Zdrave navike koje ćete najlakše usvojiti i promeniti svoj život na bolje

žena-priroda

Sa početkom godine najviše govorimo o promenama, odlukama, uvođenjem zdravih navika koje će nam poboljšati kvalitet života. Sve one traju najduže do kraja januara. Zvuči vam poznato?

Razlog leži u tome što promene načina života obično doživljavamo kao teška odricanja, rigorozne dijete, naporno vežbanje i slično. A zapravo je vrlo jednostavno – održavanje zdravijeg načina života svodi se na vaše svakodnevne navike.

Pronađite one koje ćete lako usvojiti i promeniti svoj život na bolje već u ovoj godini.

Idite u krevet pola sata ranije

Da li spavate potrebnih sedam ili osam sati u većem broju noći? Mnogi od nas to ne čine, ali stručnjaci kažu da je ovo pokazatelj dobrog zdravlja srca. Čvrst san vam daje više energije, ali i pomaže da istrajete u drugim zdravim navikama. Kada vam nedostaje sna, smanjujete proizvodnju hormona koji potiskuju apetit, što može doprineti povećanju telesne težine. Nedovoljno spavanja povećava rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti i visokog krvnog pritiska.

Ako se osećate posebno umorno u toku dana, pokušajte da kratko odspavate popodne, ali nemojte preterivati. Ograničite spavanje na 30 minuta da uveče ne zaspite kasnije nego što bi trebalo.

Pokušajte da odete u krevet pola sata ranije nego što je uobičajeno. Isključite telefon i odmorite se uz knjigu. Zaspaćete za kratko vreme.

Popijte jednu čašu vode više dnevno

Nije novost koliko je dovoljan unos vode važan za sveopšte zdravlje ljudi. Voda pomaže u održavanju normalne telesne temperature, podmazuje zglobove, štiti kičmenu moždinu i druga osetljiva tkiva i oslobađa nas otrova kroz mokrenje, znoj i pražnjenje creva. Pošto 50 do 75% naše težine čini voda, unos dovoljne količine ove tečnosti je imperativ da bi telo radilo najbolje što može i ostalo hidrirano. Ako obična voda nije vaša omiljena tečnost, možete joj dodati limun kako biste pojačali njen unos. Ali pokušajte da pojačate dnevnu dozu sa samo jednom čašom više u toku dana i organizam će vam biti zahvalan.

inspiracija

Prošetajte

Šetnja je jedna od najpotcenjenijih zdravih navika koje možete da uradite za sebe. Hodanje se često zanemaruje jer je jednostavno ili „ne sagoreva dovoljno kalorija“, ali nauka pokazuje da ova aktivnost može dovesti do impresivnih rezultata za mentalno i fizičko zdravlje.

Hodanje poboljšava kondiciju i kardiovaskularno zdravlje, pomaže u sprečavanju gojenja, ali se pokazalo i da poboljšava držanje, raspoloženje, cirkulaciju, kao i ublažava umor i depresiju. Štaviše, svakodnevna šetnja, duga ili kratka, aktiviraće vas da pojačate vreme provedeno napolju i izlaganje sunčevoj svetlosti, dodatno podržavajući proizvodnju vitamina D u telu.

Unosite povrće

Sigurno ne čujete prvi put koliko je važno da jedete povrće, zato neka ovo bude samo još jedan podsetnik. Povrće je prvenstveno integralna hrana, bogato je vitaminima i mineralima i odličan je izvor vlakana, koja su vam saveznik u održavanju zdravih creva, sprečavanju zatvora i drugih problema sa varenjem. Ispitanici koji redovno konzumiraju povrće imali su 20% manji rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara, u poređenju sa onima koji su jeli manje od 3 porcije dnevno.

Štaviše, zahvaljujući dodavanju više povrća vašoj ishrani, ostaje sve manje prostora za prerađenu hranu, rafinisane ugljene hidrate i dodate šećere. Dakle, umesto da se fokusirate na ono što ne treba da jedete, fokusirajte se na ono što možete da jedete. Spremajte povrće na zdrav način kao što je pečenje, a Electrolux ugradna rerna će sačuvati sve potrebne hranljive sastojke.

Zamenite sokove kiselom vodom

Istraživanja pokazuju da mozak reaguje na veštačke zaslađivače slično kao na slatkiše. Ako pijete sokove svaki dan, upotrebite kiselu,  mineralnu vodu da biste se odvikli od njih. Ispijanjem sokova povećavate želju za visokokaloričnom hranom i dovodite sebe u opasnost od povećanja telesne težine.

Ako niste ljubitelj kisele vode, uvrstite u ishranu čaj bez šećera, kafu ili običnu vodu sa voćem. Kada počnete da smanjujete količinu šećera u ishrani i veštačkih zaslađivača, učinićete čuda i za svoj struk i za zdravlje.

Počnite da kuvate

Možda niste preterani ljubitelj kuvanja, ali to je zapravo jedna od najjednostavnijih zdravih svakodnevnih navika i jedan od najvećih poklona koje možete dati svom zdravlju. Iako se kuvanje često smatra dosadnim poslom, ono je zapravo ljudska veština koja je potrebna da bi se zadovoljile osnovne životne potrebe. Preživljavanje. Kuvanje vam pomaže da kontrolišete kvalitet hrane koju jedete, ali i da poštujete ono što unosite u svoj organizam. Ako volite da spremate hranu u mikrotalasnoj ili naručujete dostavu, biće vam pravi izazov da vam novi prijatelj postane Electrolux ugradna ploča. Ipak, brzo ćete shvatiti da je kuvanje jednostavan oblik brige o sebi koji možete praktikovati svaki dan, što ga čini jednom od najkorisnijih zdravih svakodnevnih navika. A da ne govorimo o tome koliko novca možete uštedeti spremanjem hrane kod kuće!

Kreiranje zdravog načina života ne znači da morate da se okrenete za 180 stepeni ili da unesete velike promene u svoj život odjednom. Za razvoj zdravih svakodnevnih navika biće potrebno vreme, posvećenost i odlučnost, ali to ne znači da je nemoguće. Fokusirajući se na male odluke i stvarajući one u kojima zaista uživate, veća je verovatnoća da ćete ih zadržati na duži rok.