Koja masaža nas može osloboditi bola i pružiti potpuni užitak?

masaža-opuštanje

Masaže su poslednjih godina počele da se koriste kao terapija, a mnogi ih upotrebljavaju i kao relax tretmane i tretmane lepote.

Ima ih zaista puno na našim prostorima, neke služe svima onima koji žele kratak predah od svakodnevnih obaveza, uz prijatan ambijent, opuštajuću muziku za potpuno osveženje i blagostanje celokupnog organizma. Neki ne mogu da zamisle život bez njih, jer im omogućavaju bolje kretanje, tačnije koriste im u službi zdravlja.

Ako razmišljate o masaži, a niste sigurni koja je najbolja za vas, vaše zdravlje i celokupno blagostanje, pročitajte naš kratak vodič o masažama.

Terapeutska masaža

Terapeutska masaža ima za cilj da sprovede određene terapijske efekte i benefite. Intenzivnim pokretima otklanja se napetost u mišićima, a čvorići koji su nastali nagomilavanjem mokraćne kiseline se razbijaju. Fibrozno tkivo koje naše telo stvara kao odgovor na loše psihofozičke uticaje ovom masažom se lako uklanja i ubija.

Terapeutskom masažom poboljšava se cirkulacija i ublažavaju upalni procesi. Ima pozitivno dejstvo kod stresa, glavobolje, nervoze, visokog krvnog pritiska, artritisa i različite vrste manjih povreda. Terapeut kombinuje ulja sa antiinflamatornim kremama, koje imaju dobar efekat protiv bolova, dok ulja otklanjaju nakupljenu napetost.

Ukoliko želite da se oslobodite bola, čestih glavobolja, povremenih nesvestica usled nedostatka kiseonika u mozgu, ova masaža je pravi izbor za vas. Traje svega 60 minuta, a za to vreme, vaše telo dobija potpuno novu formu i životni oblik.

Dodatni savet: Iako ima blagotvorna svojstva, opušta telo, smanjuje bol i pozitivno deluje na unutrašnje organe, masaža može biti i kontraindikovana. Ne sme se raditi kod povišene temperature ili ako postoje opekotine ili gnojni procesi na koži.

Masaža opušta mišiće, poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, ali se ne preporučuje srčanim bolesnicima. Ako osetite nepravilan ili ubrzan srčani rad, a uz to imate problema sa štitnom žlezdom ili se lako zamarate, možda je bolje da se uradi EHO srca i tako otkloni svaka sumnja da neko srčano oboljenje postoji.

Relax masaža

Jedna od najpopularnijih masaža na našim prostorima svakako je relax masaža. Namenjena je svima, čak i onima koji prvi put odlaze na masažu. Jako je prijatna, blaga i opuštajuća. Terapeut uz pomoć ulja masira površinske slojeve mišića, kružnim pokretima tako da dotakne svaki deo zategnutog sloja.

Koristi se za prevenciju umora i za relaksaciju mišića, za dobro raspoloženje i lepši san, i prema rečima terapeuta, prvi je korak ka oslobađanju od stresa. Traje otprilike oko 60 minuta i nakon nje se osećate odmorno i rasterećeno.

Anticelulit masaža

Anticelulit masaža pomaže da se masne naslage odvoje od kože i ravnomerno rasporede po ostatku tela. Ona razbija nagomilane grudvice tkiva i samim tim celulit biva manje vidljiv. Ova vrsta masaže utiče na izgled  kože i podstiče bolju cirkulaciju krvi. Telo je na prvi pogled vrlo zategnuto i glatko, zbog kolagena koji se ovim postupcima obnavlja u površinskim slojevima kože, a zadužen je za čvrstinu i elastičnost. Prednosti masiranja celulita ogledaju se u tome što pomažu da se iz tela izbace svi toksini koji su zarobljeni u ovoj formi.

Anticelulit masaža obično traje od 30-45 minuta, u zavisnosti od predela koji treba da se tretira. Terapeut u ove svrhe koristi ulja ili gelove direktno namenjene razbijanju celulita, koji prodiru do dubokih slojeva kože.

masaža-lica-relax

Masaža lica

Masažu lica upotrebljavaju sve žene koje žele da izgledaju sveže, mladoliko i da uklone prve znakove starenja na licu. Ona je sastavni deo kozmetičkog tretmana lica, a kao takva je nezamenljiva posle čišćenja istog.

Masaža lica pruža brojne prednosti koži u službi lepote, naročito onoj kojoj je počeo da opada tonus. Aktivira rad lojnih žlezda, kolagena, elastina, stimuliše krvotok i postiže da koža prodiše. Uklanja neželjene površinske ljuspice i čisto kožu od različitih toksina.

Osim pravog kozmetičkog užitka i fizičkog blagostanja, masažu lica rade žene koje vape za relaksacijom i anti-age efektom, naročito kod zrelijeg tipa kože. Sam tretman traje od 30-45 minuta i odlična je strategija za lepotu i podmlađivanje.

Antistres masaža

Antistres masaža pomaže da se brzo i lako oslobodimo stresa. Nakon nje se osećamo rasterećeno, srećno, živahno i punim energije. Ovakve vrste osećanja nastaju zbog dobrog protoka krvi i limfe, opuštanja mišića i pravilne detoksikacije organizma.

Tretman traje oko 60 minuta. Premda se masira celo telo, akcenat je na stresnim zonama – glavi, vratu, ramenima, stopalima, dlanovima da bi se poboljšala vitalnost i uklonila napetost.

Antistres masaža predstavlja spoj relax i terapeutske masaže, jer se njom otklanja bol, stres i napetost mišića. Pokreti su brži nego kod relax masaže, a može se kombinovati i sa blagim istezanjima, da bi se dodatno opustilo telo. U ovoj masaži, klijent može sam odeđivati jačinu bola i pritiska, tokom celokupnog trajanja i time vršiti kontrolu nad svojim osećanjima.

Sportska masaža

Sportska masaža, je kao što i sam naziv kaže, namenjena sportistima i svima onima koji se aktivno bave sportom. Osnovna funkcija i zadatak ove masaže nije opuštanje, već sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Koristi se kombinacija više tehnika, gde su pokreti malo brži i agresivniji nego kod ostalih masaža za opuštanje i relaksaciju. Fokus je na mišićima kojima se povećava elastičnost i samo njihovo istezanje.

Ciljevi sportske masaže jesu produžavanje trajanja treninga, tj. izdržavanje istog, bez nepoželjnih posledica koje se mogu javiti usled nedovoljne fizičke spremnosti. Kada su mišići spremni da izdrže napor, trening se lako odradi. Ona može trajati 30 minuta ako je parcijalna ili 60 minuta, ako je u pitanju masaža celog tela.

Tajlandska masaža

Tajlandska masaža se obavlja na tvrdoj podlozi. Obično se odvija na podu ili tvrdom madracu. Postoje dve vrste tajlandske masaže, obična i uljana. Zbog lekovitih efekata koji se postiču tek nekoliko sati nakon završenog tretmana, treba izbegavati tuširanje bar tri sata posle toga.

Masaža traje od 60 do 120 minuta, a najbolje i najdelotvornije dejstvo ima kada se radi uljana vrsta tajlandske masaže.

Koju god vrstu masaže da izaberete, nećete pogrešiti. Sada imate jedan vodič koji vam skraćuje put do rešenja vašeg problema, bez da beznadežno lutate i tragate. Ne okolišajte više i pružite svom telu užitak kakav zaslužuje. Do dobrog zdravlja i boljeg psihofizičkog načina života, deli vas samo jedan blagi dodir. Uživajte u njemu.