Kako vitamini doprinose izgledu i zdravlju kože?

lice-zene

Koža je najveći ljudski organ, a predstavlja svojevrsni štit organizma od brojnih virusa i mikroorganizama, sprečavajući da prodru u druge delove našeg organizma. Baš iz ovog razloga koža trpi različite uticaje tokom godina i o njoj treba voditi računa i negovati je iznutra i spolja.

Vitamini predstavljaju esencijalne nutrijente koji su nam jedni od najboljih saveznika u borbi za zdravu i blistavu kožu, a u nastavku teksta vam objašnjavamo kako vitamini utiču na zdravlje i izgled kože i predstavljamo različite načine unosa vitamina u organizam. 

Vitamini u kozmetici – koji vitamini su najbolji i kako ih primeniti? 

Jedan od načina da utičete na izgled svoje kože, ali i da dubinski negujete najveći ljudski organ, te utičete na dublje slojeve kože jesu upravo vitamini za kožu koji su sastavni deo određenih kozmetičkih preparata. Kako svaki vitamin ima svoju funkciju, razjasnićemo i sve nedoumice koje možete imati u vezi sa njihovim dejstvom. 

Vitamin A, poznat i kao retinoid posebno se preporučuje koži koja je oštećena dejstvom UV zraka, kao i koži koja stari, odnosno nešto zahtevnijoj i zrelijoj koži. Možete ga pronaći u blagotvornim uljima, te ih primeniti u svakodnevnoj nezi kože i ublažiti uticaj sunčevih zraka i starenja, te umanjiti vidljive bore i usporiti njihovo nastajanje.

Izuzev efikasnosti protiv bora, vitamin A pokazao se kao izuzetan borac protiv fleka i pega izazvanih različitim uticajima. 

Vitamin B, odnosno vitamini B kompleksa, posebno su korisni za lečenje ozbiljnijih stanja kože, blagotvorno deluju na upalna stanja kože, osipe i oštećenja kože. Pojedini vitamini B kompleksa sprečavaju formiranje akni, mitisera i drugih nesavršenosti, vraćaju sjaj i zdrav izgled koži.

Vitamin E ističe se kao jedan od važnih antioksidanasa, a nalazi se u mnogobrojnim kremama za svakodnevnu negu, a ističe se kao blagotvoran sastojak u kremama za suvu kožu i vrlo je pogodan za osobe sa ovim tipom kože. 

Takođe, pogodan je kao sastojak u balzamima za usne i ima protektivno dejstvo od uticaja hladnoće, te štiti usne od pucanja, a utiče na zaceljivanje već ispucalih usana. 

Vitamin C –  apsolutni vladar na vitaminskoj sceni

Poznato je da je vitamin C neophodan za sveukupno optimalno stanje organizma, a jednoko je delotvoran i u svetu kozmetike, te se ističe kao izuzetan sastojak seruma za negu kože.  Isto kao pomenuti vitamin E, i askorbinska kiselina (jedna od kompomenti vitamina C) ima antioksidativno dejstvo

Na ovaj način on pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji utiču na ćelijska oštećenja, a u segmentu nege kože ističe se kao borac protiv starenja. Izuzev toga, istaći ćemo njegovu ulogu u proizvodnji kolagena, koji je zadužen za elastičnost i mladolik izgled kože.

Vitamin C pomaže na putu ka ujednačenju tena i uklanjanju fleka izazvanih uticajem sunčevih zraka i drugih agenassa. Stoga ne čudi što upravo se ovaj vitamin ističe na našoj listi.

Vitamini u hrani – na koji način ishrana utiče na izgled kože

Poznato je da ishrana pozitivno utiče na jačanje imuniteta, poboljšanje opšteg stanja organizma, a jednak uticaj ima i na izgled, a pre svega na zdravlje kože. Namirnice možete unositi na različite načine, a korišćenjem kvalitetnih organskih proizvoda u pripremi ukusnih jela postavljate jak temelj za zdravlje čitavog organizma, što će se samim tim odraziti i na kožu. 

