kilometara udaljenosti. Ovaj vid zagađenja možete proceniti sami u svom mestu tako što ćete pogledati u nebo i videti koliko jasno se vide zvezde. 

Ukoliko se naziru iza izmaglice stvorene od veštačkog svetla, velika je šansa da živite pod uticajem loše infrastukture javne rasvete.

Međutim, to nije jedini vid zagađenja koje nastaje usled neadekvatnog osvetljenja.

Svetlosni prestup se javlja u situacijama kada svetlo sa javne rasvete jako obasjava nečiji dom ili prozor, praktično uznemiravajući redovni mir ukućana koji od njega ne mogu da zaspe. 

Usled nedostatka sna mogu se javiti različiti zdravstveni problemi, od pomenute promene raspoloženja, loše memorije, rastrojenosti do težih slučajeva kardiovaskularnih problema.

Bljesak je još jedan u nizu svetlosnog zagađenja. Svima se desilo da je neko svetlo koje treba da nam pomogne da vidimo bolje naokolo, tako jako da nas zaslepljuje sprečavajući nas da vidimo objekte ispred i oko sebe.

Samim tim konvencionalno svetlo je prevazišlo svoju svrhu, i ne samo to već je postalo problem koji bi brzo morao da se reši. Glavni razlog leži u tome što obične sijalice 90% električne energije koju koriste pretvore u toplotu koja ne služi ničemu.

LED rasveta kao moderno rešenje 

Po prvi put u istoriji ljudska civilizacija može upravljati svetlom

Sa svakom godinom moderna rešenja postaju sve naprednija, koja su već sada ne samo energetski efikasnija, već i ekonomičnija sa gotovo nepostojećim štetnim uticajem po našu sredinu i bezbednost, što čini baš LED sijalice izuzetnim ekološkim rešenjem.

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, mislimo na uštedu električne energije. Naime, LED sijalice će proizvesti jače osvetljenje od klasičnih “žutih” sijalica sa upola manje utroška struje. 

Osim toga, traju 20 do 25 puta duže i dolaze sa garancijom od 2 ili 3 godine. Razlika u ceni između obične i LED sijalice prilikom kupovine je zanemarljiva uzevši sve navedene činjenice u obzir. 

Procenjuje se da ulaganjem u kvalitetniju sijalicu možemo uštedeti i do nekoliko stotina eura godišnje.

Kako LED sijalice funkcionišu i zbog čega su odlično svetlosno rešenje današnjice?

LED svetiljka je sastavljena od više LED sijalica upakovanih u jednu lampu koje najbolje oponašaju prirodno sunčevo svetlo. Na taj način smanjuju ili potpuno eliminišu bilo koji vid svetlosnog zagađenja jer se svetlo LED sijalice na rasipa, već je usmereno ka određenom prostoru.

Potrebno je naglasiti da LED sijalice ne emituju ultravioletno i infracrveno svetlo, pa samim tim neće prikupljati komarce i ostale insekte. Zdravije su jer ne sadrže živu, kadmijum i olovo kojih ima u uobičajenim “žutim” sijalicama.

Led diode mogu imati različite boje svetlosti koje možemo izabrati po našoj meri, od toplo žute do hladno bele, a zbog malih dimenzija možemo ih dizajnirati na najrazličitije načine, od led traka, plafonjera do reflektora.

Iz tog razloga odlične su za bilo koji ambijent, pa svuda oko nas možemo primetiti masovnu ekspanziju u koriščenju LED sijalica. 

Kancelarije, mostovi, automobili, škole, kuće, bolnice, javna rasveta  – praktičnost ovakvog vida osvetljanja prepoznat je u svim sferama našeg društva, a nesumnjivo će u budućnosti svest o značaju kvalitetne rasvete sve više rasti.