Kako se spakovati za krstarenje Mediteranom?

kofer-krsterenje-putovanje

Krstarenje je jedan od najuzbudljivijih načina putovanja, a krstarenje Mediteranom je među najtraženijim opcijama, jer ovaj region sveta ima bogatu istoriju, različite kulture i zadivljujući pejzaž, što ga čini savršenom destinacijom za putnike svih uzrasta.

Bilo da ste iskusan “kruzer” ili prvi put putnik, pakovanje za krstarenje Mediteranom može biti zahtevan zadatak. Sa toliko različitih luka i aktivnosti u kojima možete uživati, može biti izazovno znati šta da ponesete.

Ovaj vodič ima za cilj da vam pomogne da se pripremite za krstarenje Mediteranom pružajući savete o tome kako i šta da spakujete!

Izbor odgovarajuće odeće za krstarenje

Pakovanje adekvatne odeće za krstarenje Mediteranom zahteva pažljivo planiranje.

Vreme se može značajno razlikovati u zavisnosti od doba godine i destinacija koje ćete posetiti. Generalno, Mediteran ima blagu klimu, sa toplim letima i blagim zimama.

Tokom letnjih meseci, temperature mogu da se kreću od 25 do 35 stepeni celzijusa, dok zimi temperatura može pasti na od 12 do 18 stepeni i niže, zbog čega pre nego što se otisnete na put pogledajte rute za krstarenje Mediteranom, a zatim i vremensku prognozu destinacija na koje idete.

Vreme u ovom regionu može biti prilično nepredvidivo, pa ćete morati da se pakujete za tople dane, prohladne noći i mogućnost kiše, a navećemo nekoliko osnovnih odevnih predmeta koje treba spakovati u nastavku teksta.

Spakujte odeću napravljenu od prirodnih tkanina, kao što su pamuk ili lan, kako biste uživali u toplim danima i uživali u udobnosti tkanina.

Izaberite odevne predmete na koje se lako može obući nešto preko, kao što su košulje, šortsevi, suknje i haljine.

Sem toga, ponesite par cipela za šetnju za istraživanje gradova i par sandala ili japanki za plažu ili bazen. Ako planirate da planinarite ili učestvujete u drugim aktivnostima na otvorenom, ponesite čvrste cipele ili planinarske cipele.

Dodatno spakujte najmanje dva kupaća kostima kako biste mogli da ih menjate i ne zaboravite šešir za sunce, jer ćete tako zaštititi lice i glavu od sunca.

Čak i leti, temperature mogu biti hladnije uveče i zato ponesite laganu jaknu ili džemper da vam bude toplo, a takođe se pripremite za neočekivane pljuskove. Takođe biće neophodna formalna odeća za određene događaje, kao što su večera, pozorište ili koktel u salonima na brodu.

krstarenje-brod-more

Izbor prtljaga i neophodnih dodataka

Kada je u pitanju prtljag, prva stvar koju treba uzeti u obzir su ograničenja veličine i težine kofera ili putničke torbe, što će u ovom slučaju zavistiti od agencije za krstarenje, ali linije za krstarenje obično dozvoljavaju jednu ili dve čekirane torbe po osobi. 

Sem toga dok ne dođete do luke odakle polazi brod verovatno ćete morati avionom ili drugim vidom transporta da idete, a većina avio-kompanija dozvoljava putnicima da prijave jedan kofer i nose malu torbu ili da prate dodatan prtljag.

Svakako, naš savet vam je da izaberete prtljag koji je lagan, izdržljiv i lak za manevrisanje, a takođe ima brave! 

Obavezno čuvajte svoje stvari na sigurnom tokom tranzita i ne ostavljajte sve na istom mestu nikad kad putujete, samo zapamtite gde ste ih stavili.

Čvrsti koferi su odlična opcija za zaštitu vaših stvari tokom tranzita, dok su ruksaci ili torbe savršeni za jednodnevne izlete i ekskurzije.

Pored odeće, postoji nekoliko dodataka i toaletnih potrepština koje ćete morati da spakujete kod sebe u prtljag, naročito ukoliko planirate idealno putovanje sa decom.

Većina brodova za krstarenje nudi osnovne toaletne potrepštine kao što su šampon, balzam i sapun. Međutim, uvek je dobra ideja da ponesete svoje kako biste bili sigurni da imate svoje omiljene brendove i izbegli bilo kakve alergijske reakcije. 

Iako je važno da se isključite, uživate u odmoru i posvetite vreme sebi bili kod kuće ili na kruzeru, verovatno ćete želeti da ponesete nekoliko uređaja sa sobom, kao što su telefon, tablet, laptop, e-čitač i pametan sat, ali se uverite da možete napuniti svoju elektroniku u svojoj kabini.

Telefon će vam recimo omogućiti da ostanite povezani sa voljenima kod kuće i koristite za navigaciju ili istraživanje novih mesta.

Obavezne stvari koje ne zaboravite da ponesete!

Mediteransko sunce može biti intenzivno, pa ponesite kremu za sunčanje sa visokim  SPF faktorom i sprej protiv komaraca, jer mogu biti problem u nekim oblastima.

Naravno ponesite sve lekove koji su vam potrebni, uključujući lekove na recept i lekove bez recepta kako bi regulisali vaše zdravtsveno stanje ili recimo da ne bi bilo loše poneti i komplet prve pomoći, koji uključuje predmete kao što su flasteri, antiseptička krema i sredstva protiv bolova.

Ne zaboravite pasoš, vize i druge važne dokumente, kao i nešto gotovine za napojnice i male kupovine i kreditnu karticu za veće kupovine.

Ostanite hidrirani dok ste napolju, zaštitite oči od sunca i snimite sve uspomene sa odmora to vam je naš savet!

Pakovanje za krstarenje Mediteranom može izgledati zastrašujuće, ali uz malo pripreme, može biti lako, a svakako će vam biti odlično i nezaboravno iskustvo, zato uživajte i odmorite se od stresa!