Organske namirnice, bilo da su u svežem obliku, u vidu praha, ulja ili sirupa, bogate su brojnim nutijentima koji su idealan izvor energije i pokretač mnogih procesa u organizmu. 

Sa druge strana konzumiranje namirnica koje su izvor “praznih kalorija”, namirnica prepunih zasićenih masti i rafinisanih šećera negativo će se ispoljiti na vašu koža koja u zavisnosti od tipa, može odreagovati na različite načine. Tako mogu nastati problemi poput akni, mitisera, bubuljica, preteranog mašćenja kože, ili stanja poput ekcema, iritacija i prevelike suvoće kože. 

Nega kože dolazi pre svega iznutra, stoga je segment ishrane izuzetno značajan. Unošenjem namirnica koje ni na koji način ne doprinose našem organizu, poput grickalica i slatkiša, “pravimo posao” organizmu koji mora da se bori, odnosno eliminiše toksine koje smo ovim putem uneli. 

Neretko se ti toksini eliminišu putem kože te nastaju gore pomenuta stanja, a  izuzev toga, nezdrave namirnice uzrokuju brže starenje kože. 

Koje namirnice su bogate vitaminima?

Već smo pomenuli blagodeti vitamina C za kožu, a njegova antioksidansna svojstva blagotvorno utiču na sve ćelije u našem organizmu. Kao jedan od esencijalnih nutrijenata, vitamin C pomaže u odbrani organizma protiv virusa i infekcija, pomaže zarastanje rana, snižava holesterol u krvi, itd. 

Unećete veliku količinu vitamina C konzumiranjem svežeg sezonskog voća i povrća, koji su riznica i mnogih drugih vitamina i minerala. Kao prvi na listi zdravih povrćki ističu se paprika, lisnato povrće, kupus, spanać, dok se u grupaciji voća izdvajaju agrumi (limun, grejpfrut, pomorandža i  mandarina), kao i kivi i jagode. 

Raznovrsni orašasti plodovi bogati su vitaminima A ,E, D i B, te vam predlažemo da ih konzumirate u vidu užine ili dodate kao sastojak omiljenim receptima za neki od glavnih dnevnih oroka. 

Izuzev voća, povrća i orašastih plodova, savetujemo da u ishranu uključite i žitarice, a da tokom celog dana unosite dovoljnu količinu tečnosti koja će vam pomoći u eliminisanju toksina iz organizma, te ubrzati put do blistave kože lica i tela. 

Unos vitamina putem suplemenata – da li na ovaj način pomažete svojoj koži

Videli smo da vitamini mogu direktno da se nanose na kožu putem seruma, ulja, krema i različitih preparata za negu, ali i da se unose ishranom i konzumiranjem raznovrsnih zdravih namirnica. Sada ćemo se nakratko pozabaviti još jednim načinom unosa vitamina – suplementima. 

Dodatnu količinu vitamina možete uneti suplementima, a naglasićemo da oni ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu i bogatu ishranu zdravim namirnicama. Uvek je bolja opcija da unesete vitamine putem obroka, a kada to nije moguće, ili kada vaš organizam zahteva veće doze vitamina, pomoći će vam dodaci u ishrani. 

Sve gore pomenute vitamine pronaći ćete u raznovrsnim kombinacijama u formi praha, tableta ili kapsula, a o preporučenoj dnevnoj dozi svakog vitamina ponaosob posavetujte se sa farmaceutom koji će vas uputiti u doziranje određenog preparata. 

Na kraju ćemo dodati da izgled i zdravlje vaše kože zavise od celokupnih životnih navika odnosno načina života i ophođenja prema sopstvenom zdravlju. Stoga izuzev unosa vitamina putem hrane i sveobuhvatne nege kože, zdravog sna i izbacivanja loših navika, preporučujemo da s vremena na vreme udovoljite sebi na neki poseban način.