Prelom zuba: Uzroci, tipovi i lečenje

lice-usta-zubi

Gleđ je najtvrđe tkivo u telu i pruža snagu zubima. Ali, čak i ona ima granice. Verovatno ste nekad nehotice zagrizli led ili tvrđi slatkiš, što je moglo da dovede do pucanja zuba.

Pored grickanja tvrdih predmeta, padovi ili udarci u lice, naročito ako već imate karijes, za posledicu mogu da imaju lomljenje zuba.

Ako se nađete u situaciji da ste slomili ili oštetili zub, nema potrebe za panikom. Postoje različita rešenja koja stomatolog može da primeni kako bi obnovio oštećeni zub i vratio vam lep osmeh.

Koji su uzroci lomljenja zuba?

Najčešći uzroci koji dovode do preloma zuba su:

  • Traumatične povrede: To mogu biti padovi, nesreće tokom sportskih aktivnosti, incidenti na biciklu, saobraćajne nesreće ili fizičko nasilje.
  • Starost: Sa godinama, zubi postaju skloniji lomljenju zbog prirodnog slabljenja.
  • Konzumiranje tvrde i hrskave hrane: Tvrda hrana poput slatkiša može izazvati stres na zubima, povećavajući rizik od lomljenja.
  • Velike plombe ili korenski kanali: Ove dentalne intervencije mogu oslabiti strukturu zuba, čineći ih podložnijim lomu.
  • Noćno škripanje zuba (bruksizam): Neprekidno škripanje zubima tokom noći može izazvati oštećenje i lom zuba tokom vremena.

Koje su sve vrste lomova zuba?

Postoje različite vrste lomova zuba koje se mogu javiti kada dođe do oštećenja zuba. Evo nekoliko glavnih:

  • Linije sitnih pukotina: Ovi su lomovi tanke pukotine koje se vide kao sitne linije na spoljnoj površini zuba. Obično su bezbolne.
  • Pukotina u zubu: Ovo je vertikalna pukotina koja se proteže od površine zuba za žvakanje do desni, a ponekad se može proširiti i do korena zuba.
  • Prelomljena kvržica: Ovakav tip loma se javlja oko ispuna u zubu. Obično ne izaziva značajnu bol.
  • Polomljen zub: Kada se pukotina proteže od površine zuba do ispod desni, zub se može podeliti na dva dela.
  • Vertikalni prelom korena: Ovi lomovi se nalaze ispod linije desni i idu prema površini zuba. Obično ne izazivaju simptome, osim ako se zub ne inficira.

Kako stomatolozi leče polomljen zuba?

Kada primetite da vam je zub napukao, važno je da odmah potražite pomoć stomatologa, kako biste sprečili dalje komplikacije i ublažili nelagodnost.

Stomatolog će pažljivo proceniti stanje vašeg zuba i odrediti najbolji pristup, omogućavajući vam da se vratite normalnom životu bez problema. 

Za manja oštećenja koja su pretežno estetske prirode, kao što su sitne pukotine, fasete za zube ili viniri mogu biti izvrsno rešenje. One se apliciraju na prednji sloj zuba, prikrivajući vidljive pukotine i vraćajući vam prirodan osmeh.

U slučaju većih oštećenja, često se preporučuje postavljanje zubne krunice. Krunica predstavlja čvrstu i otpornu kapicu koja se stavlja preko oštećenog zuba radi obnavljanja njegove funkcionalnosti i zaštite od daljih oštećenja. U ovom slučaju najpopularnije rešenje su bezmetalne krunice jer je bezmetalne krunice cena pristupačna, a stomatolog će uzeti otiske vaših zuba kako bi ona bila savršeno prilagođena prirodnom zubu po obliku i veličini.

Ako je oštećenje dublje i uzrokuje bol ili otok, možda će biti neophodno izvršiti sanaciju kanala korena. Ovaj postupak uklanja oštećenje i sprečava infekciju u korenu zuba.

U najtežim slučajevima oštećenja koji se ne mogu sanirati, može biti potrebno vađenje zuba. Međutim, postoji i opcija trajnog rešenja u vidu zubnog implanta koji će povratiti izgled i funkciju vašeg osmeha. Zubni implant će biti prilagođen tako da izgleda i oseća se kao prirodan zub, omogućavajući vam normalno žvakanje, govor i smejanje.

Da li boli kada se zub slomi?

Kada se zub slomi, bol može biti prisutan ili ne, u zavisnosti od toga koliko je ozbiljna povreda. Ako je samo spoljašnji sloj zuba oštećen, obično nećete osetiti bol. Međutim, ako je unutrašnji deo zuba izložen (dentin ili pulpa u kojima se nalaze nervi i krvni sudovi) moguće je da ćete osetiti neprijatnost.

Otvorena pulpa može vremenom da se inficira bakterijama, što može da izazove jači bol, promenu boje preostale gleđi i osetljivost na temperaturne promene. Bol može biti prisutan i usled same povrede koja je prouzrokovala lom zuba, bez obzira na to da li je dentin ili pulpa izložena ili ne.

U svakom slučaju, ukoliko primetite da vam se zub slomio, važno je da se obratite stomatologu što je pre moguće kako bi se utvrdilo stanje i preduzele odgovarajuće mere.

Kako održavati oralnu higijenu nakon popravke slomljenog zuba?

Kada se vaš slomljeni zub sanira, važno je da nastavite sa redovnim održavanjem oralne higijene. Pored pranja zuba i korišćenja zubnog konca, preporučljivo je uključiti i tečnost za ispiranje usta u vašu rutinu, kao i redovne posete stomatologu.

Takođe, trebalo bi izbegavati žvakanje tvrde hrane koliko je moguće. Osim toga, nošenje zaštite poput štitnika za zube tokom sportskih aktivnosti ili noću, za osobe koje škrguću zubima, može pomoći u sprečavanju ponovnog lomljenja zuba.