Evo kako možete da zaštitite podove u domu

ciscenje-pod

Podovi su vrlo bitan segment svakog doma zbog svoje funkcionalnosti i estetskog uticaja na enterijer. Neophodno je napraviti detaljnu analizu potreba, želja i mogućnosti pre nego što se napravi i konačan izbor poda.

Najbolje bi bilo postaviti što kvalitetniji pod u skladu sa mogućnostima koji će trajati godinama i biti otporan na spoljašnja oštećenja. Međutim, koliko god dobar izbor napravili u vezi sa materijalom poda, nakon ugradnje istog je potrebno adekvatno održavati ga, kako ne bi došlo do prevremene potrebe za renoviranjem.

Podovi se brže oštećuju ukoliko se često kvase, prljaju, grebu nameštajem, a situacija je dodatno otežana ukoliko imate kućne ljubimce. 

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko saveta koji će pomoći da vaši podovi traju duže i izgledaju “kao novi” u godinama pred vama. 

Razmislite o dugoročnijem rešenju zaštite podova

Postavljanje laminata je odlična opcija za vaše podove, s obzirom na svoju funkcionalnost i raznovrsne mogućnosti za dizajn. Laminat je dugoročno rešenje i njegovim postavljanjem štiti se podloga koja je ispod njega, a ugradnja je poprlično jednostavna. Još jedna od pogodnosti je lakoća održavanja i pružanje zaštite od ogrebotina, što je posebno značajno ukoliko imate kućne ljubimce.

Odabirom laminata se postiže zaštita podova za dugi niz godina, jer je sačinjen od više slojeva koji mu daju čvrstinu, dok je njegov dizajn moguće prilagoditi enterijeru vašeg doma. Pored toga, povoljna cena je još jedan od faktora zbog čega se sve veći broj ljudi odlučuje za ovu vrstu podova. 

Kako da zaštitite drvene podove poput parketa?

S obzirom na to da se uz moderno dekorisani enterijer ne slaže postavljanje tepiha po celoj površini poda, potrebno je rasporediti ih zajedno sa podnim prostirkama na odgovorajuća mesta, tako da se očuva izlged prostorija ali i da se zaštiti sama površina poda. 

Tepihe je neophodno postaviti ispod nameštaja koji se često pomera, te se tako može izbeći učestalo grebanje površine. Takođe, bitno je postaviti i otirače u blizini ulaza u kuću, kako bi se tu odlagala i čistila obuća. 

Pored ovoga, jedan od saveta je i odlaganje obuće u posebnu komodu kod ulaznih vrata kako se ne bi šetali obuveni po kući. Tako se ne unosi prljavština zbog koje mogu nastati dugotrajne fleke na podovima. Takođe se savetuje izbegavnje ulaska u štiklama jer one mogu ostaviti ogrebotine i oštetiti osetljivije površine.

Kada se radi o ogrebotinama, moguće je postaviti štitnike ispod površine nameštaja koji se često pomera, kao što su trpezarijske stolice. Sa ovim štitnicima neće dolaziti do grebanja parketa i neprijatnih zvukova koji ga prate.

Naravno, potrebno je i redovno održavati podove, kako bi oni očuvali svoj sjaj i čvrstinu. Po tom pitanju je najbolje tradicionalno čišćenje, gde se prvo usisivačem uklanja prašina, a nakon toga prelazi krpom natpoljenom vodom i sredstvom za čišćenje.

Drveni podovi poput parketa nisu toliko jednostavni za uklanjanje oštećenja ili prljavštine, kao što je recimo slučaj sa laminatom, te se savetuje veći fokus na preventivnoj zaštiti.

Zaštita podova tokom renoviranja i selidbe

Obezbeđivanje podova tokom selidbe ili krečenja je neophodno, s obzirom da u tim slučajevima može doći do većih oštećenja. Pomeranje teškog nameštaja tokom selidbe može izazvati oštećenja na drvenom podu koja se kasnije teško uklanjaju, te je najbolje postaviti podne gumene trake koje sprečavaju klizanje nameštaja po površini parketa. 

Krečenje je jedan od poduhvata prilikom renoviranja koji zahteva dobru pripremu u vidu zaštite nameštaja, uređaja i podova, s obzirom da su fleke od kreča jako teške za čišćenje. Zbog toga se savetuje postavljanje određenih kartona za zaštitu podova tokom krečenja jer oni mogu upiti mrlje od kreča i sačuvati pod.

Zaštita podova od kućnih ljubimaca

Kućnim ljubimcima poput mačaka i pasa je potreban otvoren prostor gde mogu trčati i igrati se, pa je najbolje rešenje u tom pogledu dvorište. Međutim, ukoliko imate kućne ljubimce u stanu, potrebno je dobro ih dresirati tako da znaju šta smeju da rade, a šta ne. Osim toga, redovno podrezivanje noktiju vašim psima će održati parket u vašem stanu zdravim. 

Ukoliko je moguće, ograničite kretanje ljubimaca na adekvatno zaštićene delove stana. Takođe, potrebno je redovno izvoditi ih u šetnju, da ne bi previše skakali po nameštaju, a uz to je neophodno i redovno im prati šape nakon svake šetnje.

Ukoliko nije moguće dresirati živahnije pse, niti na pravi način zaštititi podove, savetuje se ugradnja poda od laminata jer je otporan na grebanje i površinska oštećenja.

Hidroizolacija podova kao bitan faktor njihovog očuvanja

Zaštita podova od vlage je posebno značajna kada su u pitanju prostorije u suterenu, ali je potrebno obratiti pažnju na zaštitu svih kućnih podova. Hidroizolacija je bitan faktor prilikom odabira i ugradnje, zato što direknto utiče na dugotrajnost i zaštitu podova. 

Podovi od drveta i drugih prirodnih materijala su lepši za dekoraciju, ali i podložniji uticaju vlage, pa im je zato potrebna adekvatna zaštita u vidu dodatnog sloja koji će biti barijera vodi. Pored toga, često se koriste premazi na bazi prirodnih smola koje dodatno štite. 

Materijali za podove poput linoleuma i vinila su bolji otpornici vode i oni ne zahtevaju posebnu zaštitu. Potrebno je izbor materijala za pod prilagoditi nameni prostorije, a onda i postaviti odgovarajuću hidroizolaciju. 

Uvideli smo da podovi predstavljaju veliku investiciju, što je i opravdano s obzirom na njihovu ulogu i značaj, ali i mogućnosti koje pružaju prilikom njihovog prilagođavanja enterijeru. Pored toga, potrebna je i adekvatna zaštita podova s obzirom na njihov strukturu ali i namenu prostorije u kojoj se nalaze. Podovi su dugogodišnja investicija, a ponekada i višedecenijska, pa je potrebno i ugraditi ih na pravi način. Njihvovo kasnije održavanje na pravi način može samo pozitivno uticati, a nadamo se da smo ovim tekstom i savetima uspeli da vam damo neke ideje za očuvanje podova u vašem domu.