Da li je hidrogen peroksid dobar za kosu?

farbana-kosa

Ukoliko ste se ranije farbali, zasigurno ste se susreli sa terminom “hidrogen peroksid” – verovatno čuli ste da se on često dodaje u farbe za kosu, ali niste sigurni zbog čega i da li je ovaj sastojak zapravo zdrav za vašu vlas?

Bez brige, niste sami u dilemi!

Kako bismo vam otklonili sve nejasnoće, u narednim redovima ćemo ispitati koliko je zdrav hidrogen peroksid za kosu, koja je idealna količina i najzad da li zaista može posvetliti kosu – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Šta je hidrogen peroksid?

Hidrogen peroksid je hemijsko jedinjenje koje sadrži dva atoma vodonika i dva atoma kiseonika (H2O2) – u prevodu, on je bezbojna tečnost sa jakim oksidacionim svojstvima

Naša kosa je napravljena od proteina koji nosi naziv keratin, koji je odgovoran i za rast noktiju i blistavost kože

Važno je znati da naša vlas kose nastaje u folikuli dlake, ispod površinskog sloja kože gde se granulama ovog proteina dodaje pigment – on vašoj kosi daje boju. 

Samim tim, plava ili izrazito svetla kosa je rezultat veoma niskog nivoa pigmenta, a oksidacija može prouzrokovati “gubitak pigmenta” ili da on postane svetao.

Verujemo da su vam sada stvari malo jasnije.

Zašto se hidrogen peroksid koristi za kosu?

Hidrogen peroksid se koristi u nekim preparatima za negu kose upravo zbog svojih oksidacionih svojstava. On deluje kao blagi izbeljivač, koji može da pomogne u uklanjanju neželjenih pigmenata sa kose, posebno ako se koristi u maloj količini. 

On se koristi u mnogim proizvodima za negu kose, uključujući i boje za kosu, izbeljivače, tonere i regeneratore. Razlog za to je što hidrogen peroksid može da pomogne u otvaranju kutikula dlake, odnosno da otvori spoljašnji sloj kose i tako omogući da se boja ili drugi sastojci bolje apsorbuju.

Koliko procenata hidrogena u rastvoru je dobro za kosu i zašto?

Postoje različite koncentracije hidrogen peroksida koje se koriste u proizvodima za kosu. Uobičajeno, proizvodi za bojenje kose sadrže oko 6% hidrogen peroksida, dok se za izbeljivanje kose koristi veća koncentracija, od 30% do 40%.

Međutim, upotreba previsoke koncentracije hidrogen peroksida može biti štetna za kosu i kožu glave. Preporučena koncentracija hidrogen peroksida za kućnu upotrebu je oko 3%. Ova koncentracija je dovoljna da omogući boji da se apsorbuje, a da pritom ne ošteti kutikulu dlake.

ljubicasta-plava-kosa-farba

Zašto se hidrogen peroksid dodaje u boje za kosu?

Hidrogen peroksid se dodaje u boje za kosu kako bi se boja bolje apsorbovala u kosu. Kada se hidrogen peroksid dodaje u boju, on otvara spoljašnji sloj kose i tako omogućava boji da prodre dublje u kosu.

Međutim, prekomerna upotreba hidrogen peroksida može dovesti do oštećenja kose. Preterana upotreba hidrogen peroksida može izazvati sušenje i lomljenje kose, kao i iritaciju kože glave.

Stoga je ključno da se strogo pridržavate uputstva na pakovanjima i da koristite preparate u skladu sa njim. 

Ukoliko niste sigurni u svoje sposobnosti, najbolje bi bilo da odete u svoj provereni frizerski salon i zatražite pomoć od stručnog osoblja – na taj način ćete uspešno izbeći sve komplikacije!

plava-farbana-kosa

Da li je hidrogen peroksid zaista bezbedan za upotrebu prilikom farbanja?

Kratak i jasan odgovor bi bio “da”, u potpunosti je bezbedan ukoliko se koristi u preporučenim dozama.

Hidrogen peroksid može biti dobar za farbanje kose u neku vibrantnu boju, koja nije svojstvena prirodnim nijansama, kao što su plava, ljubičasta, crvena ili pak zelena.

Naravno, ukoliko imate smeđu ili tamno braon kosu, neophodno je da prethodno izbelite vlas kako bi se farba zapravo videla. 

Umesto da posegnete za agresvnim izbeljivačima za kosu, nakon kojih može doći do lomljenja i opadanja vlasi, stručnjaci uvek preporučuju korišćenje hidrogen peroksida.

Naravno, podsećamo da je neophodno da se pridržavate uputstava na proizvodu i da ne preterujete sa količinom koju nanosite na kosu, kako biste izbegli neželjene reakcije, iritacije, crvenila i pucanje krajeva.

Kako da posvetlite kosu hidrogenom?

Ukoliko želite samostalno da posvetlite kožu, biće vam potrebna najpre prazna bočica sa nastavkom za sprej. U nju je potrebno da pomešate hidrogen peroksid i vodu u razmeri 50:50

Nakon toga, naprskajte ravnomerno ili samo pramonove koje želite da posvetlite. Ključno je da znate da se magija neće dogoditi momentalno, već ćete morati da ponavljate ovu tehniku nekoliko dana uzastopno.

Kosa ne treba da vam bude vlažna niti natopljena, već je sasvim dovoljno da samo nekoliko puta prsnete željenu regiju.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo sve relevantne informacije u vezi bezbednog korišćenja hidrogen peroksida za vašu kosu – za još sličnih saveta posestite naš sajt!