Organizacija muzičkog segmenta svadbe – najvažniji saveti

ruke-muskarac-zena

Bez obzira na to da li ćete ulazak u bračne vode proslaviti  sa manjim ili većim brojem gostiju, organizacija muzičkog segmenta svadbe će zahtevati puno vremena i truda. Kako biste neosetno prošli kroz čitav proces, pripremili smo listu najvažnijih saveta za kreiranje nezaboravne žurke.

Bendovi – najčešći i najbolji izbor

Prilikom organizacije muzičkog segmenta venčanja, veliki broj ljubavnih parova se odlučuje za angažman profesionalnih i renomiranih bendova. Uzimajući u obzir iskustvo i uigranost ovih muzičkih udruženja, takva vest uopšte nije iznenađujuća. Bendovi za svadbe imaju nekoliko programa, a na vama je da u dogovoru sa ostalim organizatorima donesete najpogodniju odluku o muzičkom konceptu.

Koji program mladenci biraju

Bendovi najčešće nude četiri izbora mladencima, odnosno program, poluprogram, opciju sa poručivanjem i tzv. garanciju. Evo kratkih objašnjenja svake od navedenih opcija:

  • Program podrazumeva da bend izvodi numere koje su unapred dogovorene sa domaćinima. Ceo tok dešavanja ide onako kako su oni zamislili bez pada atmosfere. Ovaj koncept je nešto skuplji, ali je idealan izbor ukoliko mladenci žele da sve drže pod kontrolom.
  • Poluprogram je koncept koji podrazumeva da bend prvih nekoliko sati svira po dogovorenom programu, nakog čega se prelazi na muzičke želje zvanica.
  • Opcija sa poručivanjem – od starta pa sve do kraja proslave, bend ispunjava muzičke želje gostiju. Ovo je najjeftinija opcija, ali vredi pomenuti da žurke sa ovakvim muzičkim konceptom često nemaju kontinuitet.
  • Garancija – bez naručivanja pesama sa zagarantovanom sumom koja se isplaćuje muzičarima (bilo kroz bakšiš gostiju ili od strane domaćina).

U skladu sa odabranim konceptom, definišu se i željeni žanrovi. Lični ukus mladenaca je ključan za krajni izbor, ali svakako treba razmisliti i o muzičkim preferencijama gostiju. Domaćini se uvek postaraju da svakog gosta podignu na noge.

mladenci-bazen-baloni

Za svakog po nešto

Raznovrsnost žanrova omogućava da muzika zadovolji ukuse svih prisutnih na venčanju. Stoga predlažemo da, ukoliko ste mladenci, kreirate plejlistu koja obuhvata nekoliko žanrova iz raznolikih perioda ili čak kultura. Neka kreirana lista numera obuhvati moderne hitove, ali i starije ili tradicionalne melodije koje će dodati nostalgičnu notu. Zahvaljujući balansiranju između različitih muzičkih stilova, možete biti sigurni da će se svaki gost pronaći na podijumu.

Prilagodite muziku temi svadbe

Bez obzira na to da li ste zainteresovani za romantične teme poput marokanskog stila, pustinjskog klasika, wonderlust svadbe ili pak za rustičnu temu venčanja, muzički segment obavezno prilagodite odabranom konceptu. Kroz pažljiv izbor pesama, usklađenih sa temom, muzika postaje nevidljivi, ali moćan partner u stvaranju jedinstvene i nezaboravne atmosfere.

Posebne numere za ključne trenutke

Prilikom kreiranja muzičke plejliste za svadbu, treba dobro razmotriti koje će se to numere svirati za vreme ključnih momenata. Pre svega, ulazak mladenaca u salu treba biti propraćen svečanom numerom, poput svadbenog marša ili sličnih instrumentala. Nadalje, prvi ples, kao jedan od najemotivninih trenutaka na venčanju, mora biti obeležen pesmom koja ima poseban značaj za mladence. Neka to bude numera koja simbolizuje ljubav i sve važne trenutke u odnosu budućeg bračnog para. Tradicionalno bacanje bidermajera i sečenje svadbene torte propratite pesmama koje pojačavaju atmosferu. Trubački orkestri će u takvim situacijama, sasvim izvesno biti najbolja opcija. Svadbena muzika može biti podjednako dobro izvođena i od strane DJ-a.

Angažman DJ-a

Iako se neretko pridaje prednost živoj muzici, angažman DJ-a takođe može biti pogodno rešenje za muzički segment svadbe. Ukoliko često partijate, verujemo da već imate na umu određene muzičare koje možete kontaktirati. U suprotnom, predlažemo da se raspitate kod poznanika ili da eventualno istražite ponudu DJ-eva za vaše mesto na internet pretraživaču. Izuzetno je važno da, pre ugovaranja detalja i potpisivanja ugovora, dobro ispitate iskustvo odabranog DJ-a.

Pobrinite se za detalje

Organizacija muzičkog segmenta venčanja ne podrazumeva isključivo pregovore sa muzičarima ili kreiranje plejliste. Kao glavni organizator, moraćete da razmišljate o mnogim detaljima. Evo najvažnijih na koje treba da obratite posebnu pažnju:

  • Stanje opreme – Ispitivanje tehničkih sposobnosti muzičke opreme predstavlja ključni korak u cilju obezbeđivanja besprekorne zabave. Obavezno testirajte ozvučenje.
  • Podijumprostor za postavljanje opreme muzičara, ali i igranje, mora biti dovoljno prostran.
  • Svetlo – dekorativna svetla značajno utiču na atmosferu, tako da bi zabavni deo trebalo upotpuniti adekvatnim rasvetnim rešenjima.
  • Sto za muzičare – kako bi zabava bila na vrhunskom nivou, muzičari moraju imati dovoljno vremena za predah i nadoknađivanje izgubljene energije.

Organizacija venčanja je krupan zadatak koji izuskuje puno strpljenja i energije. Nemojte žuriti, već se pažljivo posvetite svakom koraku. Želimo vam srećno venčanje!