6 saveta kako da birate odeću za svoje mališane

decaci-sesiri-kofer

Uloga roditelja je da se brinu o svom detetu na svaki mogući način. Jedan od aspekata brige o detetu je odabir odeće koju će nositi. Svaki roditelj želi da njegovo dete nosi udobnu odeću i da se oseća prijatno u njoj. Mnoge mame uživaju u stilizovanju svoje mališane, ali pronalaženje prave odeće često može biti vrlo izazovno. 

U nastavku teksta vam dajemo par saveta kako da birate odeću za svoje majmlađe i nadamo se da će vam koristiti.

Prirodni materijali su najbolji izbor

Kupujte pamučni donji veš vašoj deci jer je pamuk prirodni materijal. Mekan je za kožu i omogućava joj da diše. Osim toga, odličan je izbor jer apsorbuje znoj i sprečava iritaciju kože. Pamučne bokserice za dečake i gaćice za devojčice su vrlo udobne i pružaju dodatnu zaštitu osetljivoj dečijoj koži. Takođe, kupujte i potkošulje od istog materijala.

Generalno birajte svu odeću koja je napravljena od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan ili vuna. Ovi materijali su mekani, zdraviji, prijaju koži i smanjuju rizik od alergijskih reakcija

Kada birate dečiju odeću, izbegavajte materijale koji su poznati po izazivanju alergijskih reakcija ili iritacija kože. Na primer, sintetički materijali kao što je poliester mogu izazvati svrab i crvenilo kod neke dece. Uvek proverite etiketu i izbegavajte takve materijale.

Udobnost i komotnost su ključni

Deca treba da se osećaju udobno u odeći koju nose. Birajte komade koji su mekani, rastegljivi i ne ograničavaju pokrete deteta. Odeća treba da bude dovoljno labava da omogući slobodno kretanje, ali ne previše da ne izgleda neuredno.

Udobnost je ključna kod dečije odeće iz nekoliko razloga. Pre svega, deca su veoma aktivna i stalno se kreću, igraju i istražuju svet oko sebe. Stoga je važno da odeća koju nose bude udobna i omogućava slobodno kretanje. Deca imaju osetljivu kožu koja se moće lako iritirati neudobnom odećom.

Komforna odeća može uticati na raspoloženje i samopouzdanje deteta. Kada se deca osećaju prijatno u svojoj odeći, veća je verovatnoća da će biti srećna i samouverena. Sa druge strane, neudobna odeća može izazvati nelagodnost i frustraciju kod dece.

Udobna odeća može olakšati roditeljima svakodnevne aktivnosti, kao što su oblačenje i presvlačenje dece. Kada je odeća lagodna i lako se oblači, roditelji mogu brže i efikasnije obaviti te zadatke, što je posebno važno u užurbanim jutarnjim rutinama ili tokom putovanja.

Odeća treba da bude prilagođena deci

Deca su deca, i treba imati na umu da treba da se oblače prema svom uzrastu. Birajte odeću koja je zabavna, šarena i odgovara njihovom stilu. Mališani treba da se osećaju slobodno da izraze svoju ličnost kroz odevne kombinacije, to će im povećati samopouzdanje. 

Deca često nemaju strpljenja da čekaju dok ih oblačite ili skidate. Zato je važno da birate odeću koja se lako presvlači, kao što su majice sa čičak trakom ili pantalone sa elastičnim pojasom  ili rajsferšlusom.

Dečija garderoba može imati i praktičnu svrhu. Na primer, odeća sa reflektujućim trakama može povećati bezbednost tokom noćnih aktivnosti ili školskih putovanja, a postoje i komadi sa LED lampicama koje mališani obožavaju i koja takođe doprinosi bezbednosti.

haljinice-za-devojcice

Birajte odeću koja se lako održava

Deca su poznata po tome da se često prljaju i prave nered. Bilo da se igraju na igralištu, trče po dvorištu ili se igraju sa bojama i plastelinom, vrlo je verovatno da će se njihova odeća brzo zaprljati. Ako imamo odeću koja se lako pere u mašini i ne zahteva dodatnu negu, možemo je brzo i jednostavno oprati i vratiti u upotrebu. To nam štedi vreme, trud, ali i novac koji bi inače bili potrebni za ručno pranje ili hemijsko čišćenje.

Kupovina odeće za decu

Odeća za mališane je uglavnom skuplja, trudite se da pronađete jeftinije opcije za kupovinu. Možete posetiti prodavnice specijalizovane za dečiju odeću, ali one uglavnom imaju i najviše cene, kao i veliki trgovinski centri. Zbog toga je najpametnije pratiti akcije i rasprodaje da biste došli do željenih komada odeće za svoje dete po što povoljnijoj ceni. 

Online kupovina je sve popularnija opcija, gde možete pronaći širok izbor najrazličitije odeće po vrlo pristupačnim cenama. Pre kupovine se raspitajte da li je moguće vratiti neke komade ako ne odgovaraju vašem mališanu.

Delite odeću sa drugom decom

Deca brzo rastu i često prerastu svoju odeću pre nego što je iznose. Razmislite o deljenju odeće sa drugom decom, kao što su rođaci ili prijatelji. Ovo je odličan način da se odeća maksimalno iskoristi i da se uštedi novac

Iz ovog razloga je dobro da kada kupujete odeću za svoje dete, uvek birate kvalitetne komade. Kvalitetna odeća će biti izdržljivija i duže će trajati, ali pre svega takva odeća pruža detetu veću udobnost. 

Iz svega ovoga možemo zaključiti da nije nimalo jednostavno odabrati odgovarajuću dečju odeću, koliko god to na prvi pogled izgledalo lako. Ako pratite ove smernice možete se lakše fokusirati na ono što je dobro za vaše dete i na jednostavniji način doći do odgovarajućih i neophodnih komada.