Kako da zaštitite pametni telefon od oštećenja

mobilni-telefon-u-ruci

Moderna tehnologija doprinela je tektonskim promenama koje potresaju sve sfere našeg društva. U džepu nosimo tehnološki razvijeniji uređaj od kompjutera koji je navodio Apolo 11 na mesec, zato ne treba da čudi potreba da sačuvamo naš pametni telefon od fizičkih oštećenja.

Ekran je jedan od najvažnijih komponenti ovog uređaja čija cena nije zanemarljiva, pa ćemo u nastavku teksta navesti razloge i načine kako da zaštitite ekran pametnog telefona.

Zaštitite ekran telefona kvalitetnom maskom prilagođenom za osetljivi dizajn

Zamislite da kupite novi telefon i razbijete njegov ekran ubrzo nakon kupovine? To su veoma česti slučajevi, a zbog senzora nekada nije moguće zameniti ekran ili cena popravke premašuje cenu samog uređaja, pa ćete godinama koristiti telefon sa polomljenih staklom ekrana.

Bilo da su u pitanju atraktivne iPhone maske, maske za Samsung, Huawei ili Xiaomi bitno je da one budu premium kvaliteta, odnosno da su proizvodi od najpouzdanijih proizvođača iz sveta elektronike i zaštitne opreme.

Zašto je to važno?

Pametni telefon ima pregršt senzora za najrazličitije stvari, i njihov broj neizostavno raste sa svakom novom generacijom pametne tehnologije.

Senzor služi da detektuje promene u okruženju za koje su predviđeni, a to može biti osvetljenje, temperatura, blizina, gravitacija, magnetna polja, nadmorska visina ili kretanje, a zatim šalje signale prema kojima se pametni uređaj ponaša.

Senzor blizine je zadužen za kontrolisanje dodira po ekranu tokom telefonskog razgovora, automatsko pozivanje kontakt broja kada stavimo ekran na uvo, a mnoge aplikacije koriste baš ovaj senzor kako bi mogle nesmetano da rade.

Svetlosni senzor detektuje okolnu svetlost, i zadužen je za automatsko jačanje ili smanjenje inteziteta svetla koje emituje pametni telefon, kada na primer ulazimo i izlazimo iz zatvorene prostorije. Sigurno ste i sami primetili da vaš telefon sam menja jačinu svetla ekrana, i za to je upravo zadužen ovaj senzor.

Svaki senzor funkcioniše prema sličnom principu, i jasno je da pametni telefon ne može da bude u potpunosti funkcionalan ukoliko nema adekvatne senzore. Zato je veoma važno da obezbedimo telefon i njegov ekran kvalitetnom zaštitom.

Dodatno zaštitite ekran pametnog telefona futrolom

Zaštite nikada nije dosta, a futrola za telefon će ujedno doprineti interesantnijem izgledu vašeg mobilnog telefona. Ekran nećete oštetiti samo kada ga ispustite, već se on neprestano haba tokom nošenja u džepu ili tašni od ključeva, novčića i sličnih metalnih stvari koje svakodnevno imamo sa sobom.

Ako se odlučite za futrolu na preklop, preporuka je da dodatno sačuvate ekran zaštitnim staklom, jer takva futrola čuva samo jednu stranu uređaja. Ukoliko ispustite telefon dok vam je futrola otvorena, staklo će zaštiti ekran.

Iako po pitanju kvara ne možete puno toga da uradite, učinite sve što možete da produžite vek trajanja ni malo jeftinog pametnog telefona.

Staklena zaštita ili folija za telefon?

Kada govorimo o protekciji pametnog uređaja od habanja i lomljenja, zaštitno staklo ili folija je jedan od prioriteta na listi za šoping.

Međutim, koja je razlika između stakla i folije i koja opcija je bolja za vas?

Najveća mana zaštitne folije je što štiti telefon samo od blagih ogrebotina. Vaš telefon će od većih oštećenja sačuvati zaštitno staklo, ali treba naglasiti da i ono može da pukne pod velikim intezitetom udarca.

U većini slučajeva i kada pukne staklo ekran ostaje netaknut, jer je zaštitno staklo pretrpelo sav pritisak.

Uglavnom je izrađeno od kaljenog stakla, koji je izdržljiv, višeslojan i tanak dok istovremeno ne utiče na osetljivost senzora. Transparentan je, pa ćete vremenom zaboraviti da uopšte imate površinsku zaštitu ekrana, a može vam uštedeti i nekoliko stotina evra eventualne sanacije štete.

Kako zalepiti zaštitno staklo ili foliju preko ekrana?

Prvi korak je da sredstvom za čišćenje stakla pokupite svu prljavštinu i mikročestice, zatim krenite da lepite staklo od vrha telefona na niže, vodeći se otvorima folije ili stakla kao i ivicama telefona.

Verovatno će se pojaviti mehurići, stoga uzmite bilo koju plastičnu karticu, ličnu kartu ili bakomat karticu, i “istisnite” sve mehuriće.

Ukoliko vam se čitav proces čini komplikovanim, mogu vam pomoći radnici iz bilo koje radnje dodatne opreme mobilnih telefona. Nemojte se stideti da im donesete foliju ili staklo koje niste kupili kod njih. Cena je uglavnom simbolična, a neretko će to uraditi i potpuno besplatno.

Budućnost dodatne opreme za telefon

Poslovanja mnogih modernih firmi danas zavise upravo od pametne tehnologije i svega što ona pruža, zato će preduzeće uraditi sve što može da je maksimalno zaštiti.

Međutim, maske za telefon polako šire svoju primenu i postaju svojevrsni modni detalj. Danas postoji veliki izbor maski sa najrazličitijim dezenima, prilagođeni svačijem ukusu. Ako i vi spadate u grupu ljudi koja ne kupuje maske za telefon da ne bi narušili njegov izgled, sada više nemate o čemu da brinete!

Putem interneta možete poručiti veliki izbor dodatne opreme za telefone, raznovrsnih oblika, šara i boja.

Kao što smo već napomenuli, svaka dodatna oprema ima svoje prednosti i mane. Maska za telefon štiti sve osim samog ekrana, staklo čuva uređaj samo od blagih oštećenja, grebanja i habanja, a futrola može biti beskorisna za zaštitu samog ekrana dokle god nije preklopljena.

Iz tog razloga najbolja opcija je da imate sva tri vida zaštite mobilnog uređaja, i možete biti  sigurni da ćete imati maksimalnu zaštitu za vaš pametni telefon od fizičkih oštećenja.