Uređenje malog stana kao kreativan izazov

garnitura-sto-sobna-biljka

Vlasnici malih stanova, na prvi pogled, su u mnogo nepovoljnijoj poziciji prilikom donošenja odluka o uređenju jer se čini da imaju i manje mogućnosti da se razigraju u opremanju svog “malog raja”. Ovo ne mora, praksa je pokazala da u najvećem broju slučajeva nije tačno, jer jedino u čemu su uskraćeni je količina i gabarit nameštaja.

Dalje, ovo ne znači da mali stanovi ne mogu da budu i te kako konkurentni velikim prostorima po pitanju funkcionalnosti, komfora i estetike. Praktično, mali stan može, i treba da ima sve elemente za udoban život kao i veliki, a glavobolju koju zadaje njegovo uređenje može da zameni uživanje u traganju za inovativnim i kreativnim rešenjima.

Umesto problema, uređenje se može pretvoriti u vrlo zabavan i kreativan izazov, pogotovo ako uđete u ozbiljnije radove kao što su rušenje postojećih zidova i zidanje novih.

Racionalizacija u svakom pogledu

Većina ljudi instiktivno gomila stvari, pa se u velikom broju slučajeva, u stanu nađe gomila aparata, komada nameštaja, ili dekorativnih elemenata koji više doprinose osećaju skučenosti nego što imaju svoju funkciju.

U planiranju je potrebno biti rigorozan: odbaciti sve ono što nema svrhu u novouređenom prostoru, a na prvo mesto staviti potrebe.

Komoda sa nizom fioka duž zida možda izgleda privlačno, ali je u malom stanu nepraktična, budući da istu funkcijuu može da ima i polica u uglu, visine do plafona, koja i vizualno izdužuje prostor. Ovo ne znači da se treba odreći nekih stvari, naročito ne onih koji imaju praktičnu namenu, kao ni dekorativnih elemenata poput ukrasnih vaza, slika na zidovima, ili sobnih biljki, ali je njihov broj, posebno veličinu potrebno svesti na razumnu meru.

Sobne biljke bi, na primer, umesto na pod  ili policu, mogli staviti u nekoliko visećih saksija na par pogodnih mesta u stanu i tako osvežiti prostor. Suština je osloboditi što više, i onako malog prostora, i namestiti isključivo potreban nameštaj, ali ne po cenu komfora.

Plan treba da uključuje i razmišljanja na temu na koji način zameniti predimenzioniran nameštaj manjim komadima vodeći računa da se zadrži funkcionalnost. Ugaona garnitura se, recimo, može zameniti dvosedom i manjom foteljom, a veliki sto u kuhinji- sklopivim, ili  šankom koji će s unutrašnje strane imati i police na koje se može smestiti deo kuhinjskih aparata i posuđa.

Skiciranje planova, ili ukoliko ste vešti u računarskim 3D programima može pomoći u razigravanju mašte, sve do konačne odluke.

Kako “povećati” prostor

U ovom kontekstu najčešće se govori o trikovima kojima prostor deluje veći, a u suštini radi se o kreativnim rešenjima koje oslobađaju delove prostora osećaja skučenosti. Na prvom mestu treba obratiti pažnju na boje zidova i podova. Logično da svetlije boje u  deluju lagodnije, ali treba voditi računa da se efekat svetlih boja ne poništi pogrešnim izborom rasvete.

Skladnost u dezenima, od odabrane boje zida, preko poda do izbora nameštaja odgovarajuće nijanse, kao i oblici koji vizuelno nisu nametljivi doprinose da prostor “diše”. Odličan izbor su i komadi nameštaja sa kratkim nožicama umesto onih koji se spustaju do samog poda. Više prostora  može se dobiti i praktičnim rešenjima za odlaganje, pa se, umesto ormara preporučuju ugradni plakari, korišćenje uglova za police, ili funkcionalne fioke ispod kreveta za odlaganje posteljine.

Pokretne pregrade, kreveti na rasklapanje i police koje mogu da posluže i kao noćni stočić u spavaćim sobama “oslobađaju” deo prostora. Mala kupatila deluju vizuelno ugodnija u svetlim nijansama, najbolje u belim i svetlozelenim tonovima, a par ogledala postavljenih na zidove, uz odgovarajuću rasvetu dodaće i notu sofisticirane elegancije.

Količinu knjiga, novina, ukrasnih predmeta na policama treba svesti na najmanju meru, isto kao i broj jastučića, različitih dodataka na tkaninama /zavesama, prekrivačima i slično/. Zidove treba osloboditi mnoštva slika, a tapiserije i drugi dekorativni elementi od tekstila, koliko god da bili dopadljivi vizualno smanjuju prostor.

Minimalizam i multifunkcionalni elementi su rešenja koja su se u najvećem broju slučajeva pokazala kao najbolji izbor u čijim okvirima lična kreativnost daje notu jedinstvenog prostora uređenog sa ukusom.

Uređenje malog stana je proces

Shvatanje da je uređenje malog stana stvaralački proces koji zahteva dosta kreativnosti u mnogome olakšava sav posao. Najvažnije u ovom procesu je planiranje, i to vrlo pažljivo i detaljno i pre nego što se kupi ijedan novi komad nameštaja, pristupi bilo kakvoj intrvenciji u prostoru. Savet je da se prostor prvo izmeri, skicira, isplanira pa tek onda krene u nabavku.

Kreativnost koja se ovom prilikom očekuje od vlasnika malih stanova se podrazumeva kao obavezan element koji može da doprinese i budućem komforu, ali i ekonomičnosti. Iskustva drugih mogu biti od  pomoći pa za konačna rešenja treba koristiti i ideje specijalizovanih časopisa, blogova, ili emisija o uređenju enterijera.

Ako ništa, tuđe ideje su tu da podstaknu vlastitu kreativnost. Istraživački proces je gotov tek onda kada ste sigurni na koji način da uredite prostor, i tek to je znak za početak akcije.