Kako da započnete posao od kuće?

posao-kuca-rad-laptop

Započinjanje novog poglavlja života upuštanjem u preduzetničke vode sa sobom nosi ozbiljan izlazak iz zone komfora. U pitanju je korak u životu koji zahteva hrabrost i naporan rad, ali se vaša samouverenost i verovanje u vaše poslovne ideje može višestruko isplatiti, ako u njima istrajete na pravi način.

Nije čudno što razmišljate o započinjanju novog poglavlja u životu radom od kuće. U skladu sa vašim interesovanjima, možete da osmislite dobar biznis plan i oformite novi izvor zarade koji zavisi isključivo od vašeg stepena angažovanja i vičnosti u odabranom polju poslovanja.

Započinjanje ličnog biznisa može zahtevati ulaganja kako bi “posao krenuo”. Zavisno od odabranog zanata u koji se upuštate, biće vam potrebna oprema koja vam omogućava da radite posao iz udobnosti svog doma.

Imajte na umu da će vaša zarada na početku najverovatnije biti mala, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Dobrom organizacijom možete da se potrudite da vaša početna novčana ulaganja budu što štedljivija. To ćete ostvariti i pažljivom brigom o opremi koju koristite, s obzirom da ćete biti u prilici da svaki kvar u budućnosti finansirate sami.

Zato bi bilo dobro da unapred isplanirate sve svoje godišnje troškove novog biznisa. Za povoljne opcije usluga koje će vam biti potrebne tokom rada, se na vreme raspitajte kod poznanika ili putem Interneta, tako da, kada na primer, dobijete preporuku za laptop servis u Beogradu, budete sigurni da vaše ulaganje u potrebne popravke neće biti kratkoročno.

Dakle, pokretanje malog preduzeća je, zbog moderne tehnologije danas, jednostavnije nego ikad. Ako i dalje razmišljate da li je ovo prava odluka za vas, u daljem tekstu pronađite još informacija koje vam mogu biti od koristi kako bi vaš put privatnog preduzetništva bio lakši, a pokrenuti biznis doživeo uspeh.

Kako od ideje do posla? 

Kako biste otpočeli sopstveni biznis, najpre treba da se zapitate koji je to posao koji vama “ide” i u čemu vi zaista uživate dok radite i što vas inspiriše da se posvetite i u istom budete bolji. Na osnovu vaših veština i znanja odaberite delatnost poslovanja.

Imajte u vidu da i veštine i znanja možete da nadopunjujete tokom vremena. Pogotovo danas, kada je Internet pun priručnika kako da zaradite od hobija kojeg volite, kao što su na primer fotografisanje i kreativno pisanje. Budite slobodni da, pri razvijanju ideje, razmišljate “izvan kutije”.

Najvažnije je da dobro proučite postojaće tržište odabrane delatnosti. Kada ispitate aktuelnu situaciju, osmislite kako vi to možete da radite bolje od konkurencije. Analizirajte potencijalne kupce ili kijente i na osnovu njihovih potreba kreirajte vaš jedinstveni proizvod ili uslugu.

Postoji mnogo načina da se ubacite u željenu tržišnu nišu. Najpre obavestite svoje prijatelje o novom poslu i reklamirajte svoje usluge na mestima gde se vaši budući klijenti kreću – na Internetu ili van njega.

Ne ispuštajte sa uma da kod vođenja privatnog biznisa, nije stepen vašeg znanja u datoj oblasti jedini faktor uspešnosti vašeg poslovanja. Ključne veštine, koje će vaš biznis izdvojiti od drugih, su upravljanje i pregovaranje.

Odaberite kutak u kom će vam biti najlakše da se fokusirate i adaptirate ga poput modernog poslovnog prostora. Dobro je da prostor za rad bude odvojen od ostatka vašeg doma, barem vizuelno. Tako će najpre imitirati kancelariju, što je važno za razdvajanje radnog i slobodnog vremena.

Koje su prednosti rada od kuće?

Isuviše rano ustajanje, jutarnje spremanje i prevoz do posla, pa još ako vas i vreme ne posluži tog dana, lako ćete na posao doći mrzovoljni i nemotivisani za rad. Mnogima ovo nije idealan početak dana, a nažalost vrlo je čest slučaj da se dogodi.

Naročito posle pandemijske godine, više nije neobično da neko svoj posao obavlja od kuće. Iako rad od kuće zahteva dobru samokontrolu u balansiranju između posla i slobodnog vremena, postoji čitav niz prednosti zbog kojih se mnogi odlučuju za ovaj vid zaposlenja.

Ušuškani u komfor vašeg doma, možete da se neometano koncentrišete na posao koji ste odabrali. Ovo će posebno odgovarati individualcima po prirodi karaktera, kojima je na radnom mestu, van doma, smetalo prekidanje toka misli od strane kolega.

Takođe, radom od kuće ostvarujete dobru uštedu vremena na put od i do posla, ali i novca. Kada vam je do “radnog mesta” potrebno svega nekoliko koraka do vašeg radnog stola, imaćete više vremena za aktivnosti koje volite da radite u svoje slobodno vreme.

Ne dozvolite da budete u strahu od toga da “niste dovoljno spremni”. Velike su šanse da se nikada nećete osećati potpuno spremnima, jer će uvek biti prostora za napredovanje u potrebnim veštinama. Mnogim veštinama ćete ovladati upravo kada započnete sam posao.

Realno sagledajte svoje mogućnosti i potencijalne rizike pokretanja sopstvenog biznisa. Radite na svom ličnom i profesionalnom razvoju i omogućite sebi uslove za rad o kakvima sve oduvek sanjali. Srećno!