Kako da isplanirate svoje venčanje?

mlada-mladozenja-buket

Postoji mnogo detalja na koje treba misliti i odluka koje treba doneti kako bi ovaj poseban dan bio savršen. Svaki detalj, od izbora savršene venčanice do pronalaženja idealne lokacije, doprinosi stvaranju jednog nezaboravnog dana. Ali, kao što svi znamo, ovaj proces može biti i prilično stresan.

U nastavku ovog teksta pročitajte šta sve treba da uzmete u obzir kada planirate ovako veliki dan.

Postavljanje budžeta za venčanje

Postavljanje budžeta je prvi i najvažniji korak u planiranju venčanja. Važno je da jasno definišete koliko ste spremni da potrošite pre nego što počnete sa organizacijom. Budžet će vam pomoći da donesete ispravne odluke i sprečiće vas da previše potrošite. Pri određivanju budžeta, imajte na umu sledeće stavke:

  • Sala za venčanje: Cena zavisi od lokacije, veličine i popularnosti sale. Ne zaboravite da uključite i dodatne troškove kao što su dekoracija i najam opreme.
  • Profesionalni fotograf za svadbe – Fotografije i video zapisi su trajne uspomene koje će vam omogućiti da ponovo proživite svaki trenutak vašeg posebnog dana. Lične preporuke i online ocene mogu vam dati dobar uvid u kvalitet rada potencijalnih kandidata.
  • Hrana i piće: Ovo je jedna od najvećih stavki u budžetu. Počnite sa istraživanjem ketering firmi na vreme. Pročitajte recenzije, zatražite preporuke i dogovorite vreme za degustacije. Degustacije su neophodne jer vam omogućavaju da isprobate različita jela i odaberete ona koja vam najviše odgovaraju. Izaberite meni koji odgovara vašem budžetu i ne zaboravite na troškove za piće.
  • Venčanica i odelo: Cene mogu značajno varirati u zavisnosti od dizajnera, materijala i detalja.
  • Muzičari ili DJ: Dobri muzičari mogu stvoriti odličnu atmosferu, ali to može biti i veliki trošak.
  • Dekoracija: Cveće, rasveta i ostali dekorativni elementi mogu značajno uticati na ambijent vašeg venčanja.
  • Pozivnice i zahvalnice: Troškovi dizajna, štampe i slanja pozivnica mogu se brzo nakupiti.
  • Prstenje: Cene variraju u zavisnosti od materijala i dizajna.
  • Troškovi za usluge: Ovo uključuje sve dodatne usluge kao što su frizer, šminker, koordinator venčanja i drugi.

Važno je da ostavite nešto novca za nepredviđene troškove, jer se često desi da nešto bude skuplje od planiranog ili da zaboravite na neki detalj. Napravite detaljan spisak svih stavki i pratite troškove kako biste ostali u okviru svog budžeta.

case-sto-dekoracija

Odabir datuma i lokacije

Odabir datuma venčanja je sledeći ključni korak. Pre nego što odaberete datum, treba da razmislite o nekim stvarima kao što su godišnje doba. Odaberite ono koje vam najviše odgovara. Letnja venčanja su popularna zbog lepog vremena, ali zimska venčanja mogu biti romantična i intimna.

Postarajte se da će vama najvažniji gosti moći da prisustvuju. Stoga, Izbegavajte praznike i druge važne datume.

Nakon što ste odabrali datum, sledeći korak je odabir lokacije. Ovo može biti jedna od najtežih odluka jer postoji mnogo opcija. Prilikom izbora lokacije, razmotrite veličinu prostora, te odaberite onaj koji odgovara broju vaših gostiju.

Kada je u pitanju sama lokacija, razmislite i o dostupnosti, odnosno udaljenosti lokacije od gostiju. Mesto treba biti lako dostupno i imati dovoljno parking mesta.

Odabir teme venčanja

Tema će uticati na sve aspekte venčanja, od pozivnica i dekoracije do hrane i muzike. Tema koju odaberete treba da odražava vašu ličnost i interesovanja, te da bude pravo odličje vas kao mladenaca.

Razmislite o zajedničkim hobijima, omiljenim mestima i filmovima, i drugim stvarima koje vas povezuju.

Tema može biti inspirisana godišnjim dobom tokom kog se venčanje održava. Na primer, prolećna venčanja mogu biti obeležena pastelnim bojama, cvetnim motivima i romantičnim svećama negde u nekoj vinariji, dok zimska venčanja mogu biti elegantna, sjajna i luksuzna.

Mesto gde se venčanje održava može takođe uticati na izbor teme. Venčanje na plaži može imati tropski ili morski motiv, dok venčanje u vinariji može biti imati rustično, prirodno.

Izbor boja je važan jer će se one provlačiti kroz sve elemente venčanja, od cveća do haljina deveruša. Izaberite paletu boja koja će se dobro uklopiti u vašu temu.

Nakon što ste izabrali temu, počnite da prikupljate inspiraciju. Napravite mood board sa slikama, bojama i idejama koje vam se dopadaju. Ovo će vam pomoći da vizualizujete i bolje objasnite svoje ideje sa dekoraterima, cvećarima i drugim dobavljačima.

Planiranje medenog meseca

Medenom mesecu treba posvetiti posebnu pažnju jer je to vreme za opuštanje i uživanje, naročito nakon napornog planiranja venčanja. Odredite budžet za medeni mesec i tu uključite troškove putovanja, smeštaja, hrane i aktivnosti.

Kada je u pitanju destinacija, odaberite onu koja odgovara vašim zajedničkim interesovanjima i željama. Istražite različite destinacije i izaberite onu koja vam najviše odgovara.

Najvažnije je da uživate u svakom trenutku medenog meseca i da se posvetite sebi ali i jedno drugome. Ovo je vreme za stvaranje nezaboravnih uspomena koje ćete nositi sa sobom.

Dakle, uz dobru organizaciju i pažljivo planiranje, možete stvoriti savršeni dan koji će vam ostati u sećanju zauvek. Najbitnijete je da slavite svaki trenutak ovog posebnog dana, okruženi voljenima, stvarajući uspomene koje ćete negovati ceo život.